Lübeck Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Almanya’nın önemli bir liman şehri olan Lübeck, Gotik mimariye sahip tarihi binaları vesilesiyle 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir. Şehirde 2015 yılında yapılan sayıma göre yaklaşık 218 binkişi yaşamaktadır. Tarihî yapılar büyük savaş tahribatına maruz kalmasına rağmen bir kısmı onarımdan geçerek halen şehrin merkezinde Orta Çağ atmosferini yaşatmaktadır. Şehrin görkemli imparatorluk geçmişi, Holsten Kapısı gibi simgesel öğeleri, ‘Baltık kıyısındaki ilk batı kenti’ olması gibi özellikleri Lübeck’in karakteristik yapısını meydana getirmektedir. Kuzeyli güzellik ve entelektüel şehir olarak nitelenen Lübeck; müziğin, bilimin, edebiyatın, güzel sanatların, tarihi mimarinin hoş bir harmanıdır.

Bölgede ilk Alman hâkimiyeti, 1143 yılında Holstein kontu II. Adolf tarafından kurulmuştur. Şehir, 1157 yılında büyük bir yangın yaşamış ve ciddi bir şekilde hasar görmüştür. III. Henrich 1159’da aynı yere şehri yeniden inşa etmiştir. Lübeck, 1226 yılında serbest şehir durumuna gelmiştir. Bu dönemde çıkarılan Lübeck Kanunları, Baltık civarında 100’den fazla şehirde uygulanmıştır. Lübeck, temas ettiği şehirlerin ekonomileri ve görünümlerine etki etmiştir. İlerleyen dönemlerde, Avrupa’nın doğusu ve kuzeyinde elde edilen hammaddeler, batıdaki imalathanelere nakledilirken; Lübeck konumu sayesinde bu noktada önemli bir ticaret şehri haline de gelmiştir. 1811-1813 yılları arasında Fransa hâkimiyetinde kalan şehir, 1815’te Alman Konfederasyonu’na üye olmuştur. 1866’da Kuzey Almanya Konfederasyonu'na, 1871 yılından sonra da Alman İmparatorluğu’na bağlanmıştır. 1937 yılında, Nazi yönetimi sırasında da Schleswig-Holstein eyaletine dâhil edilerek, 1226 yılından beri sürdürdüğü özerk statüsüne veda etmiştir.

Zengin ve hareketli tarihi geçmiş, Lübeck’in karakterini meydana getiren izlerle günümüze kadar özenli bir şekilde korunmuştur. Baltık Denizi kıyısında güzel bir kumsala da sahip olan Lübeck, kültürel bir gezi için biçilmiş kaftandır.

Lübeck Nerededir?

Lübeck, Orta Avrupa ülkesi Almanya Federal Cumhuriyeti’nin en kuzeyinde yer alan Schleswig-Holstein eyaletinde bulunan bir şehirdir. Baltık Denizi’ne kıyısı olan en büyük Alman liman şehri olan Lübeck, Trave Nehri üzerinde yer almaktadır. Hamburg, şehrin 58 kilometre güneybatısında konumlanmaktadır.

Lübeck’e Nasıl Gidilir?

Lübeck’e en yakın uluslararası havalimanı Hamburg’da yer almaktadır. Hamburg Havalimanı'ndan Lübeck'e ulaşmanın en rahat yolu trendir. Havalimanından Hamburg ana tren istasyonuna, oradan da sık seferlere sahip banliyö treni ile Lübeck’e geçmek mümkündür. Bu şekilde, Hamburg Havalimanı’ndan Lübeck’e ulaşmak yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir.

Hamburg’un yaklaşık 60 kilometre kuzeydoğusunda konumlanan Lübeck’e, karayolu ile ulaşmak da tercih edilebilir. Autobahn A1 ile Hamburg’dan Lübeck’e kolayca gitmek mümkündür.

Lübeck’e birçok noktadan demir yolu ile ulaşmak mümkündür. Hamburg, Berlin, Münih, Köln veya Frankfurt’tan seferler bulunmaktadır.

Lübeck’e feribot ile ulaşılabilmektedir. Travemünde’de yer alan limana günlük olarak feribot seferleri bulunmaktadır.

Lübeck’te Görülecek Yerler

750 yıldan fazla geçmişe sahip Gotik kiliseler, ‘Yedi Kuleler Şehri’nin önemli yapılarıdır. Aziz Mary Kilisesi, Almanya’nın en büyük üçüncü kilisesidir. Yapının mimarisi, Baltık bölgesindeki sayısız Gotik tuğla kiliseye model olmuştur. Aziz Peter Kilisesi, Romalılar döneminde inşa edilmiş, II. Dünya Savaşı’nda tahrip olmuş fakat yeniden inşa edilmiştir. Şehrin en eski ibadet mekânı olan Lübeck Katedrali, Romantik dönemde inşa edilmiştir ve üç adet sivri külahı ile karakteristik bir yapıya sahiptir. Aziz Giles Kilisesi, eski kent bölgesinde yer alan beş kilisenin en küçüğüdür. Yapının oyulmuş koro bölümü dikkat çekicidir. Aziz Jacob Kilisesi, denizcilerin anısına adanmıştır. Lübeck’te korunmakta olan üç eski manastır kilisesinden biri olan Aziz Catherine Kilisesi ise eski bir Fransisken manastır kilisesidir.

Şehrin eski kent bölgesine girişi belirleyen ve Lübeck’in en meşhur tarihi yapılarından biri olan Holsten Kapısı, dünya çapında üne sahip bir Alman mimarisi örneğidir. 1464 ile 1478 yılları arasında inşa edilen kapı, savunma ve prestij amaçlı bir tasarıma sahiptir. İkiz kulelerin bulunduğu kapının girişindeki yuvarlak kemerin üzerinde altın harflerle CONCORDIA DOMI FORIS PAX (Evde birlik, yurt dışında huzur) yazmaktadır. En son yenileme çalışmaları 2004 ile 2006 yılları arasında gerçekleşen Holsten Kapısı, özgün mimarisi ile görülmeye değerdir.
Almanya’daki en güzel örneklerinden biri olarak değerlendirilen Lübeck Belediye Binası, rehberli turlarla da gezilebilmektedir. 1230 yılında inşa edilen tarihi binanın içinde büyük mahkeme salonunun değişik boyutlardaki kapıları dikkat çekmektedir.