Kuzeyinde Meksika, güney batısında Guatemala ile sınır olan Belize Cumhuriyeti, Karayipler kıyısında yer alan küçük bir Orta Amerika ülkesi. Türk vatandaşlarına vize uygulanmaması bizler için bir avantaj.
Yüzölçümü olarak karşılaştırdığımızda Antalya kadar olan ülkede yollar çok iyi olmadığından ulaşım çok rahat değil. Ülke alan olarak küçük olsa da bu alan içerisinde çok çeşitli yeryüzü şekillerini, farklı mikroklimaları ve sayısız tarihi kalıntıyı barındırıyor.
Dünyanın en uzun mercan resifleri ve en derin deniz çukuru Belize’de. Bu nedenle Belize dünyadaki en önemli dalış merkezlerinden. Ancak halen dünyaca çok bilinmediğinden ve gelenleri ağırlayacak tesisler yetersiz kaldığından buraya gelen turist sayısı da bir hayli sınırlı.
Gelen turistlerin çoğu dalış amaçlı geldiğinden doğruca San Pedro’ya giderler. Buna rağmen San Pedro’da bile kalabalık yok. Düşünüyorum da böyle upuzun bembeyaz kumsallar bizde olsa iğne atsanız yere düşmez. Burası oldukça sakin ve huzur verici.
Şnorkel ile dalsanız bile su altı dünyasının anlatılamayacak güzellikte olduğuna şahit olabiliyorsunuz. Eminim ki tüplü dalış yapanların anlatabilecekleri benimkinden çok daha fazla olur.
Bu bölgede kesinlikle köpekbalıkları, vatozlar ve deniz kaplumbağaları ile doğal ortamlarında yüzmeye gidin. Sonsuz uzanan mercanların üzerinde yüzün.
Belize’de dalış için bir diğer popüler yer ise “Blue Hole (Mavi Delik)”. Aslında bu isimde iki delik var. En bilindik olanı ve insanların aklına ilk gelen Atlas Okyanusu’nda Karayip Denizi ortasındaki Mavi Delik. Deniz feneri mercan atolü bölgesindeki bu delik 125 metre derinlikte ve 305 metre genişliğinde. Aslında burası 10.000 yıl önce bir kısmı denize batmış olan bir mağara. Denizin içerisinde yer alan mercan kayaları ile çevrili dikine bir mağara. Burası özellikle köpekbalığı ve çekiç başlı balıkları izlemek için ideal bir nokta. Aynı zamanda burası bazı balıkların her yıl düzenli olarak yumurta bıraktıkları yermiş.
Bir diğer Blue Hole ise adını Belmopan’a yakın konumdaki Ulusal Park’a veriyor. Bu ulusal park içinde orman yürüyüşü yapabilir, kuş gözlem aktivitelerine katılabilirsiniz.
Kuş gözlemi konusunda diğer bir popüler yer ise Rio Bravo koruma alanı. Burada 355’ten fazla kuş türü görmek mümkün. Diğer görülebilecek canlılar arasında; örümcek maymunları, jaguarlar, pumalar, yaban kedileri, tapirler, pekariler, yaban hindileri ve geyikler sayılabilir.
Blue Hole Ulusal Parkı’nın en dikkat çekici noktaları ise 1,3 kilometre uzunluğundaki doğal mağara St. Herman’s ve depremler sonucu oluşan ve en derin yeri 75 fit olan içi su dolu delik “Blue Hole”.
Tepeden masmavi bir delik olarak görünen Blue Hole’da yüzmekten çok keyif alabilirsiniz. İsteyenler bu delikte tüplü dalış da yapabiliyorlar.
Belize Nehri, Belize ülkesi için adeta bir can damarı. Belize Irmağı’nın kıyısında kurulmuş olan Babun koruma sahası da ziyaret edebileceğiniz noktalardan. Buradaki siyah maymunlar ilgi çekici olacaktır.
Crooked tree adı verilen vahşi yaşam alanı lagünleri, bataklıkları ve su yolları ile kuşların göç yolu üzerinde. O nedenle burası yine kuş gözlemcileri için popüler bir nokta.
Bir diğer ulusal park ise Maya dağının eteklerinde yer alan Five Blues Gölü Ulusal Parkı. Sık ormanların yer aldığı park karstik bir zemine sahip. Bu zeminde biriken suların oluşturduğu göller ise masmavi renkte. Zengin canlı türleri ve arkeolojik kalıntıları ile oldukça ilgi çekici bir park burası da…
Barındırdığı küçük memeliler ve yüzlerce kuş türü sebebi ile Gavancastle Ulusal Parkı da sıklıkla ziyaret edilen parklar arasında.
Pine Ridge Dağı’ndaki Hidden Valley yani Saklı Vadi sahip olduğu şelaleleri, mağaraları, ırmakları ve yağmur ormanları ile oldukça ilgi çekici.
Maya Dağı eteklerindeki Cocksomb Basin vahşi yaşam alanı ise bitki örtüsü, kuş türleri ve ilginç hayvan türleri ile görülmeye değer.
Belize’de yaşayan hayvanların hepsini doğal ortamında görmek çok mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Belize hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz.
Belize’de görülecek yerler çok çeşitli. Mıknatıs Tepe anlamına gelen Magnet Hill de bunlardan biri. Burada araçlar kontak kapattıklarında da manyetik etki nedeni ile yokuş yukarı hareket edebiliyorlar. Buna tanık olmak isteyebilirsiniz.
Gelelim Belize’deki Mayalardan günümüze ulaşmış antik kentlere…
Belize’de en iyi korunmuş olan Maya Harabeleri 8 kilometrekarelik alana yayılmış olan Altun Ha. Belize City’nin 31 km kuzeyinde yer alan Altun Ha zamanında çok önemli bir ticaret merkeziymiş.
Altun Ha’da 13 tapınak, 2 meydan, çok sayıda ev yer alır. Burada bulunduğu söylenen ve Jade Head olarak adlandırılan heykel 2 metrelik boyu ile Maya kentleri içinde bugüne kadar bulunmuş olan en büyük heykeldir.
Belize’deki en büyük harabeler ise Vaco platosunda yer alan Caracol Harabeleri. Ancak buranın çok büyük bir bölümü hala toprak altında ve ulaşımı zor. Tüm kazı çalışmaları tamamlanınca bu bölgenin Guatemala’daki Tikal’i geçeceği söyleniyor. Buradaki en büyük piramit ise 45 metre yüksekliğindeki “Canaa”dır. Kentteki en büyük piramit yanı başındaki Chiquibul yağmur ormanı, zengin bitki ve hayvan türleri ile de ilgi çekicidir.
Bir diğer maya kenti ise orta büyüklükteki Nim Li Punit Harabeleri. Buranın en büyük özelliği Maya Dağları’nda yer aldığından güzel bir manzaraya da sahip olması.
Nim Li Punit’e benzerliği ile dikkat çeken bir diğer harabe ise Colombia Irmağı kıyısında yer alan Lubaantun Harabeleri. 11 büyük yapısı ile dikkat çeken kente civar köylerden yürüyerek ulaşılabiliyor. Burası 1 Ocak 1924’te İngiliz arkeolog Anna Mitchell Hedges’in piramit tapınağının mihrabında kristal bir kafatası bulması ile ünlü. Ancak kafataslarının kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değil.
Mopan Irmağı’na tepeden bakan bir konumda bulunan Maya kenti Xunantunich’in anlamı Taş Kadın. 25 tapınak ve sarayla çevrilmiş 5 büyük meydana sahip olan kent, uzun yıllar önemli bir tören merkezi olarak görev yapmıştır. Xunantunich harabelerinin en dikkat çekici özelliği ise 39 metre yüksekliğindeki El Castillo Tapınağı.
Belize’deki ulaşılması en zor olan harabeler Lamanai Harabeleri. Burası Mayalara 3000 yıldan fazla bir süre tören merkezi olarak hizmet etmiştir. Yağmur ormanları içinde bulunan kente ancak nehirden ulaşılabiliyor. Gitmek isteyenler Belize ormanı boyunca nehirde 90 dakikalık bir bot yolculuğu yapmak zorundalar. Lamanai Harabeleri’nin bir diğer özelliği ise katmanlar halinde inşa edilmiş olması. Yani yeni yapılar hep eskilerinin üzerine inşa edilerek büyütülmüş.
Çok çeşitli etnik yapıya sahip olan bir ülke Belize. Hatta ülkede 60 kadar Türk varmış. Bu etnik yapıda en fazla dikkat çeken grup Afrika kökenli Garifuna etnik grubu. Bu etnik grubun kökenleri ise Afrika. Zamanında Afrika’dan buraya köle olarak getirilmişler. Yıllar boyunca kendi Afrikan kültürlerini Belize ile uyumlamışlar. Garifuna’lar daha çok Karayipler kıyısındaki Dangriga’da yoğunlaşmış. Hatta bu nedenle Dangriga bölgesi Karayip kıyısındaki müziğin merkezi olarak kabul ediliyor. Punta Rock ise en popüler müziği. Kent meydanında yer alan 3 vurmalı çalgı baba, oğul ve kutsal ruhu temsil ediyor.
Burada görülebilecek yerlerden birisi de Punta Rock müzik ile uğraşan ve ressam olan Pen Cayetano’nun stüdyosu. Denk gelirseniz zaman zaman düzenledikleri resim ve müzik workshoplarına katılabilirsiniz.
Gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi burada da Çinliler ticarette önemli paya sahip. Ülkedeki yolların ve inşaatların büyük bölümü Çinli şirketler tarafından yapılıyor.
Büyük şehirlerinden ziyade ülkedeki doğal ve tarihsel güzellikleri keşfetmek daha keyifli. Yine de ziyaret edeyim derseniz Belize City’de Swing Köprüsü’nü, St. John Katedrali’ni ve Baron Bliss fenerini ziyaret edebilirsiniz.
Başkent Belmopan’da ise devlet kurumlarını ve çevredeki at çiftliklerini gezebilirsiniz.