Marmara Denizi’nde Balıkesir iline bağlı olan bu ada, 7 km uzunluğunda 4 km genişliğindedir. Paşalimanı ve Marmara adalarından daha küçüktür. Avşa nispeten 90’lı yıllarından tatil kasabalarını hatırlatıyor. Taş kaldırımlı sokaklar, deniz kenarında çay bahçeleri, sahil yürüyüş yolu ve akşam saatlerinde okey/kâğıt oynayan yerliler adanın hâlâ bu şekilde anılmasının en büyük sebepleri. Küçük adaya İstanbul’dan deniz otobüsü ile 3 saatlik yolculuk sonunda varmak mümkün. Hemen iskelede jandarmalar ve apart sahipleri karşılıyor. (Ada olduğu için güvenliği sağlamak kolaydır. Sadece adaya giren ve ayrılanları kontrol ederseneniz her şey kontrol altında olur.)
Nufüs 20-25 bin kişidir. Fakat yaz aylarında sayı 100 binlere kadar çıkabiliyor. Verimli topraklara sahip olmaması nedeniyle tarihte hiçbir zaman önemli bir konuma gelememiştir. Günümüzde de geniş düzlüklere sahip olması ve dışarıdan göç almaması nedeniyle temiz denizini koruyor. Özellikle az yapının da olduğu koylar tercihe değer: Tavşanlı Koyu, Çınar Koyu, Kumtar Koyu, Yiğitler Koyu…
Su sporları adanın en önemli etkinliklerindendir. Muz, kano, jet ski ve deniz bisikleti kiralanabilir. Plajlarda ise şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün. Yerli turistin gelmesi nedeniyle fiyatlar Çeşme gibi yüksek değil. Gece hayatı adına birkaç tane yanyana açılmış mekân bulunuyor, kimilerinde canlı müzik var.
Çınar Köyü, Kumburnu, Mavi Köy, Değirmen, Manastır, Kumtur, Beyaz Saray, Yiğitler Köyü'ndeki Altınkum gezilecek yerler arasındadır. Minibüsle ulaşımı sağlamak veya motor/bisiklet kiralamak mümkün. Biz iki günlük konaklama yaptığımız için bir günü iskelenin bulunduğu merkezde diğer günü ise Altınkum’da harcadık.
Adada yer alan pansiyonlarda genelde mutfak bulunuyor. Bu nedenle konaklayan misafirler dışarıda yemek yemeyi daha az tercih ediyor. İdo iskele karşısındaki Özkaymak Dondurmacısı ve Tanz Restoran diğer yerlere göre nispeten daha kalabalık. Tanz Restoran akşam saatlerinde müşterilerini mum ışı ile kuma kurdukları masalarla karşılıyorlar. Deniz ürünleri adanın birçok yerinde meşhur. Altınkum’da yer alan Şahin Tepesi ise manzarası ile göz dolduruyor. Karnınızı doldurmak için de taze midyeleriyle ünlü.
Avşa Adası günümüzün popüler yerlerinden değil. Ama 80’li ve 90’lu yıllarda özellikle kalabalık ailelerin eğlence durağı olmuş. Apart otellerde uygun fiyata kalarak kafa dinlemeyi tercih edenlerin gözdesi olmuş adaya, gelişen deniz araçları ile artık daha hızlı ulaşmak mümkün.