Dünyanın neresine giderseniz gidin artık kahvenin önemli bir yer edinmediği bir kültür yok desek yeridir. Starbucks gibi zincirler kahveyi tektipleştirmiş olsa da hala ülkelerin gizliden gizliye koruduğu kahve gelenekleri var. Bir daha yurtdışına çıktığınızda bu popüler kahve zincirlerini atlayıp daha yöresel ve kültürel yerleri tercih edebilirsiniz. İşte bu listede sizin için 10 öneri var.
1 – Flat White
Avustralya- Flat white artık dünyanın her yerinde bilinen, oldukça popüler bir kahve çeşidi. Ancak Avustralya menşeili olan bu kahveyi (1980'lerde ortaya çıkmış) doğum yerinde içmek bambaşka bir tecrübe. Köpüklü sütün biraz espresso üzerine dökülmesi ile hazırlanan flat white, görünüşte latte ve cappuccino benzeri bir esansa sahip ama çok katmanlı yapısı onu diğerlerinden ayırıyor.
2 – Espresso Romano
İtalya -Roma’da (ya da İtalya’nın herhangi bir yeri, neresi olduğu pek de fark etmiyor) iken İtalyanların yaptığını yapın, espressonuzu ayakta için ve bunu hızlı hızlı yapın. Olay tabii ki hızlı içmek değil; asıl yakalamanız gereken şey kahveyi hızlı içerek üzerindeki kremanın kahvenin tüm tadını içine hapsettiği süre içinde tüketmeniz.
3 –Pour Over
İsveç - Kuzey ülkelerinin en yoğun nüfuslu olanındaki kahvenin olayı sadece kalitesi değil; aynı zamanda kahveyi nasıl içtiğiniz. İsveç’te kahveyle ilgili adetlerden en önemlilerinden biri “fika” denen kahve arası. Aileyle veya arkadaşlayken, hatta iş saatlerinde bile verilebilen arada kahve genelde tatlı hamur işleriyle birlikte tüketiliyor.
4 – Hint Filtre Kahvesi
Hindistan- “Kaapi” diye de bilinen -Güney Hindistan’ın fonetik olarak kahveyi söyleyiş şekli- Hint filtre kahvesi, köpüklü süt ile kaliteli kahve tozunun kaynatılmış halinin karıştırılmasıyla yapılıyor ve geleneksel, metal bir filtrede hazırlanıyor. Hazırlandıktan sonra da paslanmaz çelikten bir bardakta ve dabarah denen, kahveyi biraz soğutmaya yarayan bir kapta sunuluyor.
5 – Cafe Cubano
Küba- “Cafecito” da denen cafe cubano, İtalyan klasiğinin üzerine Küba tarafından uygulanmış bir iki rötuştan ibaret. Bu kahveyi hazırlamak için biraz koyu kavrulmuş espressoyu ya direkt şekerin üstüne dökebilirsiniz ya da karıştırıp ikisini iç içe eritebilirsiniz. Eğer kahvenizi sütlü seviyorsanız, bir “cortadito” istemekten çekinmeyin.
6 – Cafe au Lait
Fransa- Birçok Fransız menşeili ürün gibi cafe au lait de bir şekilde hem çok şık ve kaliteli hem de çok popüler olmayı başarabiliyor. Genel kanının aksine cafe au lait aslında direkt sütle kahveyi karıştırmak yerine küçük bir bardak kahvenin yanında ılık bir bardak köpüklü süt servis edilerek sunuluyor.
7 – Cafe Bombon
İspanya- Cam bardakta servis edilen katmanlı bir içecek olan cafe bombon, espresso ve tatlandırılmış konsantre sütün karışımından oluşuyor. Genelde bardağa önce kahve dökülüyor ve sonra konsantre süt yavaşça ekleniyor; bu da iki ayrı renk sıvının net bir şekilde görünmesine sebep oluyor. Fakat genelde tüketilmeden önce karıştırıldığından bu katmanları oluşturamazsanız da üzülmenize gerek yok.
8 – Melange
Avusturya- Avusturya’da kahve çeşitlerinin, miktarının, tüketiminin, popülaritesinin sonu yok. Ancak en popüler olanı muhtemelen Viyana’nın “melange” kahvesi: cappuccinoya benzeyen kahve, espressonun büyük bir kahve fincanında buharlı süt ve süt köpüğüyle süslenmesiyle oluşturuluyor. İsterseniz krema veya yumurtalı ballı bir karışımı da kahvenize eklettirebiliyorsunuz.
9 – Cafe Sua Da
Vietnam -Bu klasik Vietnam içeceği dünyanın her yerinde bulunabiliyor; ama Vietnam’a yolu düşenler için tabii ki yerinde içmek gibisi yok. Koyu kavrulmuş kahve tohumlarının geleneksel bir Vietnam kahve demliğinde (ca phe phin) süzülmesi ile yapılan kahve, sonradan konsantre süt ile karıştırılıyor ve üzerine buz ekleniyor. Sonuç olarak da size bu ferahlatıcı kahvenin tadını çıkarmak kalıyor.
10 – Türk Kahvesi
Türkiye- Geleneksel Türk kahvesi, iyi öğütülmüş kahve tohumlarıyla şekeri, bazen de bir iki tutam baharatı karıştırarak orta ateşte cezvede kaynatarak hazırlanıyor. Hazırlanış metoduna göre bazen birkaç defa kaynama noktasına getirilen kahve sonradan küçük kahve bardaklarına dökülüyor. Bu metot Türkiye’de çok popüler olsa da Orta Doğu ve Balkanlarda birçok bölgede de kullanılıyor.