Düden Şelalesi

Düden Şelalesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Düden Şelalesi, Antalya'nın sembolü haline gelmiş doğal bir varlığıdır. Şelale kaynağını, Kepez Hidroelektrik Santrali'nden almaktadır. Antalya şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunan Düden Şelalesi, enfes güzelliği ile yerli ve ülke dışından birçok ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Düdenbaşı adı verilmiş olan noktadan yeryüzüne çıkan, Düden Çayı boyunca iki kol olarak ilerleyen su, Karpuzkaldıran Şelalesi (Aşağı Düden) ve Varsak'taki İskender Şelalesi (Yukarı Düden) noktalarından Akdeniz'e dökülmektedir.

MÖ 334 ile 333 yıllarında, Antalya'nın doğusunda bulunan Likya ve Kilikya'nın arasında yer alan Pamfilya'yı fetheden Büyük İskender'in, İskender Şelalesi olarak da anılan Yukarı Düden'de atlarını sulattığı söylenmektedir. Yakın tarihe baktığımızda ise Devlet Su İşleri'nin girişimiyle, 1970 ile 1972 yılları arasında, bölgenin piknik ve mesire olarak düzenlendiği görülmektedir. Şehir merkezinden uzaklaşıp rahatlamak, serinlemek ve doğayla buluşmak için sıklıkla ziyaret edilen İskender Şelalesi'nde yaz ayları boyunca yer bulmak zor olabilmektedir. Çevredeki restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkânları da şelale ziyaretçilerine hizmet sunmaktadır.
 
Varsak'a 1 kilometre mesafedeki İskender Şelalesi, cennetvari atmosferi, ilgi çekici doğal varlıkları ve suyun rahatlatıcı etkisiyle sık sık ziyaret edilmek için birçok çekici unsura sahiptir. Yaz mevsiminde, Antalya'nın bunaltıcı sıcaklarından uzakta, gizli bir cennet köşesi gibi olan Düden Şelalesi, dinlenmek ve doğanın tadını çıkarmak için ziyaret edilebilecek Türkiye'nin doğal güzelliklere sahip köşelerinden biridir.  

Düden Şelalesi'nin Özellikleri 

Ağaçların arasındaki piknik alanları, şelalenin sesi, seyir terasları, kafeler, yürüyüş yolları ve dükkânları ile oldukça güzel bir doğa parkına sahip olan Düden Şelalesi, Aşağı ve Yukarı Düden olmak üzere iki noktadan Akdeniz'e dökülmektedir. Yaklaşık 40 metre yükseklikteki falezlerden dökülen Aşağı Düden kolu, şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede, Lara yakınlarında konumlanmaktadır. Lara Plajı yolu üzerinde yer alan Aşağı Düden Şelalesi'nin çok yakınında Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri ve Gençlik Parkı yer almaktadır. Arkasında bir mağaranın da bulunduğu şelale, mağaranın içinden izlenebilmekte ve oldukça güzel bir manzara sunmaktadır. Bu mağaranın adeta ziyaretçilerini rüyalar âlemine götürdüğünden bahsedilir.


 
Yukarı Düden Şelalesi ise Büyük İskender'in atlarını sulattığı bir nokta olmasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Varsak'a yakın konumda bulunan İskender Şelalesi, piknik yapmak için buraya gelenler tarafından çokça tercih edilmektedir.

Düden Şelalesi Nasıl Oluştu?

Eski Antalya-Burdur asfaltının 28. kilometresinde, Kırkgözler 30. kilometresinde Pınarbaşı adlı iki tane büyük karstik kaynak bulunmaktadır. Debisi ve su miktarı epey fazla olan bu iki nehir kısa bir akıştan sonra tekrar Bıyıklı Düdeni içerisinde birleşirler. Daha sonra Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su, yaklaşık 14-15 kilometre kadar yerin altından gittikten sonra Varsak çöküntüsünün bir ucundan baş verir, çok kısa bir yeryüzü akışından sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar yer altına iner. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltında devam ettikten sonra Düdenbaşı’nda tekrar yeryüzüne çıkar. Yüzeyden hiç su aktığı görülmese bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Bu suyun miktarı en fazla debisi 94 metreküp, ortalaması ise yaklaşık 10 saniyede 150-160 metreküptür. Kepez hidroelektrik orta yuvarlağından gelen su, Düdenbaşı’nda yukarıdan şelale yaparak akan sudur. Düdenbaşı’ndan sonra Düden Şelalesi Antalya’nın doğusunda 40 metre yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür.

