Kosice
Kosice Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tam anlamıyla bir Orta Avrupa kenti olarak tanımlayabileceğimiz Kosice, Slovakya sınırları içinde yer alıyor. Şehir, Bratislava’dan sonra ülkenin en büyük ikinci şehri ve Hornad Nehri ile Ore Dağları arasında yer alıyor. Gezinizden beklentiniz hem Orta Çağ mimarisinin tipik örnekleri hakkında bilgilenmek hem de doğanın bütün güzellikleriyle iç içe keyifli zamanlar geçirmekse, Kosice’nin doğru bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.
Slovakya’nın doğusunda yer alan Kosice, Macaristan ile sınır komşusu. Bu da ziyaretçilerine ulaşım açısından bazı kolaylıklar sağlıyor. Dilerseniz İstanbul’dan 1 saat 50 dakikalık direkt bir uçuşla KosiceUluslararası Havalimanı’na inebilirsiniz. Ancak daha ekonomik bir uçuş istiyorsanız, önce Macaristan’a uçup oradan trenle Kosice’ye geçebilirsiniz. Budapeşte Kosice arası yaklaşık dört saat sürüyor ve size Avrupa’nın en verimli ve en yeşil topraklarında unutulmaz bir yolculuk vaat ediyor.
Kosice Uluslararası Havalimanı şehir merkezine 6 km mesafede ve şehrin güney kesiminde bulunuyor. Merkeze ulaşım için çeşitli imkânlar mevcut. Toplu taşımada saat başı yapılan tren ve otobüs severleri kullanılıyor. 23 No.lu otobüsle yaklaşık 15 dakikada, taksi tercih ettiyseniz 10 dakikada kent merkezine varabilirsiniz.
Kosice, birçok Balkan ve Orta Avrupa kenti gibi bir dönem Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetinde bulunmuş. 1536 ile 1686 arasını kapsayan yıllarda kente Türk-İslam kültürüne ait izler bırakılmış. Ancak bu izler günümüze taşınamamış. Kosice’ye kendi kültürünü özenle koruyan modern bir kent diyebileceğimiz gibi, yeşil doğasıyla da sakin bir Avrupa köyü dersek yanlış olmaz.
Sakin bir kent yaşamına sahip Kosice’de yazlar nispeten daha hareketli. Merkezde yer alan şirin restoran, kafe ve pub’larda Slovak yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Tabii ki çeşitli Slovak biraları eşliğinde.
Kosice’de Görülmesi Gereken Yerler
Hlavné Námestie: Her kentte geziye başlanacak bir nokta vardır. İşte Hlavné Nám için Kosice’nin geziye başlama noktası diyebiliriz. Meydan başlı başına turistik bir özellik gösterirken kiliseler ve müzelere olan yakınlığıyla şehir turunuzun başlangıç noktası olmayı hak ediyor.
Azize Elizabeth Katedrali: Kosice’nin merkezinde yer alan kilise, gotik mimarinin en tipik örneklerinden biri olmasının yanı sıra, Slovakya’nın en büyük kilisesi olma özelliğine sahip. Papa 2. Jean Paul tarafından ziyaret edilmesi onu Slovakya ve dünya gündeminde daha da önemli bir yere taşımış. Kosice’ye gittiğinizde 56 m yükseklikteki kulesine çıkıp kuş bakışı kenti seyretmeyi unutmayın.
Aziz Mihail Şapeli: Şapel, gotik mimariye sahip küçük kiliselerin en etkileyicilerinden biri olarak öne çıkıyor. Azize Elizabeth Katedrali’nin hemen yanında olması onu gezinizin ilk duraklarından biri yapıyor. Şapeli benzerlerinden ayıran en önemli özelliği Kosice’deki birçok nikâh törenine ev sahipliği yapması. Rastlarsanız, izlemeden geçmeyin.
Doğu Slovak Müzesi: İçinde gotik ve borak stilinde eserlerin yanı sıra, Slovakya’nın arkeolojik tarihine ait 500.000’den fazla eser barındıran müze, kentin en önemli gezi noktalarından biri. Müzenin bir diğer özelliği ise bahçesinde 17. yüzyıldan kalma ahşap bir kilisenin bulunması. Müzeyi ziyaret ederseniz, müze bahçesindeki bir diğer eser olan II. Ferenc Rákóczi’nin anıtını görebilirsiniz.
Kunsthalle: 2013 yılında Marsilya ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti seçilen Kosice’de birçok sanat galerisi bulmak da mümkün. Bunlardan en önemlisi Kunsthalle. Daha önce kapalı yüzme havuzu olarak kullanılan galeri, Hornad Nehri’nin ıslah çalışmalarında zarar görünce, havuz olmaktan çıkarılıyor ve galeriye dönüştürülüyor. Kunsthalle’de çağdaş sanatın en önemli örneklerini bulabilir, gezinize farklı bir bakış açısı katabilirsiniz.
Kosice’de Ne Yenir?
Pirohy: Adı bizdeki piruhiyi çağrıştıran pirohy, patates, un, yumurta ve etten yapılan bir çeşit mantı. Belki tek farkı üzerinde yoğurtla değil kremayla servis ediliyor olması. Hoşunuza gideceğinden eminiz.
Kapustnica: Rusçada lahana anlamına gelen kapuska, bizdeki lahana yemeğine de verilen ad. Slovakya’da kapustnica’ya dönüşmüş ve lahana turşusundan yapılan geleneksel bir Slovak yemeği haline gelmiş. Özellikle yılbaşlarında hazırlanıyor ve yapılışı şehirden şehre değişiyor. Ancak genel olarak lahana turşusu dışında sosis, mantar gibi malzemeler kullanılıyor ve çoğunlukla içine krema ekleniyor.
Halušky: Bir diğer lezzet birçok Doğu Avrupa ülkesinde de görülen halušky. İçinde peynir, patates ve et bulunan halušky, rendelenmiş patateslerin una bulanarak kızartılmasıyla hazırlanıyor. Daha sonra üzerine peynir ekleniyor ve etle servis ediliyor.