Küba Hakkında Temel Bilgiler

tumblr_nyns1dpPbi1qceaiio1_1280.jpg

Resmi adı Küba Cumhuriyeti olan ülke, Karayiplerde bir ada ülkesidir. Küba nüfusunu İspanyol göçmenler, Afro kübalılar, Çinliler ve Avrupa-Afrika karışımı oluşturuyor. Derisinin renginden dolayı ırkçılık yapılmayan tek ülke olarak bilinir. Küba'nın ulusal sembolleri tek yıldızlı bayrak, Bayamo marşı ve kraliyet palmiyesi armasından oluşur. Küba UNESCO araştırmasına göre dünyada en çok görülmek istenen ülkedir. Ülkede iki farklı para birimi kullanılır. Bunlardan biri turistler için uygulanan convertible peso yani CUC, diğeri yerel halk tarafından kullanılan peso yani CUP'tur. Değer olarak iki birim arasında büyük fark olmasının nedeniyse ülkenin turizmden gelir elde etmeye çalışmasıdır. Peso paralarının üzerinde Küba Devrimi'nde önemli rol almış siyasilerin fotoğrafları yer alırken CUC'larda Küba'da bulunan turistik ve önemli eserlerin fotoğrafı bulunur. Yasal ambargo nedeniyle ABD bankalarının kartları Küba'da kullanılmaz. Küba’da banka bulunmamaktadır.


Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Küba’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

cuba.jpg

Küba 14 bölge ve 1 belediyeden oluşur. Ülkenin en büyük şehri ve başkenti Havana'dır. İkinci büyük şehriyse Santiago de Cuba'dır. Ülkeyle aynı adı taşıyan Küba adasının yanı sıra 3,715'ten fazla ada ve adacıktan oluşur. En önemli şehirleri Havana, Trinidad, Varadero, Santa Clara, Santo Domingo, Pinar del Rio ve Cienfuegos'dur.

Küba Nerededir?

Karayiplerde bulunan bir ada ülkesi olan Küba, Yengeç Dönencesi'nin hemen başında ve Meksika Körfezi'nin girişinde yer alır. Küba'nın kuzeyinde Birleşik Devletler, batısında Meksika, Bahamalar, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika, güneydoğusunda ise Haiti ve Dominik Cumhuriyeti uzanır. En yakın komşusu olan Haiti'ye 77, Bahamalar'a 140, Jamaika'ya 146, Amerika Birleşik Devletleri'ne 180, Meksika'ya 210 ve Cayman Adaları'na 240 kilometre uzaklıktadır.

Küba’ya Nasıl Gidilir?

Küba'ya Türkiye'den direkt uçuşlar bulunmaktadır. Ayrıca Avrupa, Amerika veya Kanada üzerinden aktarma yapılarak da ulaşılabilinir. Ortalama 15 saat süren ulaşım için uluslararası havayolu şirketinin İstanbul kalkışlı Madrid aktarmalı uçuşları bulunur. Paris aktarmalı olarak Havana’ya uçuş seferleri mevcuttur.

Devamını Oku

Küba’ya Ne Zaman Gidilir?

Noel dönemleri ve temmuz-ağustos ayları turistlerin en yoğun olarak ziyaret ettiği dönemlerdir. Buna bağlı olarak bu dönemlerde fiyatlar yüksektir ve yer bulmak daha zordur. Küba'yı ziyaret etmek için en uygun zaman havanın çok soğuk olmadığı ve fırtınaların daha az olduğu ocak-mayıs ayları arasıdır.1 Mayıs kutlamalarının büyük bir şenlik halinde geçtiği ülke, bu tarihte birçok turisti ağırlamaktadır.

Küba Kültürü

425671230_o-1024x729.jpg

Sıcakkanlı ve misafirperver olarak bilinen Kübalılarla iletişim kurmak kolaydır. Kökleri İspanya ve Afrika'ya dayanan Kübalılar için müzik ve dans oldukça önemlidir. Hemen hemen her yerde canlı müzik grupları olan ülkenin özellikle başkenti olan Havana'da gece yaşamı çok hareketlidir.

