En Demokratik Ülkeler

Pek çok ülke ‘’demokrasi’’ ile yönetilir veya yönetildiği iddia edilir. Eğer merak ediyorsanız democracyranking.org sitesinde yayınlanan bu araştırmaya göz atmalısınız. Tamamen ülkeyi kaplayan bir rejim mi yoksa belli bölgelerde başka bir hava mı hakim sürüyor? gibi soruları da göz önüne alarak yapılan bu çalışmada ülke nüfüsundan enerji kaynaklarına, işsiz genç nüfustan politik değişimlere  kadar her şey dikte edilmiş. İşte ülkeler ve demokrasi sıralamalasında ilk 20'ye girenler.

Norveç

Norveç bu listede ilk sırada yer alıyor. Gerek anayasal hakların kullanımı gerekse halkın ekonomik gelir düzeyi ve ülke refahı açısından demokratik ülkeler arasında başı çekiyor.

Norveç

İsveç

Araştırma gösteriyor ki genel olarak İskandinav ülkeleri daha demokratik bir dokuya sahip.

Finlandiya

Gene bir İskandinav ülkesi ve yüksek bir sıralama.

İsviçre

Araştırma sonuçları 2008 yılından itibaren gösteriliyor ve toplanan veriler 2013’e kadar her yıl için irdeleniyor.

Danimarka

Bu yüzden listede sadece en demokratik ülkeleri değil, iyiye ve kötüye giden durumları, gelişmeleri veya gerilemeleri de görebiliyorsunuz.

Danimarka

Hollanda

Avrupa ülkeleri demokrasi anlamında pek çok ülkeyi geride bırakırken Yunanistan gibi sıralamada düşen ülkelerde yer alıyor.

Almanya

Ekonomideki değişiklikler ve halkın gösterdiği tepki ibreyi aşağıya veya yukarıya çeken faktörlerden bir kaçı.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda listede ilk onun içerisinde olmasına rağmen son yıllarda bir kaç sıra gerilemiş ülkelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Avusturya

Avusturya’nın ise Yeni Zelanda'nın aksine her alanda gittikçe daha iyi duruma geldiği gözleniyor.

Avusturya

Belçika

Belçika da aynı şekilde yükselişe devam eden, son yıllarda yaşam standartları ve kalitesinden dolayı, parmakla gösterilen bir konuma gelmiş durumda. 

İrlanda

Ekonomisini tarım ve endüstriyle kalkındaran İrlanda son yıllarda bilişim alanındaki ilerlemeleriyle farkediliyor.

Avustralya

Eğitim, öğretim, sağlık ve ulaştırma gibi sosyal altyapıdaki geniş yatırımları ile Avustralya dünyanın en çok kentleşmiş ve teknolojik açıdan ileri düzeyi yakalamış ülkelerinden birisi. İyi endüstrileşmiş ve kalkınmış yapısı sayesinde ihtiyaçlarını kendi iç kaynakları ile karşılayabildiği gibi yüksek oranda gıda ve maden ithalatında da bulunmaktadır.

Kanada

Dünyanın en büyük çinko ve uranyum üreticisi olan Kanada, fosil yakıt kaynakları, nükleer enerji üretimi ve hidroelektrik güç üretim imkânları ile enerji bakımından da kendine yeterli bir ülke olmasının yanı sıra eğitim ve bilim alanındaki çalışmalarıyla da kendinden söz ettirdi.

Kanada

İngiltere

Sanayi devriminin de başladığı yer olan İngiltere, dünyanın 4. büyük ekonomisine sahip.

ABD

Amerika; en çok göç alan ve her dilden, her renkten, her ırktan insanların bulunduğu bir yer olarak bu listede ilk sıralara yerleşmeyi başarmış.

Fransa

Parlamenter Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilen Fransa, son yıllarda demokrasi anlamında yol kateden ülkelerden biri.

İspanya

Bir zamanların sömürgecisi olan İspanya bugün bu özelliğini tamamen terk etmiş ve listede ilk 20 içine girmiş durumda.

İspanya

Portekiz

Parlamenter Cumhuriyet rejimiyle yönetilen portekiz Avrupa Birliği’ne dahil ve yaşam standartlarında oldukça iyi bir konumda.

Slovenya

Yüzölçümü ve nüfus olarak küçük bir ülke olsa da Slovenya son yılların favori ülkelerinden biri durumunda.

Japonya

Japonya; yaklaşık 4 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisidir. İkinci dünya savaşında aldıkları ağır yenilgiye rağmen kısa süre içerisinde kalkınmışlardır.

Listede Türkiye ise yapılan bu araştırmalarda malesef 61. sırada yer alarak %50’nin altında kalmış.