Kurşunlu Şelalesi

Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi, Türkiye’nin görülmeye değer noktalarından biridir. Harika doğasıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Kurşunlu Şelalesi’nde küçük şelalecikler ile 7 adet gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi’nde su 18 metre yükseklikten dökülmektedir. Yerli ve yabancı turistler tarafından fazlaca ilgi gören şelale, fotoğraf çekmek için çok güzel kareler sunmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi iki kilometrelik bir kanyonun içinde yer almaktadır. 1986 yılında şelalenin bulunduğu alana park yapılarak bu doğal güzelliğin ziyarete açılması sağlanmıştır. Parkın içinde piknik alanları, manzara seyir terasları, çocuk parkı, yürüyüş parkuru, restoran, otopark ve içme suyu bulunmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi’nin bulunduğu doğal çevrede sağlıklı orman dokusu, zengin bitki çeşitliliği, ilginç su ve kaya formları eşine az rastlanır bir doğal güzellik alanı meydana getirmektedir. Bu sebeple bölgenin 586 hektarlık bölümü 1991 yılında tabiat parkı statüsü almıştır.
Bölgede bulunan ormanlık alanda bulunan ağaç türleri arasında hâkim olan tür kızılçamdır. Kızılçamın yanı sıra incir, harnup, yabani zeytin, defne, doğu çınarı, sakız ağacı ve söğüt de yer almaktadır. Alıç, zakkum, böğürtlen, ılgın, kekik, yabani nane, eğrelti ve sarmaşık gibi bitkilerin de varlık gösterdiği bölgedeki sulak alanlarda da su nanesi, nilüfer ve topalak gibi bitkiler de görülebilmektedir. Tabiat Parkı’nın hayvan varlığını oluşturan canlılar arasında da tavşan, sincap, yaban domuzu, tilki, yarasa, ibibik, sazan, üveyik, ağaçkakan ve daha birçok tür sayılabilir.
Kurşunlu Şelalesi’nin en uygun ziyaret dönemi nisan ve aralık ayları arasıdır. Piknik ve yürüyüş yapmak için ideal olan Tabiat Parkı, restoran ve hediyelik eşya mağazalarıyla da ziyaretçileri kendine çekmektedir.


Adres: Kurşunlu Şelalesi, 07119 Fettahlı/ Aksu/Antalya

Şelaleleri ile ünlü Antalya şehrimizde yer alan ve 18 metre yükseklikten dökülerek muazzam bir görüntü sunan Kurşunlu Şelalesi, 2 kilometrelik bir kanyonun içinde 1986 yılından beri park unvanıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Şelalenin altında oluşan ve güzel bir görüntü yaratan 7 küçük gölet, Kurşunlu Şelalesi Piknik alanı ve şelale toplamda 33 hektarlık bir alandan oluşuyor. Bu doğal güzellik görülmeye değer.

Kurşunlu Şelalesi Hakkında Bilgi

Kurşunlu Şelalesi alanı içinde; manzara seyir terasları, çocuk parkı, restoran, otopark, gezinti patikaları, içme suyu ve tuvalet de bulunuyor. Şelale alanı sağlık dolu bir orman dokusunu, zengin bitki topluluğunu, muhteşem su ve kayaları bünyesinde barındırıyor. Bu sebeple de 586 hektarlık bölüm 1991 yılından beri tabiat park olarak kullanılıyor.

Kucakladığı ağaç çeşitlerini doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt ve incir ağacı, mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşık olarak sıralayabiliriz. Tabii göletçiklerde yüzen nilüferleri de unutmamak gerek.

Bu tabiat parkı sadece bitkilere değil özel hayvan cinslerine de ev sahipliği yapıyor. Yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, köpek, yılan ya da kertenkele görmek olası…

Kurşunlu Şelalesi’ne gitmek için en uygun dönem için Nisan-Aralık ayları arası olduğu söylenebilir. Ziyaretiniz sırasında günübirlik piknik ve doğa yürüyüşünü ya da bir mangalseverseniz mangal yapmayı mutlaka yapılacaklar listenize eklemelisiniz. Piknik için üşenirseniz park içi tesisler tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Tüm bunların yanı sıra gözlemeci, el sanatları stantları, deve gezisi işletmesi, hediyelik eşya dükkanı, Kahramanmaraş dondurmacısı ve fotoğraf stüdyosu da mevcut. Size de anın tadını çıkarmak kalıyor.

Kurşunlu Şelalesi, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ilinde bulunmaktadır. Şelale, şehir merkezine 22 kilometre mesafededir ve Antalya-Aksu karayolunun Soğucaksu Köprüsü’nden kuzey istikametine dönen 8 kilometrelik yolun üzerindedir.

