Slovakya Hakkında Temel Bilgiler
Orta Avrupa'da yer alan Slovakya Cumhuriyeti'nin sınırları batıda Avusturya ve ÇekCumhuriyeti, kuzeyde ÇekCumhuriyeti ve Polonya, doğuda Ukrayna ve güneyde Macaristan ile çizilmiştir.
Orta Avrupa'da yer alan Slovakya Cumhuriyeti'nin sınırları batıda Avusturya ve ÇekCumhuriyeti, kuzeyde ÇekCumhuriyeti ve Polonya, doğuda Ukrayna ve güneyde Macaristan ile çizilmiştir.
Parlamentercumhuriyet ile yönetilen Slovakya, 8 bölgeye ve 79 ilçeye ayrılmaktadır. Başkenti Bratislava'dır. Büyük şehirleri: Kosice, Presov, Zilina, Banska Bystrica, Nitra, Trnava, Martin, Trencın ve Poprad'dır.
Slovakya'dan Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız direk uçuşlar bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin başkenti olan Bratislava'da bulunan Bratislava Havalimanı'na gerçekleştirilmektedir.
Karayoluyla gitme şansıda bulunmaktadır. Edirne üzerinden KapıkuleSınırKapısı geçilerek Bulgaristan istikameti kullanılabilmektedir.
Tren ile ulaşım için İstanbul - Sofya - Belgrad - Budapeşte ve Bratislava hattı kullanılabilmektedir.
Slovakya Vizesi
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vize istenmektedir.
Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Slovakya’yı ziyaret etmek için en güzel zaman ilkbahar sezonudur. Mayıs ayında günler hızlıca ısınmakta, hafif bir esinti günü serinletmektedir. Bu sezonun bir başka güzelliği ise çiçek mevsimi olmasıdır. Yollar meyve ağaçlarıyla ve çiçeklerle şenlenmektedir.
Sonbahar sezonunun temiz ve duru havası, kar sevenler için kış aylarının müthiş manzarası, sıcak sevdalıları için ülkenin en kalabalık ve 30 dereceyi gören yaz ayları seyahat için önerilmektedir.
Slovakya insanları oldukça sıcakkanlı ve arkadaşcanlısı olarak bilinmektedir. En kötü olabilecek şey sizinle bir bira içerek, tarihlerini anlatmaları olacaktır. 1993'te bağımsızlığını kazanmış olan ülke, genç olmasından dolayı halk bu konu hakkında oldukça hassas davranmaktadır.
Biriyle tanıştıklarında yanaktan öpüşmek garip karşılanmamaktadır. El sıkışmak yerine, öpüşmeyi tercih etmektedirler. İki erkeğin yanaktan öpüşmesi çok yaygın değilken, kadınların bu eylemi gerçekleştiriyor oluşları daha yaygındır. Ancak bu cinsel ayrımdan dolayı gelişmiş bir kural değildir.
Slovaklar oldukça misafirperver insanlardır ve eğer bir Slovak tarafından evlerine davet edildiyseniz güzel, çeşitli yemekler ve içecekler sizi bekliyor demektir. Öğle yemeği günün ana yemeği olarak kabul edilmektedir. Geleneksel öğle yemeğinde iki, üç veya daha fazla çeşit yemek yenilmektedir. Davet edinilen eve, küçük bir hediye, bir şişe şarap, bir kutu çikolata veya bir buket çiçek götürmek kibarlık olarak görülmektedir.
Avrupa ülkeleri arasında en güvenilir ülkelerden biri konumundadır. Yine de dikkatli olmak gerekmektedir.
Slovakya'nın oldukça canlı bir gece hayatı bulunmaktadır. Şehir rengârenk, eğlenceli, her türlü yaratıcılığa sahiptir. Geniş bir bar, kulüp, disko, kafe, puro barı, şarap evi, gey bar ve komedi kulübü yelpazesi bulunmaktadır.
