Zinder Genel Bilgiler / Rehber

Afrika ülkelerinden biri olan Nijer’in 7 bölgesinden biri olan Zinder, ülkenin güney kısmında konumlanır. Zinder Bölgesi’nde 3 milyon civarında insan yaşar. Zinder Bölgesi de kendi içinde 5 farklı şehre ayrılmıştır. Bunlar Gouré, Magaria, Kantché, Mirriah ve Tanout'dur.

18. asırda Müslüman hanedanlığının başkenti olma görevini üstlenen Zinder günümüzde ülkenin 2. en büyük bölgesi konumundadır. 1922 ile 1926 seneleri arasında Fransa’nın Nijerya kolonisinin başkentliğini de yapan Zinder, doğu - batı ve kuzey - güney anayolunun kavşağında konumlanır. Zinder’de genellikle resmi dil olan Fransızca konuşulur. Bölge içindeki seyahatleriniz için motor kiralamak ise en uygun tercih olabilir. Zinder ve Nijer için halkın çoğunluğunun Müslümanlar tarafından oluştuğunu söyleyebiliriz. Halkın oldukça sıcakkanlı olduğunu her türlü yardımınıza koşacaklarını söyleyebiliriz.

Zinder İklimi

Genellikle sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Nijer’deki durum Zinder için de geçerlidir. Kış aylarında ortalama sıcaklık 24 derecedir. Sonbahar aylarında bu değer 27, ilkbaharda 33 ve yaz döneminde ise 30 derece dolaylarına seyreder. Bu sıcaklıklar bazen 40’lı derecelere ulaşabilir. Şehirde yağış ise pek görülmez.


Zinder’e Ne Zaman Gidilir

Zinder ziyareti için en uygun dönem ekim ve kasım ayları olabilir. Sıcaklığın dayanılabilir olması ve yağışsız olması buna sebep olarak gösterilebilir. Ülkenin güneyinde bulunması sebebi ile daha tropikal ve nemli bir atmosfer olması bunaltıcılığın önüne geçebilir.


 

Zinder Gezilecek Yerler

Zinder’de gezmek için çok fazla alternatifinizin olmadığını söyleyebiliriz. Yine de gezi rotası olabilecek yerler arasında ilk olarak Sultan Sarayı akıllara gelir. Çamur tuğladan yapılmış olan tarihî yapı oldukça göz doldurucudur, mimarisiyle ön plana çıkar. Ayrıca kentteki pazar da hem gezi hem de alışveriş için uğrayabileceğiniz yerler arasında anılır. Geçmişten kalan parçaların ve metinlerin bulunduğu bir küçük müze de yine gezip görebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Zinder’de her ne kadar gezilecek çok fazla yer olmasa da farklı bir kültür tanımak için gidilebilecek yerler arasında yer alır.

Zinder Ekonomi

Zinder’de hayvancılık ve tarım halkın geçim kaynaklarının temelini oluşturuyor. Bağlı olduğu Nijer ise genel olarak zengin uranyum yatakları ile ünlenmiştir. Ayrıca maden kömürü, fosfat ve maden bakımından da verimli topraklar arasında sayılabilir. Tarım kaynaklı ürünler arasında ise pamuk, fıstık, mısır, pirinç ve süpürgedarısı sayılabilir. Ülkenin genel olarak yalnızca yüzde 3’lük alanının tarıma elverişli olduğu düşünülürse hayvancılık ve yer altı zenginlikleri ekonomide önemli bir paya sahiptir.

Zinder Alışveriş

Zinder’e gidecek olursanız pazarları mutlaka gezmelisiniz. Özellikle yöresel eşyalar ve oldukça renkli kıyafetler bu alışverişin büyük kısmını oluşturabilir. Ayrıca hayvancılık sebebi ile deri işçiliğinin de geliştiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden aksesuar ve giyimin dışında hediyelik olarak da deri ürünler alabilirsiniz. Demir ve gümüşlerin hediyelik ürünlerde büyük yer kapladığını söyleyebiliriz. Zinder’in güneydoğu bölümünde yer alan ArtisanMerkezi bu alışveriş için en uygun yer olabilir. Ancak alışverişiniz için unutmamanız gereken bir diğer unsur da pazarlık. Almak istediğiniz ürünü yapacağınız pazarlık sayesinde neredeyse yarı fiyatına alabilirsiniz.

Zinder Yeme İçme

Zinder’in merkezinde gidebileceğiniz restoranlar bulunuyor. Gitmişken yöresel tatlara fırsat vermelisiniz. Büyük porsiyonlu ve soslu sokak yemekleri mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor. Pirinç ve fasulyenin başrolde olduğu diğer yemekler de beğeninizi kazanabilir. Ancak yemeklerin bol baharatlı olduğunu ve yüz kızartan yeşilbiberlere dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Farklı ve lezzetli yemekler için şehirde bulunan otellerin mutfağını de tercih edebilirsiniz. Yalnıza yöresel tatlar değil pizzadan, bifteğe, sebze çeşitlerinden mikshake’e kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Ancak nüfusun genelini Müslümanlar oluşturduğu için çok fazla alkol alternatifi bulunduğunu söyleyemeyiz.


Zinder Konaklama

Nijer’in büyük şehirlerinden biri olması sebebiyle Zinder’de kalabileceğiniz çok sayıda otel alternatifi bulunuyor. 1 Türk lirası yaklaşık olarak 100 CFA frangı olduğu için en iyi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Otel Damagaram, Hotel Amadou Kouran Daga, Auberge Gamzaki Hotel konaklama alternatiflerinden bazıları olarak karşınıza çıkıyor. Burada gerek konfor gerekse yeme içme konusunda da oldukça rahat edebilirsiniz.

Zinder Ulaşım

Zinder’de küçük bir havalimanı bulunuyor ancak Türkiye’den direkt olarak Zinder’e uçuş seferi bulunmuyor. Genel olarak uluslararası uçuşlarda ise ülkenin başkenti olan Abuja’ya seferler düzenleniyor. Abuja’dan ise yaklaşık olarak 10 saat süren bir otobüs yolculuğu ile Zinder’e ulaşım sağlayabilirsiniz.