​Akıllı Bavullar Çapkın Erkeklerin İpliğini Pazara Çıkarıyor!

Lise yıllarından beri birbirimizi tanıdığımız bir düzine okul arkadaşımla aylık mutat “Hergele Yemeği adını verdiğimiz ve hep aynı yerde yapılan toplantılarımızdan birindeyiz. Yemeğin katılımcıları arasında kendi iş alanlarında akil adam olarak görülen, milyon, milyar dolarlık bütçelere hükmeden işadamlarından, profesyonel dünyada önemli mevkilere gelmiş yöneticilere kadar dünyanın birçok yerinde iş yapan, bir ayağı hep yurtdışında olan hergeleler var. 35 yıllık dostluğun verdiği samimiyetle de masada konuşulanlar hep hergelece şeyler, tıpkı lise yıllarındaki gibi.

UZAKTAN KİLİTLENİP AÇILABİLEN BAVUL

Sorulduğu anda kaç evlilik yaptığını artık kendi bile kolayca hatırlayamayan hergelelerden biri “Oğlum hem yılların havacısısın, hem de seyahat yazarısın, bilirsin.” deyip, genç sevgilisinin kendisine yaş günü hediyesi olarak aldığı ve Bluesmart diye bilinen akıllı bavuldan söz açıyor. Ardından da bavulun özelliklerinden bahsetmeye başlıyor. Bu ilginç konu karşısında ben dâhil masadaki herkes kulak kesilip, dikkatle dinlemeye koyuluyor. Oldum olası çekim merkezi olmaya bayılan dostum “Muhteşem bir şey bu bavul.” diyerek detayları anlatmaya başlıyor. IOS uygulaması ile senkronize edildiğinde cep telefonu ile uzaktan bavulun kilitlenip, kilidinin açıldığından dem vuruyor. Bavuldan uzaklaştığında cep telefonundaki uygulamanın bavul geride kaldı diye ikazettiğini söylüyor. Sonra de keyifle ekliyor. Bavulun sapından tutulup, kaldırıldığında kendi kendini tarttığını ve check-in kontuarına gelindiğinde karşılaşılması olası fazla bagaj sürprizlerini ortadan kaldırdığını ballandıra ballandıra anlatıyor.


YILIN EN YENİLİKÇİ PROJESİ

Yıllardır yenilikçi projelere finansör bulan ve kendi de yatırımcı olan başka bir hergele “Bu bavul projesi efsane bir şey” diye atılıyor. Yatırımcı arayan proje sahipleri ile finansörleri bir araya getiren dünya çapındaki bir internet sitesinde 120 ülkeden, 10 binden fazla yatırımcıdan 2 milyon USD’dan fazla fon topladığını, bu platformda en iyi fon bulan 11 projeden biri olduğunu, 2014 yılında ise yılın en yenilikçi projesi seçildiğini ekliyor. Artık masanın tek konusu bu akıllı bavul oluyor. Hediyenin sahibi dostum daha da keyifleniyor. Üstelik bavulun özellikleri bununla da bitmiyor deyip, bavulunun diğer özelliklerini de anlatmayı sürdürüyor.

AKIILI TELEFONLARDA VE TABLETLERDE “ŞARJ BİTTİ” DERDİNE SON

“Sonra adamlar tablet ve akıllı telefon için bavulda ayrı ve korunaklı bir bölüm yapmışlar, kolaylıkla erişebiliyorsun cihazlara. Bununla da yetinmeyip, USB girişi ve ayrı bir pil monte ederek aynı anda iki cihazı şarj edebilme imkânı sunmuşlar ve kapasitesi de akıllı telefonu en az 6 defa şarj edebilecek düzeyde, anlayacağınız yolculuk sırasında şarjım bitti diye bir dert kalmadı.” diye ekliyor. İşte bu tam senlik diye atılıyor masadakilerden biri. “Ne de olsa her daim aynı anda birkaç kişiye yazıyorsun” diye imada bulunuyor.


UBER İLE İŞBİRLİĞİ YAPAN BAVUL

Bu ağır tahrik içeren ima bile akıllı bavul sahibi hergeleyi susturmaya yetmiyor. Üstelik UBER ile de işbirliğinde bir uygulama diye de ekliyor, kendinden emin bir tavırla. Mesela bavulunuz kaybolduğunda size ulaştırılması UBER uygulaması ile entegre olarak çalışıyor. Elbette UBER’in onlarca hizmetlerinden de kolaylıkla faydalanmaya imkan sağlıyor. Bir diğeri de, “Oğlum Atatürk Havalimanı’ndaki taksilere de eyvallah etmezsin, oturursun üzerine, gideceğin adrese götürür seni.” diye masadakilerin hislerine tercüman oluyor.

SAHİBİNE KOMİSYON KAZANDIRAN BAVUL

Pazarlama ve satış konusunda işinin erbabı olan bir diğer hergele de ulan diyor “Hayatın para kazanmak, komisyon almak üzerine kurulu. Adamların satış politikası, arkadaşlarına bu tavsiyeleri yapıp, bavulu aldıranlara satış başına 20 USD’lık hediye çeki vermek, aklınca bize gazlayıp, 20 USD’ı cebe indireceksin” diye takılıyor. Masadan yükselen kahkahalara kadehler eşlik ediyor.

ASIL BOMBA

Sonra “Asıl bomba ne biliyor musunuz?” diye soruyor teknolojik oyuncağını masadaki dostları ile paylaşan hergele. “Muhteşem bir seyahat yardımcısı uygulaması var sistemin. IOS veya Android üzerinden indireceğiniz bir uygulama ile seyahatinize ilişkin gerçek zamanlı raporlar alabiliyorsunuz. Nereden nereye gittiğiniz, kaç kilometre uçtunuz, nerede kaldınız, gittiğiniz ülkede kaç gün kaldınız, takviminizle ve diğer seyahat uygulamaları ile senkronize ettiğinizde size seyahatlerinizi hatırlatıyor, uçağınızda rötar olup olmadığı gibi bilgileri paylaşıyor ve isterseniz de akıllı saatinizle eşleştirip, her şeyi bileğinizden kontrol edebiliyorsunuz” diye ekliyor.

O ana kadar anlatılanları sabırla dinlerken hem bir seyahat bloggerı, hem de yakın bir dost olarak birkaç kelime etme sırasının bana geldiğini düşünüp, konuya dâhil olmaya karar veriyorum. “Hakikaten asıl bomba bu” diyorum. Sonra da “Ama akıllı olan bavul değil, senin sevgilin” diye ekliyorum. Çakır keyif olmanın rehaveti ile suratıma anlamsızca bakıyor. Artık kontrol bana geçiyor ve içimdeki şeytan kendini gösteriyor. “Oğlum düşünsene sana bunu hediye eden sevgilin tüm uygulamaları kendi akıllı telefonuna senden önce indirmişse ve ele avuca sığmayan sevgilisinin neler yaptığını, nerelere gittiğini ve ne yalanlar söylediğini bu uygulama üzerinden takip etse, sen bombayı seyret” kelimeleri ağzımdan dökülüveriyor. Masada gülmeyen, gülemeyen tek kişi “akıllı bavul” sahibi dostumuz oluyor.

AKILLI BAVUL SADECE ÇAPKINLAR İÇİN Mİ TEHLİKELİ?

Bu arada “bomba” demişken, asıl bomba bavullarda kullanılan “Lityum İyon“ piller diye ekliyorum. “Bu piller uçaklar için yangın tehlikesini de barındırır. Hatırlarsınız bir süre önce bir telefon modelinin uçaklara alınması bu nedenle yasaklanmıştı. ABD’de birçok havayolu şirketi bu pillerin oluşturduğu yangın riski nedeniyle 15 Ocak 2018’den sonra pilleri çıkartılmayan akıllı bavulları uçaklara kabul etmeyeceğini aralık ayının başında kamuoyuna duyurdu” diyorum. Akıllı bavul sahibi arkadaşım “ulan o zaman yırttık, Türk Sivil Havacılığı bu yasağı ne zaman uygulamaya alıyor” diye merakla soruyor ve ekliyor: “Belki bunu gerekçe gösterip, bavulu kullanmaktan vazgeçebilirim. Gözünü seveyim benim geleneksel bavulun, bu teknoloji hakikaten kötü bir şey” deyip, kadehinde kalan son fırt rakısını kafaya dikip, tedirgin bir ses tonuyla kalkalım mı artık diyor.

KAZANAN KİM OLACAK? AKILLI BAVUL ÜRETİCİLERİ Mİ, YOKSA ÇAPKIN HERGELE Mİ?

O akşam tadı kaçan dostumu daha fazla üzmemek adına hikâyenin kendisi ile paylaşmadığım kısmını sizlerle paylaşayım. Akıllı bavul üreticileri bu denli yüksek yatırım yaptıkları bir projenin yok olup, gitmemesi adına ürünlerinin uçuşlar için bir risk taşımadığını bu yasağın yürürlüğe gireceği tarihe kadar havayollarına ispatlayarak, yasak kararının iptali için tüm imkânlarını kullanmaya başladılar bile. Bakalım kazanan kim olacak, akıllı bavul üreticileri mi, yoksa çapkın hergele mi?

www.gezmekyetmez.com

Oğuz Otay

Yazar Hakkında

Oğuz Otay

Seyahat için doğmuş olmasından mıdır bilinmez kırkı çıkar çıkmaz Diyarbakır havaalanından uçağa binerek ilk seyahatini yaptı. Çocukluk yıllarında ailesinin görevi gereği spor kafileleri ile birlikt