Yurt Dışından Gelen Telefonu Kaydetmek İçin Pratik Adımlar

2019 yılında yurt dışından getirilen cep telefonlarından 1-80 Euro arasında bandrol karşılığı ücret alınacak. Bilgisayar, tablet, televizyon, radyo ve uydu alıcıları da ücret alınacak cihazlar arasında. Peki yurt dışından getrdiğimiz telefonu ülkede nasıl kullanabiliyoruz?

Bunun için önce e-devlet üzerinden sisteme kaydettirmeniz gerekli. Bu işlem için cep telefonu harcı ödeyerek kendi pasaportunuza ve ya birbaşka pasaport üzerine kayıt işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Aşağıda sırlanan maddeleri takip ederek en pratik ve hatasız şekilde i-mei kaydınızı yapabilirsiniz. 

1-Kayıt işlemi için yurda giriş tarihiniz 120 günü aşmamış ise kendi pasaportunuz ya da 120 gün içinde yurtdışına girip çıkmış bir yakınınızın pasaportu kullanılabilir. Ayrıca yurt dışından son iki yıl içerisinde cihaz getirilmemiş olmalıdır. E-Devlet üzerinden telefon kaydetme işlemine başlanır. E-Devlet kapısının adresiwww.turkiye.gov.tr'dir. Güvenli kullanım için web sekmesine adresi kendiniz yazın. 

 

2- Sisteme giriş yapabilmeniz için e-devlet şifresine ihtiyacınız var. Pasaport sahibi kimse onun PTT'den e-devlet şifresi alması ve kullanıcı adı, şifre, pasaport numarası ve yurda giriş tarihi bilgilerini doğru ve eksiksiz sağlaması gerekli. Sisteme T.C. Kimlik Doğrulama sayfasında istenen bilgileri doğrulayarak giriş yapabilirsiniz.

 

3- Yeni telefona #06# tuşlayıp 15 haneli e-mei numarasını hatasız kaydederek elinizdeki bilgilerle;

  • Eğer internet bankacılığı kullanmıyorsanız; harç bedeli olan 500 TL'nin* vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara, T.C. kimlik numaranız belirtilerek yatırılmış olmalıdır.
  • Eğer internet bankacılığı müşterisiyseniz, sisteme entegre bankaların internet şubelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bunun için başvurunuzun bir sonraki aşamasında karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.(i-mei numarasının hatasız olduğundan emin olun, paranın geri iadesi oldukça zordur. Ayrıca verginin kayıtlara geçmesi 24 saat sürebilir.) 

*Harç bedeli 2018 yılının kasım ayında güncellenmiştir.

4- e-Devlet Kapısı üzerinden çok sayıda hizmet sunulmaktadır. “BTK IMEI Kaydet” adlı hizmeti bulmak için, sol üstteki "e-Hizmetler" kategorisini tıklayıp Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun altındaki "IMEI Kaydet" linkine tıklamanız gerekiyor. Çıkan bilgilendirme metnini okuduktan sonra "Devam Et"e tıklayarak açılan formu doldurmalısınız. Bu aşamaya kadar harcı ödemediyseniz formu doldurduktan sonraki aşamada Deniz Bank, Garanti Bankası ve İş Bankası internet şubeleri üzerinden e-devlet kapısı aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz. Formda cihazın i-mei bilgilerinin tümüne (kaç tane i-mei numarası varsa 3'e kadar doldurulabiliyor), yurda giriş yapılan belge türü, tarihler, belgenin ait olduğu ülke bilgisi ve belge numarası isteniyor. Bu form eksiksiz olarak doldurulmalı. Eğer işlemi yapmanıza engel herhangi bir durum varsa kayıt formunu sistem göstermeyecektir.  

 

5- Formu doldurup harç parasını da ödedikten sonra bilgilerin doğruluğundan eminseniz alt kısımdaki "Onayla" butonuna tıklamanız yeterli. Cihazın kayıt işlemi tamamlanmış olup artık gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Eğer azami süreyi (4 ila 6 ay) geçirerek telefonu kaydetmediyseniz telefon kullanıma kapanacaktır. Telefon kapandıktan sonra kayıt işlemini tamamlarsanız telefonunuz 12 ila 48 saat içinde kullanıma açılacaktır.