En Güzel Antik Mısır Tapınakları

İlk Mısır tapınakları M.Ö. 3000'li yılların ortalarında, kamıştan kulübeler şeklinde inşa edilmiş. Yaklaşık 5 bin sene boyunca farklı boyutlarda, farklı şekillerde, farklı amaçlara hizmet eden binlerce tapınağın inşa edildiği Mısır’da mimari açıdan birbiriyle hiç alakası olmayan ama hepsi birbirinden güzel birçok tapınak bulmak mümkün. 

1 – Medinet Habu

Luxor’un batı kıyısında bulunan Medinet Habu, Karnak’tan sonraki en büyük ikinci tapınak kompleksi. Hatşepsut ve Üçüncü Thutmose tarafından yaptırılan küçük bir tapınağı da (Amon’a adanmış) içinde bulunduran silsilede, Üçüncü Ramses’in tapınağı da bulunuyor. 

Medinet Habu

2 – Kom Ombo Tapınağı

Ptolemaios Hanedanı döneminde, Nil Nehri’ni gören bir kum tepesinin üzerine inşa edilen Kom Ombo Tapınağı, alışılmışın dışında bir yapıya sahip, ikili bir tapınak. Tapınağın inşasına M.Ö. 2'inci yüzyılın başlarında başlanmış. Ancak iki tapınaktan oluşan yapıya eklemeler yapılmış. Yapının iki girişi, iki avlusu, iki sığınağı ve iki hipostil koridoru bulunuyor. 

3 – Memnon Heykelleri

M.Ö. 1350 tarafında inşa edilmiş olan Memnon Heykelleri, Firavun III. Amenhotep’i betimleyen, oturur pozisyonda oyulmuş iki devasa taş heykelden oluşmaktadır. Asıl işlevi Amenhotep’in anıt tapınağının girişinde nöbet tutmak olan heykeller, tapınağın yıkılmasıyla yalnız kalmışlar. 

4 – Filai Tapınakları

Tanrıça Isis’in tarikatının merkezi olan Filai Adası’ndaki ilk tapınaklar, 30'uncu krallık dönemindeki yerli firavunlar tarafından yapılmış. Yunan Ptolemaios Hanedanı ve Romalı hükümdarlar döneminde de üç yüzyıl boyunca tapınak inşaatları devam etmiş ve Filai’yi bir tapınaklar bölgesi haline getirmiş. 

5 – Edfu Tapınağı

Doğan başlı tanrı Horus’a adanmış olan Edfu Tapınağı, Mısır’ın en büyük ikinci tapınağı ve aynı zamanda en iyi korunmuş olan tapınak olma özelliğine sahip. M.Ö. 237 yılında, III. Batlamyus döneminde yapımına başlanan tapınak neredeyse iki yüzyıl sonra, XXII. Batlamyus döneminde, M.Ö. 57 yılında tamamlanabilmiş. Mısır mimarisi üzerinde Yunan etkilerinin gözlenebildiği tapınak, bugün hâlâ ihtişamını koruyor. 

Edfu

6 – Birinci Seti Tapınağı

Firavun Birinci Seti için Nil’in batı kıyısına yapılan Birinci Seti Tapınağı, bir anıt mezar olma özelliği taşıyor. Antik tapınak, Seti’nin hükümranlığının sonlarına doğru inşa edilmeye başlanmış ve oğlu İkinci Ramses tarafından –muhtemelen- M.Ö. 1279 yılında tamamlanabilmiş. 

7 – Hatşepsut Tapınağı

M.Ö. 1479’dan 1458’de ölümüne kadar Mısır’ın hükümdarı olmuş Hatşepsut’un anıt mezarı olan Hatşepsut Tapınağı, Nil Nehri’nin batı kıyısına yapılmış. Hatşepsut’un kraliyet mimarı Senemut tarafından yaptırılan tapınak sırasütunlardan oluşan bir yapıya sahip. Bir uçurum kenarına yapılan tapınağın üzerinde üç kat teras var ve bir zamanlar bu teraslar bahçelerle kaplılarmış. 

8 – Luxor Tapınağı

Yeni Krallık döneminde, M.Ö. 1400’de kurulan antik şehir Teb’te bulunan, Nil Nehri’nin doğu kıyısına inşa edilmiş olan Luxor Tapınağı, Mısır tanrıları Amon, Mut ve Khons’a adanmış. Teb’in en ünlü festivali olan Opet’in de odağı olan tapınak, şu anda Yukarı Mısır denen bölgenin gözbebeği konumunda ve Nil Nehri tekne gezintileri de ya bu şehirde başlamakta ya da bu şehirde bitmekte.

Luxor Temple

9 – Abu Simbel

Abu Simbel, İkinci Ramses’in hükümdarlığı döneminde, M.Ö. 13'üncü yüzyılda bir yamacın oyulması ile inşa edilen ikiz tapınaklardan oluşuyor. Tapınak, Ramses ve karısı Nefertari’nin anıtı olma özelliğini taşıyor. Uzun süredir Mısır’ın en önemli turistik merkezlerinden olan Abu Simbel, 1960'larda yerinden taşınmasına rağmen özüne uygun olarak duruyor.

10 – Karnak Tapınağı

Dünyadaki en büyük dini anıt olan Karnak Tapınağı, şu anda oldukça hasar görmüş olsa da yine de dünyanın en görkemli tapınaklarından biri olma unvanını elinde bulunduruyor. İçerisinde birçok farklı tapınağı bulunduran ve aslında bir tapınak kompleksi olan Karnak’ta irili ufaklı tapınakların yanı sıra muazzam Mısır heykelleri, sütunlar ve avlular bulunuyor.