Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Hakkâri yüz ölçümü bakımından ülkemizin 47. büyük şehridir. Doğusunda İran, güneyinde Irak ile komşu olan Hakkâri’nin batısında Şırnak, kuzeyinde Van illeri bulunmaktadır. 2017 nüfus verilerine göre Hakkâri’de 275.761 kişi yaşamaktadır. Hakkâri ülkemizin en kalabalık 62. şehridir. Merkez ile birlikte Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Hakkâri’nin ilçeleridir. Nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ilçe Yüksekova olurken Çukurca en az nüfusa sahip ilçedir. Ülkemizin en doğusunda yer alan Hakkâri’de irili ufaklı birçok dağ bulunmaktadır. En dağlık yörelerden biri olan Hakkâri’nin yüzde 88’i dağlarla kaplıdır. 4.150 metre yüksekliğe ulaşan Cilo Dağı Hakkâri’nin önemli dağlarından biridir. Coğrafi konumu nedeniyle Hakkâri’de şiddetli karasal iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar aşırı soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yılın neredeyse yedi ayı kar yağışının devam ettiği Hakkâri’de gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı da oldukça fazladır. Hakkâri’nin iklim özellikleri göz önüne alındığında şehirde en çok yetişen tarım ürünü buğdaydır. Arpa, mısır, çavdar, pirinç, fasulye, patates, mercimek ve soğan Hakkâri’de yetiştirilen diğer tarım ürünleri arasındadır. Domates, biber, patlıcan, sarımsak ve lahana az miktarda da olsa yetişmektedir. Hakkâri ekonomisinin büyük bir kısmı hayvancılığa dayalıdır. Geniş dağlık alanlarda, meralarda ve çayırlarda koyun, keçi ve sığır beslenmektedir. Arıcılık da son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Hakkâri sanayi bakımından en az gelişmiş olan illerden biridir.
Hakkâri’de ulaşım kara yolunun yanında hava yolu ile de yapılmaktadır. Yüksekova ilçesinde yer alan Selahaddin Eyyubi Havaalanı yer almaktadır. İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş seferlerinin düzenlendiği Selahaddin Eyyubi Havaalanı’ndan şehir merkezine minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır ve arası 80 kilometredir. Hakkâri’ye şehirlerarası otobüsler ile ulaşım sağlamak isteyenler Van üzerinden aktarmalı olarak gelebilirler. Hakkâri-Van arası 210 kilometre olup yolculuk ortalama 3 saat sürer. Hakkâri’ye yakın havalimanlarından biri de Van Ferit Melen Havaalanı’dır. Ülkemizin birçok noktasından seferlerin düzenlendiği Ferit Melen Havaalanı’ndan Van Otogar’a ulaştıktan sonra Hakkâri’ye giden otobüslere binebilirsiniz.
Hakkâri’nin bilinen ilk ismi Çölemerik’tir. Bölgenin tarihçesi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. MÖ 6. yüzyılda Urartularla başlayan bölgenin egemenliği Asurlular, Medler ve Persler ile devam etmiştir. Bir süre Arapların hâkimiyetine giren bölge sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu, İlhanlı ve Safevi egemenliğine girmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu il ilk kez Hakkâri adı ile anılmaya başlamıştır. 1926 yılında Van’ın bir ilçesi olan Hakkâri 1936 yılında il unvanına kavuşmuştur.
Coğrafi şartları sayesinde biyoçeşitliliğin zengin olduğu Hakkâri’de çok sayıda endemik bitki türü yetişmektedir. İçlerinden en bilineni ise “ağlayan gelin” olarak da adlandırılan ters laledir. 15 gün ömrü olan ters laleler sadece Hakkâri, Van ve Şırnak ilçelerinde yetişmektedir. Nisan ayında açmaya başlayan ters laleler fotoğraf tutkunları için de eşsiz görüntüler sunmaktadır. Hakkâri doğal yapısı ile dağ turizmi açısından oldukça elverişlidir. İlin kuzeyinde yer alan Karadağ ile birlikte Cilo Buzul Dağları ve güneydeki Sat Dağları turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Hakkâri’ye kış aylarında yolunuz düşerse Merga Bütan Kayak Merkezi’nde kış sporlarının tadını çıkarabilirsiniz. Hem amatör hem de profesyonel kayakçılar için farklı zorluklarda pistlere sahip olan Merga Bütan Kayak Merkezi’nde tertemiz dağ havası eşliğinde kayabilir, keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Hakkâri doğal güzelliklerle çevrilidir. Berçelan Yaylası, Durankaya Yaylası, Cennet Cehennem Vadisi, Taş Köprü, Seyithan Gölü, Mergan Vadisi Hakkâri’ye yolunuz düştüğünde keşfedebileceğiniz yerler arasındadır. Kentte iki ve üç yıldızlı otellerin yanı sıra devlet misafirhaneleri de konaklama imkânı sunmaktadır.
Tanıtım Videosu: