Büyük Britanya'da Göreceğiniz 20 Farklı Özellik

Bu İngilizleri farklı kılan nedir? Onlar mı değişik yaşıyorlar yoksa uyumsuzlar mı? Büyük Britanya'ya gittiğinizde zorluk çekmemeniz için gerekli 20 ipucu...

https://www.gov.uk/britainisgreat

İngiltere daha doğrusu Büyük Britanya sanki Avrupa’nın bir parçası değildir. Ne Avrupa ne de başka bir kıta, o bir ada. Asiller mi, bence değiller. Ama tabi ki sir ünvanını hak eden de var. Halkın içinde her ülkede olduğu gibi ülkesinden ve dünyadan haberi olmayan vatandaşların olduğunu görürsünüz. Bazen Türkiye'nin yerini bilmeyenlere kızarız. Bu tip kişilerle çok karşılaştım. Kenya, Sırbistan, Peru bizden daha büyük ülke değiller. Fakat genelde nerde olduğu bilir hatta birkaç kelime de yorum yapacak bilgimiz olur. Türkiye’yi bilmemek açıklanamaz. Futbol, basket, sinema, tarih, güncel haber, kıyafet vasıtasıyla bir yerden Türkiye' yi yakalarsınız. Sırtını devlete dayamış, işsizlik maaşı ve çocuk bakım maaşı alarak geçinen çok sayıda kişi var. Pub-cafe-ev diyerek semtten çıkmazlar.

Bu cahilliğin yanında bir de gerçekten özel bir kesim var. Dünyaya hükmediyorlar, icatlar yapıyorlar, savaşlar kazanıyorlar...

Bu farklar nedir?

1.    Ülkeye gelen turistlerin şaşırtan birçok şey vardır. Kullandıkları priz üçlüdür. Mutlaka dönüştürücü almanız gerekir.
2.    Fişlerin üstünde açma kapama düğmesi olur. Bu alet çalışmıyor mu diye bocalarken düğmenin kapalı olduğunu fark edersiniz.
3.    Trafik soldan akar. İlk günler evden çıktığımda arabanın sol tarafını oturduğumda direksiyon olmadığını fark ederek inip diğer taraftan binmiştim. Dışarıdan biri gördüyse çok gülmüştür. Yola çıktığımda direkt sol şeride geçmek bir alışkanlık olduğundan kornalar havada uçuştu.
4.    Araç olarak Opel in tüm sınıfları bulunur. Fakat Vauxhall ismi ile satışa sunulmuştur.
5.    Özgürlükler ülkesi Büyük Britanya’ yı bir kraliçenin yönetmesi çok ilginç. Hala nasıl Kraliçenin emirleri altındalar anlamak güç. Yine devleti yöneten seçimle başa gelmiş bir yönetim vardır. Kraliçe direkt kararlara karışmaz. Ama varlığı bile yetmez mi?
6.    Ailelerle iç içe yaşadığımda çocukların yanında alkol içmekten çekinmediklerini gözlemledim.  Ama kesinlikle sigara içilmez. Kiraya verilmiş evlerde bile sigara içmek yasaktır ibaresi olur. 
7.    Çocuklarını nanny ve au-pair lere emanet ederler. Sosyal yapı bizlerden çok farklıdır.
8.    Ölçü ve ağırlık birimleri de farklıdır. İlk tartıldığımda 10’lu rakamları görünce kafam karışmıştı.
9.    Ayakkabı almaya giderken de 6-7 gibi rakamlarla karşılaştım.
10.    Para birimleri de Euro değil Sterlin'dir.
11.    Ülke; Kuzey İrlanda, Galler, İskoçya ve İngiltere olmak üzere 4'e ayrılır. Kendi meclisleri var.
12.    Olimpiyatlarda İngiltere ismini göremezsiniz. Büyük Britanya olarak katılırlar. Fakat diğer şampiyonalarda kendi ülkeleri adına yarışırlar. (Kuzey İrlanda, Galler, İskoçya ve İngiltere)
13.    Okullarda kilise bulunur. Çocuklar at biniciliği yapar ve rugby, golf oynarlar. Hatta Amerikan futbolu değil rugby diye bir spor vardır.
14.    Mezhepleri Anglikan olarak diğer Hristiyalardan farklıdır.
15.    Futbolu bulmuşlardır. Watford’a yakın bir köyde yaşamıştım. Bir ilk okulun bahçesinde şu görüntü ile karşıaştım; Liverpool, Arsenal, Manchester City, Manchester United ve Watford forması ile top oyanayan çocuklar… Bu renklilik futbolun kalitesini gösteriyor. Trende yolculuk yaparken bir anne ve çocuğu ile sohbet ettiğimde Watford maçlarına kombine bilet aldıklarını ilettiler. 3 büyükler diye bir mantık yok.
16.    Göğüslerini gererek ingilizcenin kendilerine ait olduğunu söylerler. Zaten adından da bellidir. Ama bu ABD’ye karşı üstünlük belirtisidir.
17.    Siyah bira (özellikle İrlandalı’lar Guinness tercih eder) içerler.  
18.    Rowling J.K dünyanın en çok kazanan kadınıdır. Harry Potter'ın yazarı kendi mekanlarını doğa üstü güçlerle daha da mistik hale getirmiştir.
19.    ABD'den de çok önemli film yıldızları çıkmıştır. Ama bunlar Avrupa veya Latin kökenlidir. Hatta Amerikalı diye bildiğiniz bir sürü sinema oyuncusu yönetmen aslında adadan gelmedir. Charlie Chaplin, Ben Kingsley, Daniel Redcliffe, Elizabeth Hurley, Naomi Watts, Keira Knightley, Emily Watson, Kate Winslet, Emma Thompson… Dünyaya o kadar çok özel insan kazandırmışlardı ki, eğitim de bir farkları olduğu kesin. Beatles, George Best,Sir Isaac Newton William Shakespeare, Charles Dickens, Agatha Christie, Thomas More, Winston Churcill, Stephen Hawking, Elton John, Bertrand Russell, Charles Robert Darwin bunlardan bazıları.
20.    Bonus: Altta şort üste yağmurluk, elinde bira barlarda müzik dinleyen ve sarhoş olunca değişik sesler çıkararak bağlayan gençler!


Fotoğraf: en.wikipedia.org

Türkiye cumhuriyetle beraber Avrupa'ya yaklaşmak için başta dil olmak üzere çok sayıda devrim yaptı. İngiltere ise hep farklılığını korudu. Bu farklılık onları hiçbir zaman geride bırakmadı. Şu anda dünyanın en büyük krallığıdır. British Commonwealth veya Commonwealth of Nations olarak bilinen birlik ile 54 ülke United Kingdom'a bağlıdır. Bir ırkın üstün olduğuna asla inanmam. Bazı gelenek, görenek ve adetlerin de üstünlük kazandırdığını kabul etmem. Yer sofrasında yemek yemeyi geri kalmış kültür, masada yemek yemeyi gelişmiş kültür görmemek gerekli. Kültür üstünlük belirtisi olamaz. Sadece insanları farklılaştırır. Yine de açıklayamadığım bir duyguyla bu beyaz ırka bir saygım var. Göremesem de kabul etmesem de bir şeyler farklı...

Tatiliyet; İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'ya nasıl gidilir, gezilecek yerler, futbol maçları, fotoğraflar, İngiliz yemekleri ve her şey için:

İskoçya

Kuzey İrlanda

Galler

İngiltere