Ordu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

orduu22_1.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu şehridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihî zenginlikleri ile öne çıkan şehrin toplam yüz ölçümü 5.952 kilometrekaredir. Ordu yüz ölçümü bakımından en büyük 57. il olmakla birlikte bulunduğu bölgenin de 3. büyük şehri olma özelliğine sahiptir. 2017 nüfus verilerine göre Ordu’da 742.341 kişi yaşamaktadır. Altınordu, Ünye, Fatsa, Perşembe, Mesudiye, Akkuş başta olmak üzere 19 ilçeye sahiptir. Merkez ilçe Altınordu nüfus olarak en kalabalık ilçeyken Kabadüz en az nüfusun bulunduğu Ordu ilçesidir. 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir unvanına kavuşan Ordu’nun plaka kodu 52’dir.

Ordu’da bilinen ilk yerleşim MÖ 7. yüzyıla dayanmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki Bozukkale olarak bilinen bölge il merkezindeki ilk yerleşim yeridir. Kotyora adı ile kurulan yerleşim Kut yöresi anlamına gelmektedir. MÖ 675 yılından itibaren Ordu’nun da içinde bulunduğu bölge Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonların hâkimiyetine geçmiştir. Makedonya Kralı İskender, Perslerin buradaki hâkimiyetine son verince Pontus Devleti Karadeniz sahillerini ele geçirmiştir. MÖ 1. asırda Roma İmparatorluğu Pontus Devleti’ni ortadan kaldırarak bu bölgede hâkimiyet kursa da imparatorluk ikiye bölününce bölge Bizans’ın eline geçmiştir. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun Türkler tarafından fethedilmesiyle Türklerin hâkimiyetine giren bölge Haçlı Seferleri sırasında bir süreliğine Trabzon Rum Selçukluları’nın olmuştur. 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı Devleti topraklarına katılan bölge 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum Pontus Devleti’ni tamamen ortadan kaldırmasıyla bir daha ayrılmamak üzere Osmanlı himayesine girmiştir. Ordu isminin nereden geldiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüşlerden biri de Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından 1396 yılında Giresun’u fethetmek için Eskipazar mevkiinde on iki bin kişinin toplanması sonucu Ordu adının verilmiş olmasıdır.

Ordu ilinin ekonomisinde tarım büyük ölçüde yer tutar. Faal nüfusun neredeyse %80’i tarımcılık ile uğraşmaktadır. Ekim yapılmaya müsait toprak alan az olsa da yumuşak bir iklime sahip olması ve bol yağış alması ile yamaçlarda fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ordu Türkiye’deki fındık üretiminin %50’sini karşılar. Ordu’nun en önemli geçim kaynağı fındık yetiştiriciliğidir. İl genelinde yaklaşık yüz milyon fındık ağacı bulunmakla birlikte ortalama seksen bin ton fındık elde edilmektedir. Merkez ilçe başta olmak üzere Ünye, Fatsa, Perşembe ilçeleri fındık üretiminde ilk sıralardadır. Patates, mısır, fasulye, soya, arpa ve buğday Ordu’da yetişen diğer tarım ürünleri arasında sayılabilir. Çay yetiştiriciliğinin de yapıldığı Ordu’da yaylalar hayvancılığa elverişli olduğu için yüksek kesimlerde hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Aybastı, Mesudiye, Korgan gibi ilçelerde koyun ve sığır yetiştiriciliğinin yanı sıra arıcılık da yapılmaktadır.

Ülkemizde bal üretimi bakımından ilk sıralarda bulunan Ordu’nun kestane balı meşhurdur. Ordu halkının küçük bir bölümü ipekböcekçiliği yaparken kıyı kesiminde yaşayanlar geçimini balıkçılık ile sağlarlar. Hamsi, mezgit, istavrit, barbunya, kefal en çok avlanan balıklar arasındadır. Orman varlığı bakımından oldukça zengin olan Ordu topraklarının neredeyse yarısı ormanlar ile kaplıdır. Kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, köknar ilde en çok bulunan ağaçlardır. Maden bakımından fakir olan ilde sanayi de fazla gelişmemiştir. Fındık üreticiliği yapan fabrikaların yanı sıra yem, un, balık yağı, kereste ve çimento fabrikaları bulunmaktadır.

Turizm potansiyelini her geçen yıl yükselten Ordu el değmemiş doğası, yaylaları, uzun kumsalları ve yeni açılan kayak merkezi ile dört mevsim hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır. Köklü tarihi ile Ordu’nun en önemli ilçelerinden biri olan Ünye’ye yaz aylarında yolunuz düşerse Karadeniz Bölgesi’nin en geniş plajlarından olan İnciraltı, Kavaklar ve Uzunkum’da denizin tadını çıkarabilir, gün boyu güneşlenebilirsiniz. Hem Ordu’nun hem Ünye’nin oksijen kaynağı olan Çamlık piknik alanında dinlenebilir, temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Ordu merkeze 3 kilometre uzaklıkta bulunan Fatsa’da tarihî ve doğal güzellikleri görmenin yanı sıra su altı dalışı yapabilir, tertemiz denizde yüzebilirsiniz. Doğa ile baş başa birkaç gün geçirmek ve gözünüzü yeşile doyurmak isterseniz Perşembe Yaylası, Turnalık Yaylası ve Çambaşı Yaylası sizleri bekliyor. Bahar aylarında Ordu’ya gelirseniz şehrin en büyük gölü olan Ulugöl’de eşsiz bir manzarayla karşılaşacağınızı unutmayın. 2017 yılında hizmete giren Çambaşı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde her türlü kış sporunu yapabilir, bembeyaz doğada yürüyüşe çıkabilirsiniz. Karadeniz’in incisi Ordu’da doğası, tarihî yapıları, nefis yemekleri ile unutamayacağınız bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Tanıtım Videosu: