Sığacık Gezilecek Yerler

Sokakları deniz ve mandalina kokan Seferihisar’ın şirin ilçesi Sığacık küçük bir balıkçı kasabasıdır. Şehir hayatından bunalıp birkaç gün de olsa kafa dinlemek ve huzur bulmak isteyenler için en ideal adreslerden biri olan Sığacık’ta birbirinden güzel koylarda denize girebilir, en lezzetli deniz ürünlerini deneyebilir, akşamları cırcır böceklerinin melodisi ile uykuya dalabilirsiniz. İzmir’e bir saat uzaklıkta olan Sığacık sadece yaz aylarında değil bahar ve kış aylarında da misafirlerine kucak açıyor. Siz de en az 2-3 gününüzü Sığacık’a ayırabilir, tatilinizi huzur içinde geçirebilirsiniz.

Sığacık’ta Gezilecek Yerler

Cittaslow yani Sakin Şehir unvanına sahip olan Seferihisar’ın şirin mahallesi Sığacık gezinize tarihî SığacıkKalesi ile başlayabilir, Kaleiçi sokaklarında fotoğraf turuna çıkabilirsiniz. Birçok sinema ve dizi setine de ev sahipliği yapan Kaleiçi sokaklarında gezmekten yorulduğunuzda salaş balıkçılarda mola verebilirsiniz. Sığacık’ın tarihine ışık tutmak isterseniz TeosAntikKenti ve Kent Belleği ve Anı Evi’ne uğrayabilirsiniz. Mavi bayraklı plajları ile ünlü olan Sığacık’ta Akkum ve AkarcaPlajı’nda denize girebilir, TeosMarina’da alışveriş ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Beş kilometre mesafede olan Seferihisar’ı da gezebilir, Gödence köyünde birbirinden lezzetli zeytinyağlarından satın alabilirsiniz. Eğer seyahatiniz pazar gününe denk gelirse Sığacık pazarına uğramayı sakın unutmayın. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Teos Antik Kenti


 

Tarihi yapılara meraklıysanız Sığacık gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken ilk yer Teos Antik Kenti’dir. MÖ 1000’li yıllara dayanan tarihi ile Teos Antik Kenti Sığacık’ın en önemli tarihî yapılarından biridir. Çok eski çağlarda coğrafi konumu nedeni ile liman kenti özelliğine sahip olan Teos dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biri konumundaydı. Roma Dönemi’nde de önemini sürdüren kent bir dönem piskoposluk merkezi olmuştur. Teos Antik Kenti’nde mitolojide şarap tanrısı olarak bilinen Dionysos’a adanmış tapınağın kalıntılarını görebileceğiniz gibi Agora Tapınağı, antik liman, antik tiyatro ve sarnıç gezilecek yerler arasında bulunuyor. Teos Antik Kenti Sığacık’a 5 kilometre uzaklıktadır. Antik kente giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Eğer Müzekart’ınız varsa antik kente ücretsiz girebilirsiniz.

Sığacık Kalesi

sigacik-kalesi-6jpg_13-05-2016_14-04-22.jpg

Sığacık’a adım atar atmaz sizi karşılayan Sığacık Kalesi’nin tarihi Selçuklu Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Sığacık Limanı’nın yanı başında yer alan kalenin 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Sığacık Kalesi’nin Kuşadası, Ayasuluk ve Seferihisar isimli üç farklı kapısı bulunmaktadır. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde birçok kez onarımdan geçirilen Kaleiçi pazar günleri Sığacık pazarına ev sahipliği yapmaktadır. Kalenin yanındaki sahil şeridinde Ege’nin birbirinden lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz restoranlar sıralıdır. Restoranlarda denize karşı çay kahve keyfi yapabileceğiniz gibi tadına doyulmaz balık ve mezeleri de deneme şansı bulabilirsiniz. Sığacık’a gelmişken Kale’nin tepesine çıkıp hatıra fotoğrafı çekebilir, deniz manzarasını bir de tepeden görebilirsiniz.

Kaleiçi Sokakları

sigacikkaleici-2jpg_13-05-2016_07-43-17.JPG

Seferihisar’ın şirin bir balıkçı kasabası olan Sığacık’ın Kaleiçi sokakları taş evlerle süslüdür. Kendine özgü mimarisi ile beğeni toplayan Kaleiçi sokaklarındaki evlerin büyük bir bölümü restore edilmiştir. Kimi evler taş ev, kimi evler ise beyaz kireç taşından yapılmıştır. Evlerin birçoğunda yerliler otururken bir kısmı butik otel veya pansiyon olarak hizmet vermektedir. Sığacık’ın tarihî havasını solumak isterseniz konaklamak için Kaleiçi bölgesindeki butik otelleri ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Acıktığınızda rotanızı yine Kaleiçi’ndeki restoran ve kafelere çevirebilirsiniz. Kaleiçi sokaklarının birçok noktasında “Sakin Şehir” unvanını simgeleyen salyangoz resimleri karşınıza çıkabilir. Sığacık’ın bağlı olduğu Seferihisar 2015 yılında ülkemizin ilk Cittaslow (Sakin Şehir) üyesi olmaya hak kazanmıştır. Kaleiçi gezinizde Süleyman Han Camii, medresesi ve şadırvanını da listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Akkum Plajı


 

Sığacık göz kamaştıran koyları ile yaz aylarında tatilseverlerin akınına uğramaktadır. Özellikle hafta sonları İzmir’den denize girmek için gelenleri ağırlayan Sığacık’ın en güzel plajlarından biri Akkum’dur. Merkeze yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan Akkum Plajı’na özel aracınızla birkaç dakikada ulaşabileceğiniz gibi merkezden kalkan minibüsleri de tercih edebilirsiniz. Cüzi bir ücret ödeyerek girebileceğiniz plajda şezlong ve şemsiye ödediğiniz ücrete dâhildir. Duş ve soyunma kabinlerinin de bulunduğu plaj hafta sonları oldukça kalabalık olur. İzmir’in mavi bayraklı plajlarından biri olan Akkum Plajı rüzgâr sörfü için de en ideal yerlerden biridir. Denizi kum olduğu için rahatça girebilir, çocuklarınız varsa sahilde hep birlikte oyun oynayabilirsiniz. Karnınız acıktığında plaj çevresindeki restoran ve kafelere uğrayabilir, zeytin ağaçları arasında çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Akarca Plajı

406692908IMG_4209.JPG

Sığacık’ta denize girmek için tercih edebileceğiniz plajlardan biri de Akarca Plajı’dır. Çoğunlukla yazlık evlerin yer aldığı Akarca Sığacık’a 6 kilometre uzaklıktadır. Mavi bayraklı plajlardan biri olan Akarca Plajı’nın denizi oldukça berraktır ancak suyu birçok yere göre daha soğuktur. Sıcak yaz aylarında buz gibi suya girerek serinlemek isterseniz rotanızı Akarca Plajı’na çevirebilirsiniz. Denizin içi taşlık olduğu için plaja gelmeden önce deniz ayakkabınızı yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Sığacık’ın birçok plajından daha sakin olan Akarca Plajı’nda duş ve tuvalet de mevcuttur. Birçok imkânı size sunan Akarca Plajı’nda denizin aniden derinleştiğini de söylememiz gerekir, bu yüzden de çocuklarınızla geliyorsanız yanınıza kolluk ya da simit almayı öneririz.

Teos Marina

teosslide_3-1.jpg

Sığacık’ta gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğimiz diğer bir yer Teos Marina’dır. 2010 yılında hizmete açılan marina denizde 480 tekne kapasitesine sahiptir. Uluslararası Kalite Standartları çerçevesinde değerlendirilen Teos Marina 2011 yılında Beş Altın Çıpa kalitesinde hizmet veren marinalar arasına girmeye hak kazanmıştır. 2012 ve 2016 yılında da ödüller kazanan marina yaz sezonunda oldukça rağbet görmektedir. Alışveriş yapabileceğiniz marketler ve restoranları ile Sığacık’a gelenlerin uğrak noktalarından biri olan Teos Marina aynı zamanda Samos Adası’na giden feribotların da hareket noktasıdır. Eğer Schengen vizeniz varsa yaz aylarında Sığacık - Samos arasında hizmet veren feribotlara binerek yaklaşık 1 saat 45 dakikada Samos’a gidebilirsiniz. Haftanın her günü saat 08.00’de Teos Marina’dan hareket eden feribotlar 19.00’da Sığacık’a geri dönmektedirler. Eğer Schengen vizeniz yoksa Kapı Vizesi’ne başvurabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Sığacık Pazarı

Sadece Sığacık’ın değil İzmir’in en ünlü pazarlarından biri olan Sığacık Pazarı Kaleiçi’nde kuruluyor. Her pazar günü yerel üreticilerin doğal yöntemlerle yetiştirdikleri sebze ve meyvelerin yanı sıra ev yapımı reçeller, börekler, sarmalar, kurabiyeler, baklavalarla şahane lezzetlere de ev sahipliği yapıyor. Pazardaki ürünlerin tamamı Sığacık ve Seferihisar’ın yerlileri tarafından üretiliyor. Eğer seyahatiniz pazar gününe denk gelirse Sığacık pazarına mutlaka gitmenizi öneririz. Bunun yanında pazara aç gitmenizi tavsiye ederiz zira pazara girer girmez karşınıza çıkacak tepsi tepsi börek ve baklavalara karşı koymakta zorlanabilirsiniz. Hepsi oldukça taze ve lezzetli olan hamur işleri ev hanımları için de geçim kaynağı olmaktadır. Pazarda birbirinden renkli Ege otları da satın alabileceğiniz doğal ürünler arasında yer alıyor. Şevketi bostan, cebes, ısırgan otu, turp otu, radika ve Arap saçı pazarda karşınıza çıkan otlardan sadece birkaçı. Kekik turşusu, ebe gümeci turşusu gibi belki de daha önce hiç duymadığınız lezzetleri Sığacık pazarında bulabilir, festival havasında birkaç saat geçirebilirsiniz.

Seferihisar

Türkiye’nin ilk Cittaslow üyesi olmayı başaran Seferihisar şehrin gürültüsünden uzak sakinlik içerisinde huzurlu saatler geçirebileceğiniz ender yerlerden biridir. Sığacık’a sadece 5 kilometre mesafede olan Seferihisar’a belediye otobüsleri veya minibüsler ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 640 hat numaralı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüsler haftanın her günü Seferihisar - Sığacık arasında hizmet vermektedir. Minibüsler de sabah 06.30’da Seferihisar’dan Sığacık’a yolcu taşımaya başlarken Sığacık’a son sefer saat 23.00’tedir. Mandalina bahçeleri ile çevrili Seferihisar’ın dar sokaklarında yürürken nostalji yolculuğuna çıkabilir, birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Eğer seyahatinizi sonbahar aylarına denk getirirseniz Turuncu Bayram olarak bilinen Mandalina Festivali’ne katılabilir, eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Kent Belleği ve Anı Evi

Seferihisar-Ani-Evi.jpg
 

Seferihisar’a uğradığınız zaman gezilecek yerler listenize Kent Belleği ve Anı Evi’ni ekleyebilirsiniz. 1929 yılında öğretmen Hamza Efendi tarafından Seferihisar’a inşa edilen tarihi ev 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. 2013 yılında restore edilen bina Seferihisar Kent Belleği ve Anı Evi olarak ziyaretçilerine açılmıştır. Tarihî evde Seferihisar tarihine ışık tutan belgeleri inceleyebilir, fotoğraflara göz atabilirsiniz. Müzede aynı zamanda birbirinden değerli objeler de sergilenmektedir. Ziyaret sonrasında müzenin kafesinde çay molası verebilir ve yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Hafta içi her gün 08.30-18.00 saatleri arasında açık olan Kent Belleği ve Anı Evi Atatürk Caddesi’nde yer almaktadır.

Gödence Köyü

5.jpg

Seferihisar ilçesine bağlı Gödence köyüne Sığacık’tan keyifli bir araba yolculuğu ile 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Ege’nin en güzel köylerinden biri olan Gödence Köyü zeytin ağaçları ile çevrili doğası, tertemiz havası ve misafirperver insanı ile görülmeye değer yerlerden biridir. Köye yolunuz düştüğünde yörenin zeytinlerinden üretilmiş tadına doyulmaz zeytinyağlarından satın alabilirsiniz. Gödence köyü ev yapımı şaraplarıyla da ünlü bir köydür. Organik tarım tekniği ile üretim yapılan köyden gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz, üstelik fiyatlar birçok yere göre çok daha uygundur. Doğal ve kaliteli ürünleri ile öne çıkan Gödence köyüne İzmir-Seferihisar kara yolunun 30. kilometresinden sonra sola dönüp yaklaşık 10 kilometre daha gittikten sonra ulaşabilirsiniz.