Devamını Oku

Küba Mutfağı

Küba mutfağında ızgarada pişmiş et yoğun olarak tüketilmektedir. Izgara et, yanında lahana, siyah fasulyeli pilav, haşlanmış patates ve avokado veya kızarmış muz ile birlikte servis edilir. Karayip mutfağının en önemli besinlerden olan pirinç, Küba yeme-içme kültürünün vazgeçilmez parçasıdır. Genelde yemeklerin yanında servis edilen pirinç; sade, etli, deniz ürünleri ve sebzeli olmak üzere farklı şekillerde hazırlanır. Küba'nın meşhur içkisi Mojito her yemeğe eşlik ettiği gibi rom ve bira da ülkenin vazgeçilmez içkileri arasındadır.

Geleneksel Küba mutfağı Karayip, İspanyol ve Afrika karışımı bir mutfaktır. Ülkenin en bilinen yemeği siyah barbunyalı beyaz pirinç pilavı olan Congriadındaki yemektir. Congri aynı zamanda yöresel malzemelerle yapılmasından dolayı milli yemek olarak da adlandırılır. Yeşil muz kızartması da Küba mutfağının en meşhur yiyeceklerindendir. Küba mutfağında en fazla tüketilen malzemeler domuz eti, mısır ve siyah fasulyedir. Yemeklerde çok çeşitli baharatlar kullanan Kübalılar üretimde önemli bir yere sahip olan şeker kamışı ve baklagilleri de çok kullanırlar.

Devamını Oku

 Küba'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

havana_club_by_cemzg-d66p9mb-1024x768.jpg

Küba'dan alınacak şeylerin başında ülkenin önemli üretimlerinden puro, rom ve kahve gelir. En ünlü puro markaları Cohiba, Romeo Y Julieta, Montecristo'dur. Bunların yanı sıra Karayiplere özgü takılar, antika eşyalar, parfüm ve çok çeşitte saat bulmak mümkündür. Plaza Americas, Küba'nın en büyük alışveriş merkezlerindendir. Bazar Cuba, Taller de Ceramica Artistica, Casa Del Habano gibi yerler önemli alışveriş yerleridir. Dükkanlar genellikle pazar günleri 10.00-13.00 arası diğer günlerse 10.00-18.00 arası açıktır.

Küba’nın Festivalleri

Ülkenin başkentinde geçekleştirilen Uluslararası Havana Bale Festivali önemli etkinliklerdendir. Ekimin son haftasından kasımın ilk haftasına kadar süren festival, dünyadan farklı bale topluluklarını bir araya getirirken, Küba balesinden de örnekler sergiler.

Başkentte düzenlenen bir diğer festival Havana Film Festivali'dir. Aralık ayının ilk iki haftasında düzenlenen festival, İspanyolca konuşulan ülkeler için oldukça önemlidir. Havana Karnavalı her yıl ağustos ayında düzenlenen renkli yürüyüşlere, gündüz-gece düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapan bir etkinliktir.

Aralık ayında düzenlenen Havana Uluslararası Caz Festivali de önemli müzik festivallerindendir.

Çeşitli festival ve etkinliklere ev sahipliği yapan Küba'nın önemli etkinliklerinden biri diğeri de mart ayında gerçekleştirilen Havana Bienali'dir.

Haziran ayında gerçekleştirilen Varadero Müzik Festivali, yerli ve yabancı müzisyenleri ağırlarken 10 farklı sahnede konserler gerçekleştirilir.

Ünlü şeflerin yemek yaptığı ve yerli-yabancı mutfaklardan lezzetlerin sunulduğu mart ayında gerçekleştirilen Uluslararası Mutfak Festivali, komünist devrimin başlangıç günü olarak kabul edilen 26 Temmuz'da düzenlenen Moncada Day gibi etkinliklerin yanı sıra ülke genelinde sayısız festival ve etkinlik gerçekleştirilir.

