Zilina Genel Bilgiler / Rehber

Zilina’ya gidince Slovakya’ya dair yöresel ürünler bulup alabilirsiniz. Rapkaç adı verilen oldukça eski bir tarihi olan ve insanları zamanında kiliseye çağırmak için kullanılan ahşaptan yapılmış düdük benzeri eşya günümüzde hediyelik ürün olarak satılmaktadır. Ayrıca yöresel likörler ve şaraplar da iyi bir hediye alternatifi olabilir. Yapımı bir ay süren fujara da uzun bir çoban flütüdür. Ayrıca deri kaplı shot bardakları ve paskalya yumurtaları da diğer hediyelik alternatifleri arasında sayılabilir.

Zilina Ulaşım

Türkiye’den direkt olarak uçak alternatifi bulunmayan Zilina’ya gitmek için ilk olarak aktarmalı olarak Bratislava’ya gidebilirsiniz. Buradan sonra otobüs ya da araçla yaklaşık 2,5 saatte Zilina’ya ulaşabilirsiniz.

Ayrıca şehre kara yolu ile de ulaşım sağlamak mümkündür. Edirne üzerinden Kapıkule sınır kapısını geçerek rotanızı oluşturabilirsiniz. Zilina, Slovakya’nın kuzey batısında bulunan metropol şehirlerden biridir. Futbol takımı ile bildiğimiz Zilina, üç ırmağın birleşim noktasında doğal güzellikleri ile bir cennettir. Otomobil üretimi ile ün yapan Zilina ayrıca turistik bir yerleşim yeri olarak da bilinir. Sanayi merkezi olan kent, ülkenin başkenti olan Bratislava’ya yaklaşık olarak 200 kilometre mesafede yer alır. Vah Nehri üzerindeki büyük kent, Yukarı Vah Bölgesi’ne bir giriş kapısı konumundadır. Yaklaşık olarak 90 bin nüfuslu kent kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir komşu kapısı gibi huzurlu hissettirir.
Şehrin en önemli istihdam kaynağı Kia’nın otomobil fabrikası ve büyük bir kâğıt fabrikasıdır. Şehirde bulunan üniversite sayesinde seminer ve konferans merkezi halini de alan Zilina tarihî gezi durakları, doğal güzellikleri ve gelişmiş sanayisi ile gidilebilecek cazibe merkezleri arasında bulunuyor. İstanbul’dan yaklaşık olarak 2.750 kilometre uzaklıkta bulunan Zilina’da nüfusun yaklaşık olarak yüzde 65’i Romen Katolik Kilisesi’ne bağlıdır. Slovakçanın resmi dil olduğu Zilina’da ayrıca Macarca ve Rusça da konuşulur. Geçerli para birimi ise Avrupa Birliği sınırları içinde bulunmasından dolayı euro’dur. Kentte genel olarak ılıman ve karasal iklim hüküm sürer.


Zilina Gezilecek Yerler

Tarihî açıdan oldukça köklü şehirlerden biri olarak nitelendirebileceğimiz Zilina’da gezip görülebilecek çok sayıda cazibe merkezi yer alıyor. Özellikle kentte rastlayabileceğiniz mimari kalıntılar şehrin tarihine adeta ışık tutuyor.

Aziz Stephen Kilisesi: Kuzeybatı Slovakya’daki türünün en eski yapısı olma unvanını elinde bulunduran bu dini yapı, Dolne Rudiny Bölgesi’nde yer alıyor.
St Mary Meydanı: Tarihin kalbi olarak ziyaretçilerini ağırlayan St. Mary Meydanı 1987 yılından bu yana kentsel koruma alanı olarak biliniyor. 100 metre uzunlukta kenarları olan kare bir anıt meydan olarak büyük ilgi gören meydan hakkında pek çok efsane de bulunuyor. Bu efsanelerden biri de binaları bu kareye bağlayan gizli yeraltı tünelleri bulunduğu yönünde.
Şehir Merkezi: Başlı başına bir gezi rotası olan şehir merkezi, şehrin en uzun ve güzel yaya rotalarından birini oluşturuyor. Bu hatta bulunan şık restoran ve kafeler de gezinizin bir parçası olabilir. Ayrıca Lietava Kalesi, Holy Trinity Katedrali, Budatin Kalesi, Povazske Müzesi ve Andrej Hlinka Meydanı da gezebileceğiniz diğer yerler arasında bulunuyor.