Slovakmutfağı komşuları olan Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'nın mutfak kültürlerinden oldukça etkilenmiştir. Geleneksel Slovak mutfağı ağırlıklı olarak domuz eti, kümes hayvanları (tavuk en çok tercih edilen olmakla birlikte ördek kaz, hindi tavuğu izlemektedir) un, patates, lahana ve süt ürünleri üzerine kuruludur.
Slovak mutfağı çoğunlukla basit ve doyurucu yemek tarifleri odaklanmaktadır. Et yemeklerinin çeşitliliğinin yanı sıra eğer bir vejetaryen iseniz, şehirlerde yemek çeşitliliği bu konuda oldukça bulunmaktadır.
Mutfağın geleneksel yemekleri bryndzovehalusky, bryndzovepirohy ve patateshamuru ve bryndza ile yapılan diğer tariflerdir. Bryndza koyun sütü ile yapılan güçlü bir tada ve aromaya sahip olan tuzlu bir peynirdir. Bryndzovehalusky her geleneksel Slovak restoranın menüsünde bulunmaktadır.
"Sauerkraut" tipik bir lahana çorbasıdır. "Krvavnica"(kanlı sosis ) domuzun tüm parçaların doğranarak yapılmış olan bir Slovak yemeğidir. Kapustnica, genellikle Noel'de yenen ama restoranlarda tüm yıl boyunca servis edilmekte olan bir lahana çorbasıdır.
Gulaş oldukça sağlıklı ve doyurucu yöresel yemeklerinden bir tanesidir. İçi baharat, biftek, soğan, sebze ve ezilmiş patates ile doldurulmuştur.
Sokak yemeği kültürlerinin içinde en ünlülerinden bir tanesi lokse'dir. Genellikle patatesle yapılan gözleme çeşitli dolgular ile (ördek veya kaz ciğeri ezmesi, haşhaş tohumu veya reçel gibi) servis edilmektedir. Bir diğeri ise büyük kızarmış yassı bir ekmeğin üzerinde sarımsak, peynir ve en tepesinde ketçap/ekşi krema ile servis edilen langos'tur.
Büyük şehirlerde, Çin, Thai, Japon, İtalyan, Fransız ve diğerleri de dâhil olmak üzere etnik restoran seçimi ulaşabilmektedir.
Alkollü olmayan içecekler arasında Vinea (hem kırmızı hem beyaz üzümle yapılan gazsız içeçek), oldukça yumuşak bir içkidir ve mutlaka denenmesi gerekenler arasındadır. Kofola, kola benzeri yerel halk arasında çok popüler olan bir içki türüdür.
İçmek Slovak kültürünün bir parçası konumundadır. Yasal yaş sınırı 18'dir. Bazı içecekler alışıldığından daha güçlü olabilmektedirler ve Slovakya standart şat bardakları 40 mililitre'dir. ZlatyBazant, SmadnyMnich, Topvar ve Saris yerel biralarıdır. Çeşitli yerel şarapları bulunmaktadır. En ünlü içkilerinden bir tanesi cin türü olan Borovicka'dır.
Maden suları, dünyanın en iyileri arasındadır. Restoranlarda ücretsiz su getiriliyor oluşu hizmet kültürünün bir parçası değildir. Büyük olasılıkla köpüklü maden suyu getirilecektir ve ücreti istenilecektir. Çeşme suyu oldukça güvenilirdir.
Her ülkeden hediyelik eşya olarak getirilebilecek magnetler, bardaklar, anahtarlıkların yanı sıra Slovakya'dan sıra dışı, kültürel ve güzel birçok hediyelik getirilebilme şansı bulunmaktadır. Bunların başında yöresel kıyafetler giymiş olan mısır kabuğundan yapılma bebekler gelmektedir. Rapkac ise oldukça eski bir gelenekten, günümüze gelmiş olan tahtadan yapılma, eskiden çan çalmanın yasak olduğu dönemlerde Paskalya'dan bir hafta önce insanları kiliseye çağırmak için kullanılmaktaydı. Günümüzde bir hediyelik eşya olarak satılmaktadır ve halk spor müsabakalarında takımlarını desteklemek için kullanmaktadırlar. Oldukça yüksek bir ses çıkarmaktadır.
