Washington Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Washington DC, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkentidir. Dünyanın en güçlü ülkelerinden birinin başkenti olmasının da verdiği bir etkiyle Washington, diplomasinin en üst düzeyde olduğu, devlet otoritesinin, askeri ve istihbarat teşkilatlarının her yerde hissedildiği bir şehirdir. Bu politik özelliklerinin yanı sıra, küreselleşmenin de merkezi olan bu şehirde, dünyanın en ünlü ve en büyük markalarının en iyi şubelerinin, dünyanın en ünlü restoranlarının, dev tiyatroların, stadyumların, galeri merkezlerinin bulunmasıyla da şehrin popülerliği en üst düzeydedir. Tüm bunların ötesinde, BeyazSaray’ın bu şehirde bulunması bölgenin her yıl binlerce ziyaretçi akınına uğramasını sağlamaktadır. Tüm bu özellikleriyle Washington DC, dünyanın en büyük ve en gelişmiş kentleri arasında başı çekmektedir.

Başkent, Amerika Birleşik Devletleri’nin Pasifik Kuzeybatı bölgesinde, Idaho'nun batısında, Oregon'un kuzeyinde ve Pasifik Okyanusu kıyısındaki Kanada'nın, Kanada eyaletinin güneyinde bulunan bir eyalettir. Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk Cumhurbaşkanı olan George Washington'dan sonra devlet, 1846 yılında Oregon sınır anlaşmazlığının çözümü olarak bilinen Oregon Antlaşması gereğince İngiltere tarafından devredilen Washington Bölgesi'nin batı bölgesinden alınmıştır. Washington'a bazen Washington Devleti de denilmektedir.

Washington DC,hiçbir eyalete bağlı değildir. Doğrudan doğruya federal devletin kontrolü altındadır. Kentin sonunda bulunan DC kısaltması, “District of Columbia” yani Columbia Bölgesi anlamını taşımaktadır. Başkentin herhangi bir eyaletin sınırları içerisinde olması eyalete büyük bir ayrıcalık tanıyacağı için kent sınırları özel bir bölge olarak ilan edilmiştir. Birleşik Devletler Anayasası'nın 8. maddesinin Birinci Maddesi gereği eyalet özel yasalarına tabidir. Washington DC sakinleri, tarih boyunca, Kongre'de oylamaya katılma hakkına sahip olamazlar. 1973 District of Columbia Ev Kuralları Kanunu, yerel yönetimin, belediye meclisinin ve belediye başkanının doğrudan seçimi de dahil olmak üzere işleri daha fazla kontrol etmesini sağlamıştır.

Kuzey Amerika'da şimdiye kadar bulunan en eski ve en eksik insan kalıntılarından biri olan Kennewick Adam'ın iskelet kalıntıları, Washington sınırlarında keşfedilmiştir. Bölge Avrupa’dan göç almadan önce bölgede çok sayıdan aborijinAmerikalı yaşamaktaydı. Bu kişiler totem kutupları ve süslü oyma kano ve maskeleriyle dikkat çekiyordu. Onların da geçim kaynaklarının başında toplayıcılığın yanı sıra somon balıkçılığı ve balina avı gelmekteydi. 1770'lerin çiçek hastalığı salgını yerli Amerikalı nüfusu tahrip etti.

Avrupalıların keşifleriyle Washington sahiline ilk çıkış 1775 yılında İspanyol kaptan tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonra araştırmaların artması, bölgenin İngiltere hakimiyeti, bazı diplomatik sorunlara ve gelişmelere neden olmuştur. Washington, yapılandırılmasında doğrudan idari şehir olarak planlanan nadir eyaletlerdendir. Şehrin ilk planlaması 1791’de Fransız mimar L’Enfant tarafından gerçekleştirilmiştir. Planda şehrin merkezinde Capitol ile Beyaz Saray’ın bulunması ve birbirlerini dik açıyla kesen caddelerin bu iki binadan başlayarak şehrin dört bir yanına dağılması düşünülmüştü. Ancak 1812 Savaşı sırasında “Washington'un Yakılması” adlı bir dizi saldırı olmuştur. Hükümet başkente döndükten sonra, Beyaz Saray başta olmak üzere çok sayıda kamu binasının yeniden inşası gerçekleştirilmiştir. 1901 McMillan Planı, sayısız anıt ve müzenin yanı sıra National Mall’ın kurulması da dahil olmak üzere merkez restore edilmiş ve Washington yeniden estetik bir güzellik kazanmıştır. Binaların çoğu Federal Üçgen olarak bilinen bölgede toplanırken devlet adamlarına ve ünlü savaş kahramanlarına ait 300’ün üzerinde abide Washington sokaklarına dağıtılarak hem güçlü bir estetik hem de politik duruşu kuvvetlendirici bir görünüm sağlamıştır.

Washington, 184.827 km² alana yayılan ve 7 milyondan fazla nüfusuyla oldukça büyük bir eyalettir. Washington sakinlerinin yaklaşık %60'ı, Salish Denizi'ndeki Puget Sound bölgesi boyunca ulaşım, ticaret ve sanayi merkezi olan Seattle metropol bölgesinde yaşamaktadır. Pasifik Okyanusu'nun girişi, çok sayıda adadan, derin fiyorttan ve oyma döşeli koylardan oluşmaktadır. Eyaletin geri kalan kısmı, batıda derin ılıman yağmur ormanları ve dağlık bölgelerden oluşurken merkez, kuzeydoğu ve uzakdoğu kesiminde, yoğun tarım yapılmak üzere doğu, orta ve güneydeki yarı kurak havza bölgesinden oluşur. Washington, Batı kıyısında ve Kaliforniya'dan sonra Batı Amerika'da en kalabalık ikinci eyalettir. Aktif bir stratovolkan olan Rainier Dağı, devletin yaklaşık 4,392 m yüksekliğidir ve topografik açıdan çok önemli bir dağdır.

Washington önde gelen bir kereste üretim merkezidir. Güney kesimdeki yağışlar sayesinde köknar, erik çam, beyaz çam, ladin, karaçam ve sedir bakımından zengindir. Elma, şerbetçiotu, armut, kırmızı ahududu, nane yağı ve tatlı kirazın da en büyük üreticisi olmasının yanı sıra kayısı, kuşkonmaz, kuru yenilebilir bezelye, üzüm, mercimek, nane yağı ve patates üretiminde yüksek sıralarda yer almaktadır. Hayvancılık ve hayvancılık ürünleri, toplam çiftlik gelirine önemli katkılar sağlamaktadır. Deniz ürünlerinden somon, halibut ve diğer balıklarının ticari olarak avlanması devlet ekonomisine ciddi anlamda yüksek bir gelir sağlamaktadır.

Washington'daki imalat sanayileri arasında uçak ve füzeler, gemi inşaatı ve diğer ulaşım araçları yer almaktadır. Bunların yanı sıra, kereste, gıda işleme, metal ve metal ürünleri, kimyasallar ve makine üretimleri de yer almaktadır. Washington, sulama, güç, taşkın kontrolü ve su depolaması gibi çok çeşitli amaçlarla inşa edilen 1.000'in üzerinde baraja sahiptir. Tüm bu özellikleriyle Washington gerçekten de çok gelişmiş bir eyalettir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=7dilTLvbHxc