Yurtdışında Evlilik ve Düğün

Son zamanlarda yurtdışında evlenmek, çiftler arasında giderek yükselen bir trend haline geldi. Bu özel günlerini unutulmaz kılmak, baş başa ya da aile ve arkadaş gruplarıyla beraber dünyanın egzotik bölgelerinde, yörenin geleneksel düğün törenleri ile evlenmeyi isteyen çiftlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
 
Her isteyen çift yurtdışında evlenebilir mi?
 
Evet. Yurtdışında evlenmek isteyen her Türk vatandaşı Türk konsolosluklarında evlenebilir. Evlenmenin yapıldığı ülkede, şehrinde veya yakınında Türk konsolosluğu yok ise bildirim, yabancı ülkenin yetkili makamlarından alınan resmi belgenin yurt içinde Türkçe ‘ye çevrilip Dışişleri Bakanlığı'nca onandıktan sonra ilgili nüfus idaresine verilmesi suretiyle yapılabilir. 
 
Roma, Paris, New York, Bangkok gibi romantik şehirlerde bulunan Türk Konsoloslukları’nda evlenmek isteyen çiftler, yurtdışında evlilik için seçilen ülkeye göre değişen prosedürler uygulamak zorundadırlar. Anlaşmalı olarak konsolosluklarımız düğün mekanına da yetkili memurlarını göndererek resmi nikahı kıyabilmektedirler.
 
Yurtdışında evlilik ile ilgili mevzuat
 
Sizden istenen evraklar:
 
1. Evlendirme ehliyet belgesi (bekar belgesi) nüfus müdürlüğünden yani bağlı bulunan kütükten alınır. Bu belge Türkiye'den (apostil* şerhli) getirilmelidir. Aksi takdirde işlemler 1 ay sürer.
2. Nüfus Kayıt Örneği - nüfus müdürlüğünden alınır. Bu belgeyi de Türkiye'den apostil'li getirmelisiniz.
3. Uluslararası doğum kayıt örneği - nüfus müdürlüğünden alınır. (Apostil'li)
4. İkametgah - muhtardan alınır ve noterden tasdiklenir.
5. Nüfus cüzdanı, pasaport fotokopileri ve aslı
6. 4 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf

* Apostil şerhi nedir? Bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Belgeyi aldığınız yerden temin edilir.

İstenen evraklar hemen hemen her ülkede aynı olmakla beraber ülke tercihinizi yaptıktan sonra ilgili konsolosluğu arayarak teyit almanızda fayda var. Yukarıda saydığımız bu belgeler aslında Türk Konsoloslukları tarafından da temin edilebilen belgelerdir. Fakat temin edilmesi yaklaşık 1 ay aldığından Türkiye'den temin ederek apostilli olarak yanınızda götürmeniz işlemlerin süresini kısaltacaktır.

Yukarıdaki belgeler tamamlandıktan sonra evlenmeyi düşündüğünüz konsolosluğa başvurularak evlenme günü alınır. Evlilik genelde çok talep olmayan işlem olduğundan istenen günü almak oldukça kolaydır. Yine de telefon açarak ilgili konsoloslukla tarihlerinizi teyit edin. Yanınızda 2 tane şahit götürmeyi unutmayın. Bulamaz iseniz konsolosluk görevlileri sizin için bunu yapıyorlar ancak bu iş için pek de gönüllü oldukları söylenemez. Konsoloslukta evlendiğiniz için evliliğiniz Türkiye'deki resmi makamlara otomatikman bildirilecektir. Sizin ayrıca bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Not: Yurtdışında konsoloslukta evlenmek içingelinin de damadın da T.C. vatandaşı olması gerekiyor, konsolosun yabancı uyrukluları evlendirme yetkisi bulunmuyor.

Eğer yurtdışında yabancı mercilerin önünde evlenmek istiyorsanız oradaki prosedürleri de araştırmanız gerekir. Örneğin; Mauritius, Seyşeller, Madagaskar, Bahamalar, Karibikler, Bali, Key West ve Las Vegas Evlilik Turizmi yapan yerlerden birkaçı. Hatta bazı bölgelerde Gay ve Lezbiyen evlilikler de yapmak mümkün. İkinci olarak; tercihinizin resmi nikah olması gerekmektedir.

Kilisede evlenebilmek için Hristiyan, Sinagog da evlenmek için Musevi olmanız şartı aranır. Bunun ispatı için de vaftiz vs. belgeleri gerekmektedir. Eğer Hristiyan veya Yahudi değilseniz nikahınız "Wedding Registrar" denilen resmi görevli tarafından kıyılacaktır.

Bir de dikkat etmeniz gereken verdikleri "Marriage Certificate"in tüm dünyada geçerli olmasıdır. Las Vegas'ta, Maui'de özellikle hiçbir belge istemeksizin sadece belli bir ücret ödeyerek yapılan ve karşılığında verilen sertifikanın hiçbir yerde geçmediği törenler mevcuttur. Bunlara dikkat edin...