İçki götürmek isteyenler içinde yöresel bir yelpazesi bulunmaktadır. TatraTea, altı farklı tadı ve farklı alkol seviyeleri bulunan bir çeşit bitkisel likördür. MeadWine, baldan yapılan bir şaraptır. Slivovica, fermente edilmiş erikle yapılmış damıtılmış bir alkollü içecektir. Kaltenecker birası tercih edilen içkiler arasında bulunmaktadır.
Valaska, bir çoban baltasıdır. Eskiden, özellikle Slovakya'da çoban tarafından geçen yüzyıllar boyunca kullanılmış olan bu balta, günümüzde ev dekorasyonunda kullanılmaktadır. Fujara, Slovak çobanlarının kullandığı uzun, derin bası bulunan bir flüttür. Ağaçtan yapılmaktadır ve bir fujara yapımı bir ay sürmektedir.
Deriyle sarılmış yöresel şat bardakları ve Paskalya yumurtaları da alınabilecek hediyeler arasındadır.
Slovakya alışılmışın dışında birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Hayaletler, peynirler ve folklor festivalleridir.
Mayıs ayında, Uluslararası Dixieland Müzik Festivali olan "DixielandFestival" Banska Bystrica'da, bir Kelt Kültürü olan BeltaneFestivali, Cerveny Kamen Kalesi'nde kutlanmaktadır. Peynir ve Bryndza Festivali, Liptovsky Mikulas'ta kutlanmaktadır. En ünlü olan festivallerden bir tanesi olan "Uluslararası Ruhlar ve Hayaletler Festivali" tüm dünya üzerindeki en uğrak festivallerden bir tanesidir. Krallığın tüm hayaletleri ve ruhları ziyaretçileri eğlendirmek için hayata geri dönmektedirler. Festivalde cadıların sevinçlerini ve ağlayışlarını duyabilmekte, masallardan sahneler izleyebilmektesiniz.
Haziran ayında, "Lumen Yıllık Uluslararası Müzik Festivali" Trnava'da, yıllık uluslararası Sakral müzik festivali olan "MusicaSacra" Nitra'da, 'Art Film Festival Foundation' tarafından düzenlenen uluslararası sanat filmi festivali "ArtFilmFestival (Artfilm)" TrencianskeTeplice ve Bratislava'da, Uluslararası Halk Kıyafetli Bebek Festivali, Poprad'ta kutlanmaktadır.
Temmuz ayında, uluslararası klasik müzik festivali olan "TheFestivalofNiceMusic" Banska Stiavnica'da, geleneksel Slovak festivallerinin en büyüğü olan "FolklorFestivali" Vychodna'da kutlanmaktadır.
Ağustos ayında, Slovakya'nın Robin Hood'u Janosek'i anmak üzere uluslararası folklor festivali "JanosekDays" Terchova'da düzenlenmektedir.
Eylül ayında, yüzyıl önce Avusturya'ya bağlıyken yapılan Avusturya İmparatorluğu'nun taç giyme seromonisini "CoronationDays" Bratislava'nın eski şehrinde dönem kostümü giymiş aktörlerin şövalyeleri ve kralları canlandırmasıyla kutlanmaktadır. 200 yıl boyunca yapılan geleneksel madenciler geçit töreni "SalamanderDays", eski şehir merkezinde kültürel program ve yarışmalara düzenlenmektedir.
Ekim ayında, uluslararası caz festivali "BratislavaJazzDays" ve Kasım ayında, Bratislava uluslararası müzik festivali "BHS (BratislavskeHudobneSlavnosti)" Bratislava'da yer almaktadır.
Kasım ve Aralık aylarında, eski şehir merkezinin ana meydanında koro, dans gruplarının ve bando takımlarının gösterileri ve geleneksel el işi ürünler, yemekler ve içecekler ile "ChristmasMarkets" düzenlenmektedir.