Zilina Ekonomi

Zilina ekonomisi sanayinin gelişmiş olması sebebiyle üst bir seviyede yer alıyor. Güney Koreli otomobil üreticisi Kia’nın burada otomobil fabrikası açmasıyla beraber ekonomide çağ atlanmış durumda. Diğer bir ekonomik destek ise Tento Kâğıt Fabrikası vasıtası ile sağlanıyor.

Zilina’ya Ne Zaman Gidilir

Genellikle ılıman ve karasal bir iklimin egemen olduğu Zilina’ya gitmek için en ideal zaman nisan ve mayıs aylarıdır zira havalar bu dönemde ısınmaya başlar. Ayrıca yollarda çiçekler ve meyve ağaçları da belirmeye başlar. Yaz ayları da sıcak ve nemli geçer. Bu dönemlerde ısı 20 ile 35 derece arasında değişir. Kış mevsiminde ise bol yağış ve düşük dereceler olduğu için gezi için uygun bir periyot olmayabilir.

Zilina Yeme İçme

Farklı kültürlerden bir sentez olarak tanımlayabileceğimiz Zilina’da bu kültürel zenginliğin mutfağa da yansıdığını görebilirsiniz. Burada Macaristan, Çekya ve Avusturya’dan lezzetlerin harmanlandığını söyleyebiliriz. Mutfakta hâkim olan ürünler arasında domuz eti, kümes hayvanları, un, patates, lahana ve süt bulunur. Zilina’da gideceğiniz restoranlarda mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında sauerkraut; tipik bir lahana çorbası olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca kahvaltıda denk gelirseniz yöresel bir peynir çeşidi olan bryndza koyun sütü ile damaklarınızı çatlatabilir. Ayrıca biftek, baharat, soğan, patates ve sebzelerle yapılan gulaş da tatmanız gereken doyurucu lezzetler arasında bulunuyor. Genellikle patates ile yapılan bir gözleme türü diyebileceğimiz lokse de buraya gittiğinizde tatmanız gereken bir hamur yemeği. İçecek konusunda ise yöresel biraları ve şarabı tadılmaya değerdir. Maden sularının da dünyada hatırı sayılır bir kalitede olduğunu söylemekte fayda var.


 

Zilina Etkinlikler

Oldukça sosyal ve eğlenceli bir hayatın bulunduğu Zilina’da yapılabilecek çok sayıda etkinlik ve düzenlenen festival bulunuyor. Bunlardan bazıları, Aşağı Şehir Kutlamaları, Milina Yaz Gecesi, Orta Çağ Günü, Zilina Sağlık Günü, Liteilina Edebiyat Festivali. Gitmeden önce etkinliklerin zamanını kontrol ederseniz belki de gezi planınızı bu etkinliklere göre ayarlayabilirsiniz. Bu dönemlerde şehrin diğer zamanlara göre daha kalabalık olduğunu da hatırlatmamız gerekir. Bu dönemlerde Zilina’yı ziyaret etmeyi düşünen ziyaretçilerin otel rezervasyonlarını önceden yapmalarını öneririz.

Zilina Konaklama

Zilina’da konaklama yapabileceğiniz çok sayıda hostel, pansiyon ve lüks otel bulunuyor. Bütçenize göre konaklama alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Şehirde 200 Türk lirası ile 500 Türk lirası arasında değişen fiyatlarda otellerde kalmak mümkündür.

*Fiyatlar Kasım 2018 tarihinde güncellenmiştir.