Yabancı mercilerin istediği belgeler genelde biraz daha farklı olabiliyor. Ama fotoğraflı kimlik, medeni durumunuzun evlenmeye müsait olduğunu gösterir belge, doğum sertifikanız ve pasaportunuz hemen hemen hepsinde ortak olarak istenen belgeler. Yurtdışında genelde sağlık raporu veya fotoğraf gerekmiyor. Bir tek şart, başvuru yaptığınız gün ile ülkeye giriş tarihiniz arasında belli bir zaman geçme şartı (2 gün - 1 hafta arası) aranabiliyor. Bir de tabii ki evrakları Türkiye'de Türkçe temin edeceğiniz için, tüm bu evrakları mutlaka yurtdışında bir konsoloslukta "Apostil Şerhi" denilen ülkenin diline çevrilmesi ve konsolosluğun mührünün basılması işlemine tabi tutmanız lazım ki evraklarınız geçerli statü kazansın...

Evlilik töreni bittikten sonra işiniz ne yazık ki bitmiyor. Türkiye'deki mercilere bu evliliğin bildirilmesi gerekiyor. Bunun için eğer yurtdışında yaşıyorsanız konsoloslukların veya kendinizin 2 ay içerisinde Türkiye'de nüfus müdürlüklerine tüm evraklar ile birlikte bildirim yapmanız gerekiyor ki evliliğiniz geçerlilik kazansın. Aksi takdirde para cezası ödemek durumunda kalırsınız. Ancak dediğimiz gibi siz zaten yurtdışında bir Türk konsolosluğunda evleniyorsanız konsolosluk sizin için tüm resmi mercilere bildirimlerinizi yapacaktır.

Eğer çiftler zaten yurtdışında yaşıyorlar ise;
 
Yukarıdaki belgeler ile konsolosluğa şahsen müracaat ederler ve evlenme beyan kağıdı doldurup  imzalarlar. Bu beyan ile ilgililer (konsolosluk) çiftin belgelerini Türkiye'de bağlı bulundukları nüfus idaresine gönderilerek, evlenmelerine mani bir durumun mevcut olup olmadığı konusunda bilgi alır. Nüfus müdürlüklerinden yanıt alındığında çiftlere bildirilir. Çiftler buna göre bilgi edinmiş olur.

Dikkat:
 
- Sadece her ikisi de Türk vatandaşı olan çiftlerin nikahı konsoloslukta kıyılabilir.
- Konsoloslukta kıyılacak nikahta kadın ve erkek için birer nikah şahidi kimlikleri ile birlikte hazır bulunmalıdır. Uluslararası Aile Cüzdanı başkonsolosluktaki nikah akdini müteakip çiftlere verilir.
- Türk Medeni Kanunu’na göre erkek kadının soyadını alamaz. Türk vatandaşı kadın evlendiği eşinin soyadını almak durumundadır. Ancak kadın eşinin soyadıyla birlikte önceki soyadını da korumak istiyorsa, nüfus müdürlüğüne hitaben önceki soyadını koruma talebini içeren dilekçeyi nikahtan önce imzalamak zorundadır.
- Başkonsoloslukların kanuni yetkileri içinde kıydıkları nikahlar ilgililerin aile kütüklerine islenmek üzere 10 gün içinde erkeğin kayıtlı olduğu “Nüfus Müdürlüğüne” bildirilir.
- Yerel makamlar önünde evlenen Türk vatandaşları da en geç iki ay içinde evliliklerini Türkiye'deki nüfus müdürlüğüne tescil ettirmek için başkonsolosluklara başvurmak zorundadırlar.
- Bağlı bulunulan nüfus müdürlüğünden evliliğin tescil edildiğini gösterir nüfus kayıt örneği alındığında, ilgililer adına yeni nüfus cüzdanı düzenlenir. Nüfus cüzdanı elden alınabilir ya da adrese postayla gönderilebilir, işlemler yaklaşık bir ay ile üç ay arası sürmektedir.

Evlilik Bildirimi ya da Evlilik Tescili:
 
Kişisel başvuru veya posta ile yapılabilir. Bazı konsolosluklar posta ile başvuruyu kabul etmemektedir. Lütfen telefon açıp sorunuz.
 
- Evlilik tescili işlemi evliliğin yapıldığı şehre en yakın konsolosluğumuza yapılır.
 
