Belgrad'da Gezilecek Yerler

Bu bölümde Belgrad’a gezime ait deneyimleri paylaşacağım. Belgrad, Sırbistan’ın başkenti ve en büyük kenti. Şehirde yaklaşık 1,7 milyon kişi yaşıyor. Nüfus bakımından en kalabalık şehir.

Tuna ve Sava Nehirleri

Havalimanı-Şehir Merkezi Ulaşım

Belgrad havalimanı ülkenin en çok gurur duyduğu bilim insanlarından Nikola Tesla’nın adını taşıyor. Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 km uzakta. Belgrad havaalanında indikten sonra sorunsuz bir pasaport kontrolü ve havalimanından çıkıyorsunuz. Kapının önünde A1 yazan eski tip otobüsten küçük minibüsten biraz büyük araçlar ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Kişi başı 300 dinar ödeyerek merkeze gidebilirsiniz. Bu arada 1 Euro=120 dinar yapıyor. Otobüsler çok konforlu değil ama işinizi görecektir. Taksi ile gideceğim derseniz yaklaşık 18-20 Euro arası ödemeniz lazım tercih sizin. Havaalanında danışma masasından ücretsiz şehir rehberi ve haritası alabilirsiniz. Otobüs şehrin önemli meydanlarından biri olan Trg Slavija meydanına götürecek.

Belgrad'da Gezilecek Yerler

Şehir merkezine geldikten sonra kalacağım yer olan Knez Mihailova caddesine gidiyorum. Trg Slavija meydanında indikten sonra karşıda bulunan otobüslerden 22-21 ve 31 numaralı otobüsler bir başka meydan olan TrgRepublica meydanına götürüyor.

Knez Mihailova Caddesi

Şehrin kalbi denecek bir cadde. Tamamen trafiğe kapalı ve kafeler, barlar, restoranlarla dünyaca ünlü bir çok markanın yer aldığı dükkanlar var. Caddenin ortasındaki çeşme gençlerin randevulaşma yeri.

Kalemegdan

Şehrin en önemli gezilecek yerlerinden biri. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan ve daha sonra Osmanlılar tarafından genişletilen yakın zamanlarda ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde önemli bir nokta olan Kalemegdan bugün şehrin en güzel alanlarından biri. Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada olması. İçinde yer alan parkın özellikle güzel havalarda tercih edilmesine neden oluyor. Kalemegdan'da yer alan İstanbul Kapısı, Despot Stefan kulesi, Damat Ali Paşa Türbesi, Anahtar teslim taşı, savaş müzesini, Victor anıtı, Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesini görebilir. Bankların veya çimlerin üzerine uzanarak yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik giriş ücretsiz.

Trg Republica Meydanı

Şehrin önemli meydanlarından biride adından anlaşılacağı üzere  Cumhuriyet meydanı. Ulusal Müze, Opera ve Tiyatro Binası ve Prens Mihailova’nın at üstündeki heykeli var. Meydan 1866 dan sonra inşa edilmiş. Meydan aynı zamanda otobüs duraklarının olduğu meydan ve Knez Mihailova Caddesi, Kalemegdan'a yürüme mesafesinde yer alıyor.

Taşmajdan (Taş Meydan)

Cumhuriyet meydanından Kralija Aleksandra bulvarına ilerleyince karşınıza çıkacak bir başka önemli meydan Taşmajdan. Efsaneye göre şehirde bulunan bütün binalar buradan çıkarılan taşlar ile yapılmış. Meydan da St. Mark Kilisesi de bulunuyor. 1835 de yapılmış kilise günümüze kadar yaşanan savaşlar yüzünden oldukça hasar görmüş ve tekrar restore edilmiş.

Aziz Sava Katedrali

Nikola Tesla Müzesi

Dünyanın önemli bilim adamlarından sayılan Tesla, Sırbistan'da birçok yerde adını göreceğiniz önemli bir bilim insanı. Trg Slavia meydanından Beogradska caddesi boyunca ilerleyince sağdan ikinci sokakta yer alan müzeye girişi kişi başı 500 dinar. Alternatif akımı bulan Tesla ayrıca icat ettiği diğer şeyleri bu müzede bulabilirsiniz. Özellikle içeride yaptırılan İngilizce rehberli tur sırasında yapılan yüksek-frekans osilatörü gösterisi görülmeye değer.

