Ünye Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ordu’nun bir ilçesi olan, yaklaşık 122 bin kişinin yaşadığı Ünye, köklü tarihî mirası, mesireleri, plajları gibi sahip olduğu öğeleri ile yaz aylarında bölgede en çok turist çeken yerlerden biridir. Mavi ve yeşilin bir arada olduğu Ünye, sunî yapılanmanın görülmediği, doğal yapının bakir bir şekilde korunmuş olduğu bir Karadeniz ilçesidir. Küçük bir yer olmasına rağmen, gezilecek yerler ve tarihî miras, Ünye’yi son dönemde turistik açıdan oldukça aktif kılmıştır. Karadeniz’de tatil yapmak için tercih edilebilecek yerlerden biri olan Ünye’de bol oksijen ve yeşil ile mavinin sağladığı dingin atmosfer, ziyaretçilerine yetmektedir. Sahili ile özdeşleşmiş olan Ünye, el değmemiş doğal güzellikleri ile kendine ayrıcalıklı bir konum elde etmiştir.

Ünye’nin geçmişi, tarih öncesi çağlara kadar dayanmaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen Ünye’de Yontma ve Cilalı Taş devirlerine ait alet, toprak kap, silahlar, insan ve evcil hayvan iskeletleri arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Bölgede bulunan çakmak taşından yapılma el baltası,Karadeniz kıyılarındaki en eski buluntu olma özelliği taşımaktadır. Ünye’ye yerleşen ve yazılı kaynaklarda kendini ilk gösteren topluluk Kaşkalardır. Anadolu toprakları ise ilk kez Selçuklular ile birlikte Türklerin vatanı haline gelmiştir. İmparatorluk olmadan önce Çağrı Bey 1018’de birlikleri ile Anadolu’ya gelmiş, 1080 yılında da Ünye dâhil bütün Karadeniz sahilleri Büyük Selçuklu İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Osmanlı dönemiyle birlikte ise uzunca bir huzur ve sükûn dönemine giren Ünye, II. Mahmut döneminden cumhuriyetin ilanına kadar geçen dönemde Trabzon valisi Haznedarzade Süleyman Paşa’nın ailesi tarafından yönetilmiştir.

Ünye, dört mevsim boyunca ziyaretçi çeken çamlık ormanları, turistik noktaları, plajları, 300 yaşından daha büyük olan çınar ağacı, doğal güzellikleri, bol oksijeni ve daha birçok özelliği ile hem dinlenmek hem de tarihi keşfetmek üzere ziyaret edilebilecek değerli bir Karadeniz ilçesidir.

Ünye Nerededir?

Ünye, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Ordu ilinin bir ilçesidir. Kuzey sınırında Karadeniz bulunan Ünye’nin doğusunda Fatsa; batısında Terme, İkizce ve Çaybaşı; güneyinde ise Akkuş ve Kumru ilçeleri bulunmaktadır. Ünye, il merkezine 62, Samsun’a ise 89 kilometre mesafededir.

Ünye’ye Nasıl Gidilir

Ünye’ye en yakın havalimanları Samsun Çarşamba Havalimanı ve Ordu Giresun Havalimanı’dır. Samsun’daki havalimanı Ünye’ye 1 saat, Giresun’daki ise 1 saat 15 dakika mesafededir. Her iki havalimanının da Türkiye’nin büyükşehirleri İstanbul, Ankara ve İzmir ile direkt bağlantısı bulunmaktadır. Havalimanından Ünye’nin merkezine ulaşmak için ise ücretli servisler veya taksi kullanmak mümkündür.

Ünye’ye İstanbul’dan özel araç ile yaklaşık 10 saatte; Ankara’dan yaklaşık 6 saatte ve İzmir’den ise yaklaşık 13 saatte ulaşılmaktadır.

Karadeniz ve Ordu’ya seferleri bulunan şehirlerarası otobüslerin güzergâhlarından Ünye çoğunlukla bulunduğundan, Ünye’ye bu yolla ulaşmak da tercih edilebilir.

Ünye’de Görülecek Yerler

Hüsrev Yürür Konağı, 1915 yılında Rus bir mimara Çerakesülzade Hacı Ahmet Efendi tarafından yazlık bir ev olarak yaptırılmıştır. Yapının taş oymaları, tavan süslemeleri ve üzüm motifli çeşmesi dikkat çekmektedir. Üç katlı yapının üçüncü katı 1939 yılındaki depremde yıkılmıştır. Batılılaşma dönemi konut mimarisinin önemli bir örneği olan Hüsrev Yürür Konağı, sahip olduğu süsleme öğeleri ile görülmeye değerdir.

Ünye’den çıkarılan taşlar ile 1800’lü yıllarda Ermeni taş ustaları tarafından yapılmış olan Saray Hamamı, Süleyman Paşa tarafından saray halkı ve misafirlerinin kullanması için yaptırılmıştır. 1960 yılında faaliyetine son verilen hamam orijinaline uygun restore edilerek yeniden kullanım açılacaktır.

İlk kez MÖ 250 yıllarından inşa edilmiş olan Ünye Kalesi, İran kökenli Pontus kralı II. Mithridatis tarafından yaptırılmıştır. Tarihî süreç içerisinde bölgede hâkimiyet kurmuş her kavim tarafından kullanılmış olan kale, 10 metre yükseklikteki sütunlar üzerinde yer alan kral kaya mezarları ile dikkat çekmektedir.

Yeşilin ve mavinin harika manzarasının izlenebileceği Asarkaya Kent Ormanı, Ünye’nin biraz dışında yer almaktadır. Piknik yapmanın da mümkün olduğu mesirede, fotoğraf çekmek için eşsiz manzara kareleri yakalanabilir.

2014 yılında birçok Japon ve Türk diplomatın katılımıyla açılmış olan Ünye Japon Anıtı, Japonya’da batmış olan Ertuğrul Fırkateyni’ndeki 540 Türk denizcisi ve içindeki Ünyelilerin anısına yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında, Ünye’de deniz savunmasının yapıldığı yerdeki topların olduğu noktada yer alan anıt, Japon estetiğini yansıtan heykelleri görmek üzere ziyaret edilebilir.