Seferihisar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Seferihisar İzmir’in kıyı bölgesinde bulunan bir ilçedir. Bölge ülkemizdeki önemli turistik yerlerden birisi konumundadır. Ayrıca turizmle birlikte turunçgil tarımı da bölgenin önemli geçim kaynaklarından birisidir. Seferihisar da yerleşim yaklaşık 3.000 yıl önce İyonyalılarla Teos’ta başlamış. Bölgede yüzyıllardır yaşayan medeniyetlerin etkisini gözlemlemek mümkün. Bugün Seferihisar’da yaklaşık 37 bin kişi yaşıyor.
Seferihisar’ın İklimi
Seferihisar’da Akdeniz ikliminin genel özelliklerini görmek mümkün. Yazlar genellikle sıcak ve yağışsız geçiyor, kışınsa ılık bir hava ve hafif yağışlar görülüyor. Yazın sıcaklıklar 20 derece altına düşmezken, kışın sıcaklıklar 4-5 derece civarlarında. Sıcak havayı sevmeyenler Seferihisar gezilerini planlarken haziran-temmuz aylarında sıcaklıkların 35 dereceye kadar çıkabildiğini kesinlikle göz önünde bulundurmalı.
Seferihisar’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’de yaşıyorsanız, uzun araba yolculuklarını seviyorsanız Seferihisar’a gitmek için belki de en keyifli yol arabayla gitmek ve Ege’nin muhteşem doğasının keyfini çıkarmak. Seferihisar’a arabayla gidecekseniz İstanbul için 600, Ankara için 640 ve Bursa için 378 kilometreyi göze almalısınız.
Seferihisar ilçesinde bir havalimanı bulunmuyor ve bölgeye en yakın havalimanı İzmir kent merkezinde bulunuyor. Seferihisar’a gitmek için önce İzmir’e gelmeniz gerekiyor. İzmir’e hemen hemen her şehrimizden düzenli uçak ve otobüs seferleri bulmak mümkün. İzmir’e geldikten sonra Seferihisar’a gitmek için karayolu kullanmanız gerekiyor. Eğer otobüsle geldiyseniz birçok otobüs firmasının Seferihisar servisi bulunuyor. Uçakla geldiyseniz; havaalanı ve Seferihisar arası mesafe yaklaşık 40 kilometre. Buraya ulaştıktan sonra Seferihisar’a giden dolmuş ve otobüsler bulmak mümkün. Yolun tadını yalnız çıkarmak isteyenlerdenseniz havaalanı çevresinde araba kiralayabileceğiniz yerler de bulunuyor.
Seferihisar’da Ne Yapılır?
Gezinize bölgenin tarihini öğrenerek başlamak iyi bir fikir olabilir. Bunun için ilk görmeniz gereken yer Teos Antik Kenti. Teos, Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, MÖ 1000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulmuş ve daha sonra İyonyalıların yerleşim yeri olmuş. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Buradaki tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış. Giriş ücreti ise yalnızca 5 Türk lirası.
Görülmesi gereken bir diğer tarihî yer ise limanın hemen yanında bulunan Sığacık Kalesi. Sığacık Kalesi 16. yüzyılda inşa edilmiş ve o günden beri farklı işlevler için aktif olarak kullanılmış. Günümüzde de kale içindeki evlere restorasyon çalışmaları devam ediyor ve turistler için kullanılacak bir konaklama yerine dönüştürülmesi için çalışmaları yapılıyor. Osmanlı Devleti zamanından günümüze ulaşan yapılardan birisi de Seferihisar Ulu Cami. Cami 1996 yılında restore edilip onarılmış ve yerel halk tarafından ibadet için kullanılmaya devam ediliyor.
Bölgenin tarihi hakkında bilgi edinip biraz mola vermek isteyenlerin kesinlikle gitmesi gereken yerlerden birisi Akkum Plajı. Burası İzmir’in en güzel plajları arasında yer alıyor ve masmavi berrak denizi ve yemyeşil doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Plajda özel işletmeler ya da ücretsiz alanlar bulabilirsiniz. Ayrıca şemsiye, duş ve şezlong gibi hizmetler de var. Plaja giriş ücreti 10 Türk lirası.
Hem turistler hem de yerli halk tarafından çok ilgi gören yerlerden bir tanesi olan Seferihisar Pazarı da her pazar günü Sığacık Kalesi içinde kuruluyor. Pazarda satılan tüm sebze ve meyveler Seferihisar köylerinde yetiştiriliyor. En çok ilgi gören ürünlerden birisi de Ege otları.
Gezinizi planlarken mutlaka gidilecekler listesine koymanız gerekenlerden birisi de Seferihisar’a ününü kazandıran şeylerden birisi olan “Doğa Okulu.” Doğa Okulu’nda yer almak için aslında gidip okulu görmenize gerek yok internet üzerinden hatta sadece ilkelerini benimseyerek bile Doğa Okulu’na destek olabilirsiniz. Fakat burası Seferihisar’a geldiyseniz ziyaret etmekten kesinlikle pişman olmayacağınız bir yer. Doğa Okulu Sığacık’a 24 kilometre uzaklıkta bulunan Orhan köyünde bulunuyor ve eski bir okul binasının restore edilmesiyle kurulmuş. Doğa Okulu’nun en önemli ve en güzel özelliği ise her şeyin “imece” usulü yapılması, her şey sanatçılar, akademisyenler vb. gönüllülerin yardımıyla yapılıyor. Doğa Okulu’nda doğayı tanımak, doğaya saygı duymak gibi şeyler ve tarım, hayvanlar, fotoğrafçılık, sanat gibi konularda odaklanılmış. Ziyaretiniz sırasında derslere veya kurslara katılma şansını da değerlendirmeyi mutlaka aklınızda bulundurun.
Son olarak eğer Seferihisar ziyaretinizi eylül, ekim ya da kasım aylarından yapacaksanız, her yıl Seferihisar’ın üretimiyle ünlü olduğu mandalinaları tanıtmak amacıyla düzenlenen “Seferihisar Mandalina Festivali’ni görme şansınız olacak demektir. Festival boyunca konser ve yarışma gibi. etkinlikler de düzenleniyor. Ayrıca mandalina kullanılarak yapılan onlarca yemeği deneme şansınız oluyor.