Ulusal Müze

Trg Republika meydanında yer alan müze özellikle sanat eserlerine meraklıların uğrak noktası. Avrupa ve Sırbistan sanat koleksiyonları barındıran müze oldukça rağbet görüyor.

Hotel Moskova

II. Nikola

Aziz Sava Katedrali

Trg Slavija meydanından yaklaşık 500 metre yürüme mesafesinde yer alan kilise Ortodoks kiliseleri içinde en büyüklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sırbistan’ın en kutsal kişilerinden Aziz Sava’nın adı verilen kilise 1935 yılında bugünkü binanın yapımına başlanmış ancak 2.Dünya Savaşı ve Sosyalist yönetimlerin araya girmesi ile hala tamamlanamamıştır. Bugün tamamen halktan gelen bağışlarla yapımı devam etmektedir.

)

Eski Kraliyet Sarayı

Nikola Pesic meydanında 1881 de inşa edilmiş yapı mimari ile dikkat çekiyor. Cumhuriyet Meydanı ile Tajmaydan arasında kalan bu bölge yine gezilecek yerlerin başında geliyor. Hemen yanında da yeni hükümet binası yer alıyor.

Sırp Dinarı

Yugoslavya Tarih Müzesi

Belgrad'da görülmesi gereken önemli noktalardan biri de Yugoslavya Tarih Müzesi. Aynı zamanda Mareşal Tito’nun da mezarının olduğu müze şehrin güney kısmında yer alıyor. Özellikle şehrin iki önemli futbol kulübünden olan Partizan takımının stadı yakınlarında yer alan müze aynı zamanda geniş yeşilliklerin içinde bir park havasında. Aziz Sava Katedralinden Bulvar Oslobodenja caddesinden aşağıya inerek de yürüyerek ulaşabilirsiniz. Giriş ücreti 300 dinar olan müze Sırbistan tarihi için gerçekten önemli ve görülmesi gereken bir yer.

Kalemegdan

Belgrad'da Yeme-İçme

Şehir Avrupa şehirlerine göre yeme içme bakımından çok uygun. Özellikle alkol sudan ucuz, şehirde adım başı göreceğiniz Pekaralar yani Pastaneler özel yapım hamur işleri ile dikkati çekiyor. Pizzaları da çok lezzetli diyebilirim. Ama illa yerel lezzetler diyorsanız meşhur Sırbistan yemeği bizim İnegöl köftenin biraz daha büyüğü olan Cici Cevabi (Cici Kebabı)’nı deneyebilirsiniz. Belgrad mutfağında domuz eti fazlaca kullanıldığından sipariş vermeden önce yemekte kullanılan eti sormalısınız. Cici Cevabi için tavsiye edebileceğim mekan hemen Cumhuriyet meydanının bir alt sokağında bulunan Drama Cevabi. Fiyatları da uygun.

En Meşhur Yemekleri (Cici Cevabi)

Belgrad'da Ulaşım

Şehir içinde ulaşım otobüs, tramvay ve troleybüs  ile sağlanıyor. Özellikle havalimanından gelişte kullandığınız Trg Slavija meydanından geçen ve Trg Republika meydanında bulunan otobüs duraklarına giden 22-21 ve 31 nolu troleybüsleri tercih edebilirsiniz. Çünkü bunlar aynı zamanda Knez Mihalova Caddesine de gidiyorlar. Gezilecek yerler yürüme mesafesinde olduğu için açıkçası ben toplu taşıma kullanmadım.

Belgrad'da Yapmadan Gelme

  • Aziz Sava Katedrali'ni görmeden
  • Cici Cevabi yemeden
  • Sava ve Tuna nehir kenarında mekanlara gitmeden
  • Dinar zengini olmadan
  • Knez Mihalova caddesinde piyasa yapmadan gelme :)
Gezigurmesi

Yazar Hakkında

Gezigurmesi

1976 yılında Kocaeli'nde doğdum. İlk,orta ve lise öğrenimimi Kocaeli'nde tamamladıktan sonra 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girdim.