Palandöken'de Kayak

Üç büyük şehrimizden birinde yaşadığınızı düşünelim. Nitelikli bir kayak tesisinde kayak tatili yapmak istiyorsunuz, nereye gidersiniz? Örneğin İstanbul’a en yakın kayak merkezi neresi? Bursa Uludağ ya da Bolu Kartalkaya aklınıza geliyor muhtemelen.

En yakın kayak merkezi aslında Erzurum Palandöken. Nasıl olur derseniz, şöyle oluyor; Erzurum Havalimanı’ndan 3 büyük şehrimize direkt uçuşlar var. İstanbul-Erzurum 1 saat 45 dakika, Ankara-Erzurum 1,5 saat, İzmir-Erzurum ise 2 saat sürüyor. Erzurum Havalimanı küçük olduğu için giriş çıkış işlemleri çok hızlı. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum Havalimanı’na sadece 20 dakika mesafede. Dolayısıyla 3 büyük şehirdeki evinizden Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’ne ulaşmanız için gerekli süre yaklaşık 4 saat.


 
Palandöken’de Kayak
 
Erzurum Palandöken, dünyanın önemli kayak merkezleri arasında yer alıyor. Standartları çok yüksek pistler, iyi kar miktarı, kalitesi ve de uygun fiyatlarıyla bölge hem Türkiye’nin hem de dünyanın birçok ülkesinden kayakseverler için bir cazibe merkezi oluşturuyor.


 
Bölgenin ve hatta Türkiye’nin en iyi kayak oteli demekte bir sakınca olmayan Xanadu Snow White, her seviyede kayakçıya hitap eden toplamda 12 kilometre uzunluğunda piste sahip. Pistlerin iki önemli özelilği bulunuyor. Birincisi, özel karlandırma sistemine sahip olması. Bu da Aralık başından Mart sonuna kadar uzun bir sezon boyunca kaliteli bir kar üzerinde kayak yapma imkanı demek oluyor. Diğer önemli nokta ise gece aydınlatması. Malum Erzurum doğuda olduğu için akşam hava 16.00 gibi kararıyor. Işıklandırma sayesinde 20.00ye kadar kaymak mümkün.
 
Tesisin kayak direktörü, dünya klasmanında 46. olan, Avusturyalı bir milli kayakçı. Yerel kayak eğitmenlerinden oluşan bir ekiple birlikte çalışıyorlar. Her seviyede kayak dersi almak ve kayak takımı, snowboard ve tüm ekipmanları kiralamak mümkün. Fiyatlara örnek vermek gerekirse, kayak takımları, baton ve kasktan oluşan standart kayak paketinin 1 günlük kirası 55 lira. Gün sayısı arttıkça birim fiyat düşüyor. 
 
Tesisin kayak odası pistlere direkt erişim sağlıyor. Otelde konakladığınızda kayak odasında size ait bir kilitli dolabınız bulunuyor. Dolayısıyla odanızdan kıyafetlerinizi girip asansörle kayak odasına inip, oradan takımlarınızı alıp direk piste çıkabiliyorsunuz. Ülkemizde tek olan özel kalibrasyon aletleriyle kayak takımlarının bakımının yapıldığı bir de kayak atölyesi bulunuyor.

Erzurum Gezisi
 
9-11 Ocak 2015 tarihlerinde kalabalık bir ekip olarak geldik Erzurum’a. Sebeb-i ziyaretimiz ise Erzurum şehrini ve kayak tesislerini görelim, tecrübe edelim, iyisiyle kötüsüyle yorumlarımızı yapalım ve kitlelerle paylaşalım. Ekip; çok gezen, yazan, çizen, paylaşan bloggerlar. Davet eden ise Gezimanya.com ve Xanadu Snow White Hotel idi.
 
İstanbul’dan Erzurum’a olan 1 saat 45 dakikalık uçak yolculuğunda, her zaman olduğu gibi cam kenarında oturuyordum. Ülkemizin ne kadar büyük olduğunu, yerleşimin aslında ne kadar az yerde ve heterojen bir dağılım gösterdiğini uçak yolculuklarında gözlemlemek mümkün. Yolculuğun bir güzel yanı tüm bu gözlemlerimin bu kez bembeyaz olmasıydı. Çünkü seyahat tarihlerimiz sırasında ülke karlar altındaydı.
 
Erzurum’da da malum şehir merkezinde de kar var, ama yaşam normal şekilde devam ediyor. İstanbul’daki gibi bir panik hali hakim değil, çünkü buralarda herkes karla yaşamaya alışkın; yaşamın bir parçası.
 
 
Kayak Kazası
 
Güzel güzel kayıyorsunuz. Etraf bembeyaz, mis. Her şey yolunda. Peki kayak yaparken düşerseniz ne olur? Kayak kazalarında yaralanma durumunda ne yapmak gerekir? Olaya bir de bu açıdan bakalım.
 
Sorumlu bir gezgin / blogger olarak şehri her yönüyle tanımak aktiviteyi detaylarıyla tanıtmak istedim. Kayak yaparken başınıza bir şey geldiğinde ne olur konusunu test amaçlı bir de hastaneye uğradım.
 
Palandöken seyahatinde kayak tecrübem tam iki katına çıkmış oldu. Şöyle ki hayatımda daha önce 3 gün kayak yapmıştım. 3 gün de burada yapınca etti 6. Seviyemi daha somut tarif etmek gerekirse, evet başlangıç-orta seviye kayabiliyorum, teorik olarak ne yapmam gerektiğini öğreniyorum ve pratik olarak bunları uyguluyorum. Gözüm kara, seviyemin üzerinde yerleri de deniyorum ve tabi ki arada düştüğüm de oluyor.
 
Normalde kayak yaparken düşeceğimi 2-3 saniye önceden hissederim ve ona göre uygun bir açıda düşerim ve bu, daha güvenli şekilde geriye doğru olur. Bu kez her şey aniden oldu ve bir anda öne uçtum. Kaburgalarımı vurdum direkt olarak. Sonrasında epey ağrı olunca emin olmak için önce otelin revirine, sonrasında da kayak otelleri bölgesinde hazır bekleyen ücretsiz ambulansla hastaneye gittim. 2 film çekildi, doktor kontrol etti, sıkıntı yok. Süper. Otele geri döndüm ve yemek sonrası kaymaya devam.


 
Şehir kayak merkezinden 10 dakika mesafede, çok pratik. Gittiğim hastanede görevlilerle konuştum, her gün 10-15 kişi geliyormuş pistlerden. Başka hastaneler de var tabi... Daha ciddi durumlarda helikopter ambulans da varmış. Bir dahaki gidişime de onu test edip paylaşırım sizlerle.
 
Erzurum Palandöken’de Kayak Oteli
 
Cumartesi akşamları tüm otel ziyaretçilerinin izlediği, Snow Mania ismi verilen bir gösteri gerçekleşiyor. Meşalelerle kayak, buz duvarı tırmanışı, kar raftingi gibi enteresan gösteriler yapılıyor.
 
Otelde karda olmadığımız zamanlarda vaktimizi spa’da geçirdik. Soğuk sonrası iyi geliyor. Havuz, hamam, sauna, buhar odası, masaj, kese köpük derken ısınıp yumuşacık oluyorsunuz.
 
Erzurum’un bir kötü yanı havasının aşırı kuru olması. Normalde her ortamda her şekilde uyumaya alışkınım, ancak ilk gece epey sorun yaşadım. Otel zaten aşırı ısıtılmış, odalar çok sıcak. Gecenin bir vakti kaloriferi kısmakla başlayan macera, devamında ıslatılmış havluyu kalorifer üzerine koyarak odadaki havayı nemlendirme şeklinde sürdü. Ertesi sabah konuştuğumuz üzere ekipteki herkes aynı sorunu yaşamış. Otelin iklimlendirme sisteminde odaları nemlendirmek de göz önüne alınmalı rahat uyku için.
 
Blogger Buluşması
 
Bloggerlar hep bilir birbirini... Online olarak zaten herkes tanışıyor, yüzyüze de böyle etkinliklerde, davetlerde, gezilerde sıklıkla bir araya geliyoruz. Herkes blogger olunca bazen boş vakitlerde oturunca herkes mobil cihazlardan paylaşım peşinde olunca bazen hiç muhabbet olmuyor, ama biz yine de seviyoruz bu "muhabbet"i.


 Bizleri yan yana koyup telefonlarımıza sarılmamıza sebep olan bu güzel etkinliğin mimarları Gezimanya ve Xanadu Snow White’a teşekkürlerle...

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı
Engin Kaban

Yazar Hakkında

Engin Kaban

İzmir Bornova Anadolu Lisesi, İTÜ Makina Mühendisliği mezunu. İsveç’te İnovasyon Çalışmaları lisansüstü eğitimi aldı.