Düden Şelalesi Kahvaltı Seçenekleri

Düden Şelalesi’ne gidip sedirli kafelerinde, kahvaltıcılarında kahvaltı etmeden dönmek olmaz. Şelale manzaralı, su sesleri eşliğinde çayınızı yudumlamak sizi özel hissettirecek. Eşsiz doğa size ortamın büyüsünden başka bir şey düşündürtmeyecek ve iştahınız daha fazla kabarmış olduğunu hissedip güzel kahvaltınızla bu anın tadını çıkaracaksınız. Zaten bu kadar büyülü ve doğal bir ortamın içinde ne yerseniz yiyin size çok lezzetli gelecek. Farklı mekânların sunduğu değişik seçeneklerden yararlanıp ruh halinize uygun bir köşe bulabilirsiniz. Gerisi manzara ve lezzetli bir kahvaltının keyfini çıkarmak olacak. Afiyet olsun!

Düden Şelalesi Giriş Ücretleri

Gürül gürül akarken hayatın derdini tasasını unutturup başka bir dünya yaratan Yukarı Düden Şelalesi Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde yer alıyor. Akdeniz’in bu eşsiz doğa harikasının ziyaret fiyatına gelince, alana giriş için sembolik olarak kişi başı 3 TL gibi bir ücret talep ediliyor. Müzekart ise geçerli değil. Şelalenin ve inanılmaz güzellikteki doğanın içerisinde iken kendinizi Antalya’nın o bunaltıcı havasından çok uzakta adeta cennetteymiş gibi hissedeceksiniz. Mesire alanında restoranlardan, hediyelik eşya satan dükkanlara, kafeteryalardan tuvaletlere kadar her şey mevcut.

Düden Şelalesi İletişim Bilgileri

Manavgat / Antalya / 3167. Türkiye. Düden Şelalesi harita yoluyla da epey kolay bulunabilir. Merkezi olması ve turist popülasyonunun fazlalığı kolay bulunabilmesinde etkin rol oynuyor. Ama yine de bu doğa harikasın nasıl gidilir derseniz cevap basit. Şahsi aracınızla gidecek olursanız Varsak Yolu’ndan gelerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Toplu ulaşım araçlarından ise VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69, 524 ve 524A nolu belediye otobüsleri halkın gün içerisinde hizmetinde oluyor.

DÜDEN ŞELALESİ

Düden Şelalesi'ne Nasıl Gidilir? 

Kepez Belediyesi içinde yer alan ve Varsak'a 1 kilometre mesafedeki Düden Şelalesi'ne özel araç veya toplu taşıma imkânları ile ulaşmak mümkündür. Özel araç ile Varsak yolunu takip ederek şelaleye 25 dakikada ulaşılabilmektedir. Bir diğer seçenek olarak ise Antalya kent merkezinden hareket eden Varsak minibüsleri bulunmaktadır. Antalya belediye otobüsleriyle de ulaşımın mümkün olduğu Düden Şelalesi girişinde aynı zamanda bir taksi durağı da hizmet vermektedir.

Bonus: Kurşunlu Şelalesi

Eğer şelaleler ilginizi çekiyorsa ve hazır Antalya’dayken başka bir şelale daha görme fırsatınız varsa size diğer önerimiz Kurşunlu Şelalesi olacak. Antalya – Isparta karayolunun 24. kilometresinden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir yer Kurşunlu Şelalesi.

Burada su 18 metre yükseklikten dökülüyor ve küçük şelaleciklerle yedi adet gölet birbirine bağlanıyor. İki kilometrelik bir kanyonun içinde kalan bu alan da park haline getirilmiş ve 1986 yılından beri ziyaretçilerini selamlıyor.

33 hektarlık bir alanın içinde manzara seyir terasları, çocuk parkları, restoranlar, patikalar ve otopark mevcut.

Düden Şelalesi gibi burada da ulaşım belediye otobüsü ve minibüslerle mümkün kılınıyor. Ücret ise Düden Şelalesi’nden çok farklı değil. Buraya da 5 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Kurşunlu Şelalesi kışın daha çok yerli turistlere yaz sezonunda ise yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Ormanlık alanında Doğu Çınarı, Defne, Sakız ağacı, Kızılçam gibi ağaç çeşitliliği görmek mümkün. Zengin habitatın başlıca bitki örtüsünü Alıç Zakkum oluşturuyor. Yaşayan hayvanlara gelince ise boz ördek, tilki, tavşan, domuz, su çulluğu, ispinoz, karabatak, yeşilbaş ördek, saz tavuğu, sansar ve nicelerini görmek mümkün.