Seyahat gruplarında rastladığım gönderilere bakılırsa bu sene çoğu kişi Karadeniz turu yapmaya niyetli :) Bence de yapın mutlaka! Böyle bir hayaliniz varsa asla vazgeçmeyin ve şartları şimdiden uydurmaya bakın. Peki, Karadeniz turuna çıkarken dikkat edilmesi gereken şeyler var mı? Elbette ki var.
2015 yazında yaptığım Karadeniz turunda çeşitli durumları tecrübe ettiğim için kendimce öneriler oluşturdum. Bakalım Karadeniz’e yolunuz düşünce nelere dikkat etmek gerekiyormuş?
1.Alt tabanı yerden yüksek olan arabaları seçin!
Canım memleketim Artvin
İşte bu en önemli öneri! Gerekirse kiralayın ama alt tabanı yerle bitişik arabaları kesinlikle tercih etmeyin. Çünkü yaylalara çıkarken bu sizin için ciddi bir problem olabilir. En basit örnek; bizim Macahel Köyü'nün yolu bildiğiniz Survivor parkuru gibi. Yol taşlı, yanınız uçurum ve yollar dar. Tabanı neredeyse yere yapışık olan bir araba tercih ederseniz; yolda ”tangır tungur” gitmek zorunda kalırsınız.
2.Yanınızda kalın kıyafetler de bulunsun!
Maçka/Trabzon
”Temmuzda gidiyorum ne olacak ki?” demeyin! Tabi ki hava durumuna bakıp gideceksiniz ama
Karadeniz iklimi yazın sıcak olsa da dağlık bölgelere çıktıkça ısı düşecektir.
Artvin’de yağmur yağdığında yarım kollular ile sırılsıklam olmak istemezsiniz herhalde?
3. Konaklamanızı önceden ayarlayın!
Sümela Manastırı'na Giden Yol
Konaklama olayı çok önemli. Çünkü, açıkta kalabilme gibi bir olasılığınız var. Mesela, geçtiğimiz yaz
Trabzon’a gittiğimizde oteller doluydu. Biz de otellerde yer bulamayınca mescitte kalmıştık. Tabi, bu sene turizmin yaşadığı krizi düşünürsek oteller de doluluk oranı düşebilir fakat yine de temkinli olmak da fayda var :)
4.Hayalperest planlar yapmayın!
Teleferikten Samsun
”Ben şuradan şuraya geçerim, sonra buradan da buraya geçerim!” gibi hayalperest planlar içine girmeyin! Çünkü, Karadeniz'de mesafeler birbirine cidden uzak. Örneğin; Samsun’a giderseniz mesafe konusunda sıkıntı yaşamazsınız fakat Artvin’de ”Karagöl’e mi gitsem?” yoksa ”Hopa’da mı kalsam?” gibi düşünceler aklınızda dönüp dolaşabilir. Aynı şekilde Trabzon’u da dahil edebiliriz. Birçok yer merkezde yer alsa da Sümela Manastırı için gidiş-dönüş yaklaşık 2 saatlik bir yola çıkmanız gerekir. Akçaabat köftesi yemek istiyorsanız Akçaabat ve Trabzon merkezi arasındaki uzun mesafeye yine katlanmak zorundasınız :)
5.Kendinize ait bir arabanız olsun!
Amasya
Babanızdan mı rica edersiniz kiralar mısınız bilmem ama gerçekten Karadeniz turunda bir arabanızın olması rahatlık. Diğer türlü gezilemez mi? Tabi ki gezilebilir ama seyahat ederken ”tükenmişlik sendromu” yaşayabilirsiniz. O yüzden araba ve ya karavan gibi ulaşım araçlarından maksimum faydalanın. İstanbul’daki gibi ulaşım ağlarını da
Doğu Karadeniz’e yaklaştıkça unutunuz efem.
6.Seyahatinizi kategorilendirin!
Sümela Manastırı
Bir koltukta dört karpuzun taşınmayacağını en iyi öğreten turlardan biri Karadeniz turudur. O yüzden, özellikle neyi görmek istediğinizi iyi analiz edin. Mesela doğal güzellik ağırlıklı bir seyahat edecekseniz ona göre bir plan çıkarın. Eğer doğal güzellikten ziyade (benim gibi) müze gezmeyi seviyorsanız da müze kartın geçerli olduğu müzeler listesini çıkarabilirsiniz.
7.Altı kaymayan ayakkabı ya da spor ayakkabı tercih edin!
Köyümde gezerken
Müze gezebileceğiniz
Samsun gibi şehirlerde spor ayakkabı büyük rahatlık iken Artvin’e gittiğinizde en büyük kurtarıcınız altı kaymayan ayakkabılar olacaktır. Çünkü dağlık alanlardan aşağı inerken çok ciddi zorlanabilirsiniz.
8.Yerel halkla kaynaşın!
Artvin
Karadeniz halkı efsanedir. Şehirden şehire bazı farklılıklar olsa da yardımsever insanlardır. Özellikle köylere gidiyorsanız yardımsever ve sevimli insan katsayısı artacaktır. O yüzden, o yörenin halkı ile konuşun, şehir hakkında bilgi edinin! (Not: Tabi, herkese de güvenmeyin!)
9.Rotanızda mutlaka Giresun kalesi olsun!
Giresun Kalesi
”Neden
Giresun değil de Giresun alesi?” diye sorabilirsiniz. Vaktiniz varsa Giresun’u doya doya gezin, hatta isterseniz Giresun’da konaklayın da. Fakat vaktiniz yoksa en azından Giresun’un kalesine çıkın. Karadeniz turunu şu muhteşem manzarayı görmeden bitirmeyin lütfen. Ben kaleye ilk çıktığımda: ”Hayatım boyunca böyle muhteşem manzara görmedim!” demiştim.
10.En iyi mekanlar listesi çıkarın!
Karadeniz turuna Batum’u eklemeden dönmek olmaz değil mi? Acaruli haçapuriyi denemeden hele…
Bu konuda biz seyahat bloggerlarından başlayarak yemek bloggerlarına ya da birçok yemek sitesine başvurabilirsiniz. Karadeniz’e gittiğimde kafamda belli yemekler olduğu için ”Onları yesem yeter!” diyordum ama hataymış. Mutlaka bloglardan, sitelerden, hangi memlekete gidiyorsanız oralı arkadaşlarınızdan ve yerel halktan o bölgede en iyi yemek yiyebileceğiniz yerleri öğrenin! Böylece yemek işini hem ucuza kapatabilir hem de lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.
11.Batum’da araba kullanırken çok dikkatli olun!
Batum’u da Türkiye’ye dahil ettim resmen ama Karadeniz turunu Batum’a gitmeden de bitirmeyin :) Eğer Batum’a arabayla gidiyorsanız Batum trafiğinde çok dikkatli olun. Fena kullanan sürücüler var. Kaza bela olmasın.
12.Festival tarihlerini öğrenin!
Bu olay benim çok içimde kaldı fakat siz mutlaka gerçekleştirin! Hayatınızda bir kere de olsa bir yayla festivaline katılın. Benim yolum Karadeniz’e tekrar düştüğünde, ben katılmayı düşünüyorum şahsen :) Yakın zamanda festivaller ile ilgili bir bilgi vereceğim bir yazı da blogda olacak.