Yeni yıl (01 Ocak)
Üç Kral ve Ortodoks Noel Bayramı (06 Ocak)
Paskalya (25-28 Mart)
Haksız Yere Yargılanan İnsanlar Günü (13 Nisan)
İşçi Bayramı (01-02 Mayıs)
M. R. Stefanika' nın Ölüm Yıldönümü (04 Mayıs)
Faşizme Karşı Zafer Günü - II. Dünya Savaşı'nın Sonu (08 Mayıs)
Aziz Cyril ve Aziz Metod Bayramı (05 Temmuz)
Slovak Ulusal Direnişi Günü (29 Ağustos)
Slovak Cumhuriyeti Anayasa Günü (01 Eylül)
Soykırım Kurbanlarının Günü (09 Eylül)
Slovak Vakfı Ulusal Konseyi Günü (19 Eylül)
Cenova Trajedi Günü (27 Ekim)
Slovak Ulus Bildirgesi'nin Yıldönümü (30 Ekim)
Reformasyon Günü (31 Ekim)
Azizler Günü (01 Kasım)
Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesi Günü (17 Kasım)
Noel (24-26 Aralık)
Slovak Cumhuriyeti'nin İlanı (30 Aralık)
Orta Avrupa'da bulunan Slovakya, ılıman ve karasaliklim arasında bulunmaktadır. Yaz ayları sıcak ve nemli geçmektedir. Sıcaklıklar 35 dereceye kadar yükselebilmektedir. Akşamları ise 20 dereceye kadar düşebilmektedir.
Kış ayları ise oldukça soğuk ve bol yağışlı geçmektedir. Sıcaklıklar özellikle Ocak ve Şubat aylarında -10'a kadar düşüş gösterebilmektedir.
Slovakya, 16. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında Osmanlı hâkimiyeti altında yaşamıştır.
Krizden etkilenmeden önce Slovakya 2002-2007 döneminde gösterdiği güçlü ekonomik büyüme hızından dolayı “TatraKaplanı” olarak anılmaktaydı. Ancak krizle birlikte oldukça sarsıldı ve işsizlik önemli problemlerinden biri haline gelmiştir.
Krizden sonra Slovakya merkezi planlı bir ekonomiden, piyasa odaklı bir ekonomiye dönüştürülmüştür.
Sanayi sektörü de ekonomi içinde önemli bir rol oynamaktadır. Ana sanayi sektörleri arabaimalatı ve elektrikmühendisliğidir. 2007 yılından bu yana dünyanın en büyük araba üreticisi konumuna yerleşmiştir. 2007 yılında ülkede sadece üretilen 571.071 araba üretilmiştir.
Ülke nüfusunun yüzde 62’si kendisini RomenKatolik kilisesine bağlı, yüzde 13'ü inançsız, yüzde 8,9'u Protestan, yüzde 5,9'u Evanjelist, yüzde 3,8'i Rum Katolik, yüzde 2'si Kalvenist, yüzde 0,9'u Ortodoks olarak tanımlamaktadır. Geriye kalan yüzdelik kesimi 5.000'e yakın Müslüman ve İkinci Dünya Savaşı öncesinde sayıları 90.000 iken kıyıma uğrayan ya da göç eden Yahudilerden geriye kalmış yaklaşık 2.300 kişi ve diğer inanışlar oluşturmaktadır.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ BRATİSLAVA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Kuzmanyho 16, 974 01 Banská Bystrica - Slovakya
Telefon: 421 48 412 37 72
Faks: 421 48 415 50 90
E-posta:[email protected]
İnternet sitesi:http://www.bratislava.be.mfa.gov.tr/
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00 - 12.30)(14.00 - 18.00)
Slovakya'nın resmi dili Slovakçadır.Macarca, güney bölgelerinde yaygın olarak konuşulmaktadır. Rusça, kuzeydoğuda bulunan bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. İngilizce yoğun olarak genç nüfus tarafından konuşmaktadır. Uzun yıllardır ülkede yaşayan halkın bir kısmı Almanca bilmektedir.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 5.426,252 Dili: Slovakça Para Birimi: EURO İklim: Ilıman ve Karasal İklimi Big Mac Index: 2,09 USD