Evcil Hayvanlarla Uçuş

Evinizde sizinle yaşayan bir hayvanınız varsa onu aileden görmemek imkansızdır. Uzun veya kısa da olsa yapacağınız yolculuklarda yanınızda olmasını istemeniz ise oldukça doğaldır. Çünkü evde bile beş dakika göremediğiniz de merak ettiğiniz ailenizden bu bireyi günlerce evde bırakmak olmaz.  Ancak bu yolculuk için önceden hazırlanmak  gerekmektedir. 

Hayvanınız uçakta üç türlü seyahat edebilmektedir; kabinde, yük kargosunda ve bagajda. Kabinde seyahat eden evcil hayvanlar yetişkin bir yolcu ile uçmalı ve koltuğun altına yerleştirilmiş havayoluna uygun bir taşıyıcıda seyahat edebilmektedir. Refakatsiz veya çok büyük evcil hayvanlar yük kargosu bölümünde seyahat edecektir.

Evcil hayvanınızla yolculuk yapmak ise oldukça kolay ve risksizdir. Sadece Amerika’da her yıl iki milyonüzerinde evcil ve diğer hayvanlar havayolu ile seyahat etmektedirler. Ancak her havayolu şirketinin bu konuda kendi politikaları vardır ve size en uygununu seçmek ise en önemli olandır. Genel olarak beklenenler ise kediniz veya köpeğinizin sekiz haftalık olmaları, kafeslerinin içinde olmaları, dört saatten önce getirilmemeleri, iki saatten uzun bir uçuş ise yemek ve su ihtiyaçlarının karşılanması, en az on günlük sağlık sertifikaları, aşı kartı ve kimlik kartı, uçuştan en az altı saat önce sıvı mama vermemeniz ve üzerinde adının, sizin adınızın ve numaranızın yazdığı bir künye bulunması…

Büyüklüğe göre yanınıza alabilecekken kargoya vermek durumunda da kalabiliyorsunuz.  Önceden rezervasyon yaptırmanız ve hayvanınızın sağlık, yolculuk belgelerinizi yanınızda bulundurmak ise kaçınılmazdır. Ve tabii ki belirli bir ücrette ödemeniz gerekmektedir. Genel olarak Türkiye’deki çoğu havayolu şirketi evcil hayvan olarak sadece kuşlara, kedi ve köpeklere uçuş esnasında ev sahipliği yapmaktadır. Önceden rezervasyon ile kabul edilen hayvanların sağlık ve dış görünümleri de uçağa alınıp alınmaması konusunda oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Eğer hayvanınız saldırgan ve hamileyse kabul edilmeme ihtimali oldukça yüksektir.

Hayvan pasaportları 1 Ekim 2004 tarihinden bu yana yasal bir gerekliliktir, eğer yurtdışına evcil hayvanınızı götürmek istiyorsanız mavi AB belgesi edinmeniz ve bu belgenin kuduz aşılarının tam olduğunu göstermesi bir zorunluluktur. Yolcu beraberindeki evcil hayvanın giriş, çıkış ve transit geçişi, gidilecek ülkenin kurallarına tabidir. Ayrıca kafesiyle birliktekaç kilo olduğu hesaplanır ve buna bağlı olarak ekstra bagaj ücreti tahsil edilir.