Kakalardan 1.000 Eve Yetecek Kadar Enerji Üreten Mandıra

Mandıra denildiği zaman akıllara gelen birkaç klasik resim var, inek, süt, yem ve tabii ki gübre nam-ı diğer kaka. Dışkı dediğimiz bu kavram başıboş bırakıldığında sadece kötü kokusuyla rahatsız etmiyor. Metan ve karbondioksit salınımına da sebep oluyor. Ardından gelen sert yağmurlarla da içtiğimiz sulara karışmaları işten bile değil.

İndiana’da bir mandıra, hayvanların kakalarının sadece kötü kokudan ve hızlıca yok edilmesi gereken bir kütleden ibaret olmadığını fark ederek onları paraya çevirmeye başlamış. Kurdukları biyogaz geri kazanım sistemiyle kötü kokulu kaka havuzundan 1.000 eve yetecek kadar eneji üretmeyi başarmışlar.


Fotoğraf: http://www.iflscience.com/

Sistem oldukça güzel çalışıyor ve son derece getirili bir düzenek fakat çiftlik sahibi Floyd Houin bunu sadece para için yapmadıklarını söylüyor. Uzun yıllardır ailesinin bu araziye sahip olduğunu belirten Houin 1945’ten beri buranın Homestead Mandırası olarak anıldığını belirtiyor. Kötü kokulardan dolayı çevredeki komşularını rahatsız etmek istemediklerini ve bölgenin içme suyunu kirletmekten kaçındıklarını anlatan Houin bu sistemin gerekliliğini oldukça net şekilde vurguluyor.

Her gün 3.400 ineğin ürettiği 265.000 litre ürin ve dışkıyı toplayan mandıra bunları anaerob sindiricilerle muamele ediyor ve ayrıştırma işlemleri başlıyor. Bu sistemle sadece kötü kokular giderilmiyor, sera gazları kontrol altına alınıyor ve inekler için tahıl yetiştirilen arazinin topraklarına verimli gübre oluşturuluyor. Elde edilen enerjiyle gelen para aile için önemli olsa da bu kadar faydalı şeyin yanında devede kulak kalıyor.


Fotoğraf: http://www.iflscience.com/

Her gün atmosfere pompalanan sera gazları göz önüne alındığı zaman bu sistem belli ölçüde hayat kurtarabilir. Kurulumu yaklaşık 6 milyon dolar olan sistem oldukça pahalıya geliyor. Fakat Homestead ailesi bunu 5 yıl içerisinde fazlasıyla geri alacağa benziyor. Belki zamanla daha ikna edici fiyatlara daha güzel haberler okuyor olabiliriz.