Kurşunlu Şelalesi’ne özel araç ile şehir merkezinden yaklaşık 35 dakikada ulaşmak mümkündür. Şelaleye toplu taşıma vasıtası ile ulaşmak için ise belediye otobüslerinden ve minibüslerden de faydalanılabilir. Otobüs ve minibüsler her saat başı hareket etmektedir. Şelaleye ulaşmak için kullanılabilecek otobüs hatları 524, 524 A ve 519; minibüs hatları ise 230 ve 231 numaradır.

Kurşunlu Şelalesi’nin doğal güzelliklerinin korunabilmesi adına Tabiat Parkı içerisinde herhangi bir konaklama tesisi inşa edilmemiştir.
Konaklamak için tercih edilebilecek en yakın noktalar Belek ve Antalya merkezde yer almaktadır. Kurşunlu Şelalesi’ne 20 kilometre mesafede yer alan Belek’teki sahil şeridi, ormanlık alan ve golf sahaları gibi cazibe merkezleri alternatif bir turizm alanıdır.
 

Kurşunlu Şelalesi Görülmesi Gereken Yerler

Lübnan Sediri (diğer adı Toros Sediri – Katran Ağacı): Ortalama 1000 yıl kadar yaşayabilen bu ağaç Türkiye’nin anıt ağaçları arasında yer almaktadır. Ülkemizde 1000 yaşında, 2 metre çap ve 40 metre boyunda örnekleri de bulunuyor. Giderseniz Lübnan Sediri’ne merhaba demeyi unutmayın.

200 Yıllık Değirmen: Kurşunlu Şelalesi içerisinde görebileceğiniz diğer önemli şey ise bundan yaklaşık 200 yıl önce köylüler tarafından kurulan 10 değirmenden bir tanesi. Günümüzde bile faaliyet gösteren tek değirmen olma özelliğini taşıyan bu tarihi eseri mutlaka görün.

Köşk: 1991 yılında Emekli Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in teşvikleriyle milli parklar arasına giren bu parkta bir de küçük köşk bulunuyor. Antalya’ya gidip de burayı görmeden dönmeyin sakın.

Kurşunlu Şelalesi Konaklama

Kurşunlu Şelalesi sınırları içerisinde turistlerin konaklama ihtiyacı için herhangi bir yer bulunmuyor. Bunun tek sebebi ise doğal yapının bozulmamasını sağlamak. Bu amaçla kullanılan pansiyon ve otellerin en yakını Belek ve Antalya merkezde bulunuyor.

Kurşunlu Şelalesi İletişim

Adres: 07119 Fettahlı / Aksu / Antalya
Tel: 0242 433 22 18
[email protected]

Kurşunlu Şelalesi Ulaşım

Otobüs: Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşmak için 230 ve 231 numaralı minibüslerin yanı sıra 79 numaralı otobüs de kullanılabilir. Bu araçlar saat başlarında Antalya merkezden kalkıyor.

Otomobil: Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşmak için Antalya merkezden sırasıyla önce Aspendos Bulvarı, sonra Serik Caddesi takip edilerek Antalya-Isparta yoluna girilir. Bu yolda 5 km kadar ilerledikten sonra şelalenin tabelasını görebilirsiniz. Buradan sonra hafif sağa kıvrılarak, Kurşunlu Belediyesi yolu takip edilerek piknik alanına ulaşılabilir.

Kurşunlu Şelalesi Ücreti

Bir tabiat parkı olan Kurşunlu Şelalesi’ne giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmiş. Bunun yanı sıra park girişinde özel araçlarınızı bırakabileceğiniz ücretsiz bir otopark da yer alıyor.

Düden Şelalesi

Eğer yolunuz Antalya’ya düştüyse hazır gitmişken bir şelale daha gezmek ve tatili uzatmak isterseniz diğer önerimiz şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Düden Şelalesi olacak. Düdenbaşı denilen noktada yeryüzüne çıksa da aslında kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alan Düden Şelalesi, Düden Çayı boyunca iki kola ayrılıyor.

Antalya’ya yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki kolu Aşağı Düden (diğer adıyla Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak’a 1 kilometre uzaklıktaki kolu ise Yukarı Düden Şelalesi olarak biliniyor.

Aşağı Düden Şelalesi, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta ve Lara yakınlarında yer alıyor. Şelalenin bu bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülüyor. Çok yakın bir mesafede ise Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunuyor. Yukarı Düden Şelalesi’nin diğer adı da İskender Şelalesi olarak biliniyor. Efsaneye göre M.Ö. 334-333 yıllarında Pamphylia’yı fetheden Büyük İskender’in bu bölgeden geçerken atlarını sulattığına dair bir söylenti mevcut. Yukarı Düden Şelalesi’nin bulunduğu alan ise 1970-72 yılları arasında Devlet Su İşleri tarafından piknik ve mesire yeri haline getirildi. Buraya gittiğinizde piknik yapabilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 3 TL.