İnci Çıkarma Müzesi

museum-of-pearl-diving.jpg

Bahreyn’de yer alan ve çok sayıda turist çeken İnci Çıkarma Müzesi, 1937'de inşa edilen eski Bahreyn Yüksek Mahkemeleri’nde bulunur. Müze, Körfez'deki petrol keşfinden önceki dönemde Bahreyn'in tarihçesini gösterir niteliktedir. Petrol çıkarılmadan önce Bahreyn’de geçim kaynağı olarak çok yaygın bir şekilde inci avcılığı yapılmaktaydı. İnci avcılığının günümüzde de sürdüğü ve ekonomiye hala daha büyük bir katkısının olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu müzede, Bahreyn için çok kıymetli olan incinin çıkarılış hikayesine şahit olacağınız bir yerdir.

Müzede, geçmişten günümüze inci çıkarmak için kullanılan aletleri kronolojik olarak inceleyebilirsiniz. Birinci katta inci dalış ekipmanları, ulusal kostümler ve müzik aletleri yer alır. İkinci katta ise önceki yüzyıldan kalma geniş bir fotoğraf koleksiyonu sergilenir. İnci Çıkarma Müzesi, adeta ülkenin gururudur.

Müzede, incinin oluşumuna dair de bilgi alabilirsiniz. Kısaca inci, başta istiridye, tarak ve bazı midye türlerinin içinde oluşur. Bu canlıların vücuduna giren yabancı madde, zamanla katmanlar halinde kabuk bağlar ve soyutlanan madde kalınlaşıp yuvarlanmaya başlar. Bu katmanlar esasen sedef katmanlardır ancak bunların yuvarlanarak bir araya gelmesiyle inci oluşur. Doğal inci de oldukça zor bulunur. İnci bulunup çıkarılsa bile değerli olanları çok azdır. İncinin değeri ve oluşum süreci, deniz suyunun tuz oranına, ısısına, derecesine kadar pek çok faktörle ilgilidir. Bu nedenle inci çıkarmak da değerine göre ayırmak da oldukça zahmetli ve masraflı bir iştir. Tur sonunda incinin çıkarılmasının ne kadar zor olduğuna siz de şahit olacaksınız.