Küba’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yılbaşı ve Küba Devrimi’nin Yıldönümü (1 Ocak)
Domuzlar Körfezi Zaferinin Kazanıldığı Gün (19 Nisan)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Bağımsızlık Günü (20 Mayıs)
Ulusal Direniş Günü (25-27 Temmuz)
Che Guevara’nın öldüğü gün (8 Ekim)
10 Yıl Savaşları (10 Ekim)
Noel (25 Aralık)
Milli Gün Arifesi (31 Aralık)

Küba’da İklim ve Hava Durumu

Küba'da yarı tropik bir iklim hakimdir. Kısa süren kış dönemlerinde kuzeyden gelen kısa süreli soğuk rüzgarlarla serinler. Yaz ve kış aylarındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yıllık ortalama sıcaklık 26 derecedir. Ülkenin doğusunda, batısına oranla daha sıcak bir iklim gözlenir. Haziran-ekim ayları arasında saatte 265 kilometrelik bir hıza ulaşan kasırgalara rastlanır. Ülkede mayıs-ekim ayları arası yağış görülürken; kasım-nisan arası kurak geçer.

Küba’nın Kısa Tarihi

Kristof Kolomb’un Ekim 1492 tarihinde (birinci yolculuğunda esnasında) keşfederek İspanyol toprağı ilan ettiği Küba’da ilk kalıcı yerleşim 1511’de kuruldu. 1500’lü yıllarda sömürge haline gelmeye başlayan Küba'da İspanyol hâkimiyeti 1898 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri müdahalesi sonucunda bitti. 1902 yılında da Küba bağımsız bir devlet haline geldi.

Küba’nın Ekonomisi

cigars-table-web.jpg

Küba ekonomisinin yüzde 90’ından fazlası devlet kontrolündedir. Ülkede üretim araçlarının büyük bir kısmı devlet tarafından işletilir. Genel olarak ülke ekonomisi sosyalist ilkelere dayanan, devlet kontrollü bir plana sahiptir. Küba'da balıkçılık ve hayvancılık önemli üretim ürünlerindendir. Diğer üretim ve ihraç kalemlerindeyse şekerkamışı, tütün, turunçgiller, kahve ve pirinç yer alır. Ülkenin gıda ihtiyacının yüzde 80’i ithalatla karşılanmaktadır.

Ülkenin en büyük dış ticaret partnerleri Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, İspanya ve Hollanda'dır. Başlıca ihraç ürünleriyse şeker ve nikeldir. Sanayisi nikel üretimi haricinde pek gelişmemiştir. Bu nedenle nüfusun kolay geçinmesini sağlayacak iş kaynağı pek bulunmamaktadır. Yüzde 21 oranında tarım sektöründe çalışanların haricinde çoğunluk gelişmekte olan turizme yönelmiştir. Ülke puro ve kahve üretiminde dünyadaki en önemli merkezlerdendir. Dolayısıyla tütün ve kahve, ülkenin önemli ihracat ürünlerindendir. 1959 yılından bu yana ABD'nin ticari ambargo uyguladığı ülke Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesidir.

Küba’da Din ve İnanç

Küba anayasasında devletin diniyle ilgili bir madde yer almaz. Devlet din özgürlüğünü tanır ve farklı inançlar ve dinler aynı saygıyı görür. Küba Cumhuriyeti'nde dini kurumlar devletten ayrılır. Çok fazla inanan olmasa da ülkede yüzde 60 oranında Katolik, yüzde 5 oranında Protestan vardır.Diğer bir kısım ise bölgeye özgü Santeria dinine inanır.

Küba’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

HAVANA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 5 Ta Avenida No: 3805 Entre 36 Y 40, Miramar, Ciudad Havana, CUBA

Telefon: +53 (7) 204 22 37 +53 (7) 204 12 04 +53 (7) 204 12 05 +1-613 902 5711 (Kanada VoIP)

Faks: + 53 (7) 204 28 99

[email protected]

http://havana.be.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: Bahamalar ve Jamaika

Küba Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 22oC
    • Şub 22oC
    • Mar 23oC
    • Nis 25oC
    • May 26oC
    • Haz 26oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 26oC
    • Kas 24oC
    • Ara 22oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 11,238,317
Dili: İspanyolca
Para Birimi: Küba Pezosu (CUP) İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: 1.89