İstenilen belgeler:
 
- Evliliğin tescilini isteyen ve eşlerden biri tarafından imzalanmış dilekçe (konsolosluktan temin edilir)
- Evlilik belgesinin asli (veya evlendirme müdürlüğünden onaylı örneği) ile fotokopisi
- Her iki eşin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. Eşlerden biri yabancı uyruklu ise doğum kağıdı (birth certificate) veya ülkesinde kullandığı kimlik belgesi

YABANCILARLA YURT İÇİ VEYA DIŞINDA EVLİLİK  

Evleneceklerden birinin yabancı uyruklu veya çifte uyruklu olması halinde, evlenme ilgili ülkenin makamında yapılır. Yurtdışında evlendikten sonra, evlenme belgesinin bir adet aslının, en geç bir ay içinde konsolosluğa gönderilmesi lazımdır. Evlenme başvurusu evleneceklerden birinin çifte uyruklu olması halinde sadece Türk vatandaşı olanın bağlı olduğu başkonsolosluğa yapılır. Her iki tarafın çifte uyruklu olması halinde evlenme bildirimi erkeğin bağlı olduğu başkonsolosluğa yapılır. 1 ay içinde bildirilmeyen evliliklerde, evlilik geçersiz sayılmaz, fakat geç bildirmeden dolayı ceza ödenir. Yurtdışında evlenen Türk vatandaşları www.e-konsolosluk.net adresine kayıt olup Form Bankası sayfasında Evlilik Kayıt ve Evlilik Tescil formlarını temin edebilir.  

Gerekli Belgeler:

-Evliliğin tescilini isteyen ve eşlerden biri tarafından imzalanmış form dilekçe
-Evlilik belgesinin asli (veya evlendirme müdürlüğünden onaylı örneği) ile fotokopisi
-Her iki eşin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. Eşlerden biri yabancı uyruklu ise doğum kağıdı (birth certificate) veya anne ve baba adını, doğum yeri ve tarihini gösterir bir kimlik belgesi
-Boşanmış olanların kazai evlenme yasağı olmadığını gösterir TC Mahkemeleri’nce verilmiş karar metni ve yeni tarihli nüfus kayıt örneğinin aslı
-Türk kadın kesinlik kazanmış boşanma tarihinden itibaren 300 gün geçmeden evlenmişse iddet müddeti kaldırma kararı
-Evliliğin kaydını isteyen ve her iki eşin de bilgilerini içeren form dilekçe
-Kadın önceki soyadını korumak istediği taktirde nüfus müdürlüğüne hitaben önceki soyadını korumak isteğini içeren form dilekçe
-Yeni nüfus cüzdanı ve Uluslararası Aile Cüzdanı’nda kullanılmak üzere, her iki eşin 6 şar adet renkli resmi (Yabancı uyruklu eşin 4 adet renkli resmi yeterlidir). 
-4 adet evlenecek kişilerce imzalanmış "Evlenme Beyannamesi"
-Nüfus cüzdanının aslı, yabancılar için pasaport, kendi Konsolosluklarının ya da bulunulan ülkenin vatandaşı ise yerel makamlarının düzenleyecekleri onaylı doğum belgesi (birth certificate)
-Sağlık raporu (eşlerden birinin talebi halinde)
-4'er adet vesikalık resim.
-Medeni durumlarını gösterir resmi belge

Ben ya da evleneceğim kişi çift uyruklu (hem türk hem yabancı). Bu evlilik için hangi makama müracat edeceğim?

Evleneceklerden birinin yabancı uyruklu veya çifte vatandaşlığı olması durumunda, evlenme ilgili ülkenin makamında yapılır.

Yabancıların Türkiye'de evlenmesi

Türkiye'de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı veya aynı devlet vatandaşı olmayan iki yabancı ancak yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilirler.

Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi milli kanunu yetki vermiş olduğu takdirde, o devletin Türkiye'deki temsilcilikleri önünde evlenme yapabilecekleri gibi Türk makamları önünde de evlenebilirler.

Yabancıların evlenme isteklerine dair müracaatları evlendirme memurluğunca kabul edilerek, bu yönetmeliğin Türk vatandaşlarının evlenmeleri hakkındaki esas ve usul hükümleri yabancılar için de uygulanır.

Evlenme ehliyet belgesinin getirtilmesi konusunda evlendirme memurları yabancı devlet başkonsoloslukları ile doğrudan yazışma yapabilecekleri gibi, genel müdürlük aracılığıyla da bu belgeleri getirtebilirler. Vatansız veya vatandaşlık durumu düzgün olmayanların evlenmesi:

Vatansız veya mültecilerle, vatandaşlık durumu muntazam olmayan yabancıların müracaatları evlendirme memurları tarafından kabul edilir. İşlemleri bu yönde yapılır.

Bunların evlenme manilerinin bulunup bulunmadığı, Türkiye'de nüfus kaydı tutuluyorsa genel müdürlükten verilecek evlenme ehliyet belgesi ile henüz nüfus kaydı tesis edilmemiş ise emniyet makamlarınca tutulan dosyalardaki bilgilere göre bu makamlarca verilecek belge ile tespit edilir.  

En gözde düğün destinasyonları:
 
1. Mauritius       
2. Seyşeller
3. Sri Lanka        
4. Las Vegas         
5. İtalya
6. Tayland          
7. Bali       
8. Hindistan         
9. Paris              
10. Roma

CEM POLATOĞLU

Yazar Hakkında

CEM POLATOĞLU

1978’den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi, Acente Sahibi) İ.T.Ü. Gemi inşaatı mezunu, Amerika’da North Caroline S.U. Master, Avusturya/ Viyana’da W.T.Ü.