Bolivar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

cbl-vista-aerea-1-casco-histc3b3rico.jpg

Asıl adıyla Ciudad Bolivar olan şehir, eskiden Angostura olarak da biliniyordu. Bağımsızlığının kahramanı Simon Bolivar’ın anısına şehre bu isim verilmiştir. Venezuela’nın güneydoğusundaki Bolivar bölgesinin başkenti olan şehir, Orinoco Nehri’nde konumlanmıştır.

Her ne kadar Ciudad Bolivar’a ulaşım kolay olmasa da, hem iyi korunmuş tarihi ve mimari yapısı hem de dünyaca bilinen doğal güzelliği Angel Şelalesi sayesinde her yıl binlerce turist burayı ziyaret etmektedir.

1.jpg

Nehir kıyısında yer alan Ciudad Bolivar’da tropikal savan iklimi görülür. Bu durum, yıl içinde hem kurak hem de yağışlı zamanlar oluşturur. Ama en iyi yanı, sıcaklıkların yılda ortalama 28,5 derece olmasıdır. Yağışsız dönem Aralık-Nisan ayları arasında yaşanır. Ancak bu dönemde sıcaklıklar 32 dereceye kadar çıkabilmektedir. İklimin getirdiği özelliklerle de birlikte meşe ve palmiye ağaçları, özellikle nehir kıyılarında harika manzaralar oluşturur.

Şehrin turizm dışındaki gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Sığır ve domuz yetiştirirler. Tarım alanındaysa mısır, manyok, mango, tatlı patates ve kavun yetiştirilir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=VpPJlcmIPes

Bolivar ile İlgili

Bolivar Nerededir?

Asıl adıyla Ciudad Bolivar olan şehir, eskiden Angostura olarak da biliniyordu. Venezuela’nın güneydoğusundaki Bolivar bölgesinin başkenti olan şehir, Orinoco Nehri’nde konumlandırılmış.

Bolivar’a Nasıl Gidilir?

Bolivar’da Jose Tomas de Heres Havalimanı mevcuttur. Ama burası çok küçüktür. Uluslararası uçuşlar yapılmamaktadır. Ulusal uçuşlar da pek sık değildir. Daha çok Caracas ve Maturin seferleri mevcuttur. Bu sebeple Bolivar’a Caracas üzerinden gitmek gerekir.

Caracas’tan otobüsle de gitmek mümkündür. Ancak bu yolculuk 8 saat sürmektedir.

Bolivar’a Ne Zaman Gidilir?

Bolivar şehrinde tropik savan iklimi hakimdir. Yıl içinde hem kurak hem de yağışlı zamanlar mevcuttur. Yıllık ortalama sıcaklık 28,5 derecedir. Yağışsız dönem Aralık-Nisan ayları arasında yaşanır. Bu dönemde sıcaklıklar 22-32 derece arasında değişiklik gösterir. Mayıs-Kasım ayları arasındaki yağışlı dönemde havalar daha sıcak olur. Şehre yılda ortalama 90 gün boyunca toplamda 977 milimetre yağış düşer.

Bolivar’da Nerede Kalmalı?

14_property_14.jpg

Bolivar’da konaklama için çok lüks seçenekler aramamak gerekir. Daha çok han diye tabir edebileceğimiz, yol kenarı otelleri mevcuttur. Ama hepsi birbirinden iyi yöresel özelliklere sahiptir.

Bolivar Gezilecek Yerler

Venezuella’nın en büyük eyaletinin başkenti olan Ciudad Bolivar, Bolivar’ın ve Venezuella’nın bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yer turan tarihi bir merkez olduğu kadar nadide doğal güzellikleriyle de ziyaretçileri büyülemektedir. Canaima Doğa Parkı, Angel şelaleleri, Katedral ve eski sömürge döneminden kalma tarihi şehir merkezi, Bolivar’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Başkent Caracas’ta ise Colonia Tovar kasabası, Plaza Sucre, Chachoia, Parque Cara Bobo, Parque Central, Miranda Hayvanat Bahçesi, Bolivar Birthplace, San Fransisco Kilisesi, Basilica Menor Santa Capillagörülmesi gereken yerlerdendir.Teatro Baralt, Santa Lucia, Lake Maracaibo, Centro de Bellas Artes de Maraciabo, Museo de Arte Contemporaneo del estadu Zulia ise Maraciabo’nun en gezilesi yerleridir

Devamını Oku

 Bolivar Şehir İçi Ulaşım

2@rangelgomez1.jpg

Şehrin bazı bölgeleri yürüyüş için idealdir. Bolivar’da toplu taşıma olarak otobüsler kullanılmaktadır. Ancak hem çok eski hem de çok kalabalık olan bu otobüslere binmek istemezseniz, diğer bir seçeneğiniz taksi olacaktır. Venezuela’da taksi ücretleri oldukça düşüktür. Kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bolivar Mutfağı

Arepa-Guney-Amerika-Mutfagi.jpg

Bir Güney Amerika Ülkesi olan Venezuela’nın mutfağı genelde et, balık ve pirince dayanır. Venezuela Mutfağı’nın en vazgeçilmez besin maddesi ise küçük siyah kuru fasulyedir.

1000 km. uzunluğundaki kıyı şeridinden bol çeşitli balık ve deniz ürünleri elde edilen Venezuela’da, balık ve deniz ürünleri çok değişik şekillerde pişirilir. Özellikle çok güzel balık çorbaları yapılır.

Venezuela halkı çok fazla pirinç ve siyah kuru fasulye tüketir. Özellikle kırsal kesimin beslenmesinde pirinç ve fasulye çok önemli bir yer tutar.

Venezuela’da bol yetişen tropikal meyveler yemeklerde çok sık kullanılır. Özellikle kızartarak yedikleri muz ve ananas genelde temel yemeğin yanında servis yapılan bir yan yemektir. Venezuelalılar muz yapraklarını da yemek pişirmekte kullanırlar. Su geçirmeme özelliği olan bu yaprakların içine mısır ununu su ile hamur yaparak incecik sürerler ve üstüne et, balık veya tavuk eti koyarak yaprağı sararlar. Daha sonra kaynayan suda pişirdikleri bu yemek özellikle Noel zamanında yenilen giriş yemeğidir. Bazı yörelerde yaprağı yumurta ve nohutla doldurup sararlar.

Venezuela’da patates çok tüketilir. Tatlı patates gibi patatesin değişik türlerinin de yetiştiği Venezuela’da halk patatesle çok değişik ve lezzetli yemekler yapar. Venezuelalılar çok miktarda mısır da tüketirler ve mısır unu ile değişik bir ekmek yaparlar. İçine tuzsuz, bir nevi lor peyniri koydukları bu ekmeğe “Arepa” derler. Taze olarak yapıp tükettikleri Arepa’yı sabah kahvaltıda yedikleri gibi, öğleyin de ortasından ikiye bölüp, arasına et, tavuk veya balık koyarak yerler.

Venezuelalılar genellikle sabah kahvaltısında hafif yiyecekler tüketirler. Kahvaltı, ekmek, tereyağı ve reçelden ibarettir. Tabii yanında ünlü kahvelerini de mutlaka içerler.

Eskiden en önemli öğün olan öğle yemeği, kadının çalışma hayatına girmesi ile değişmiş ve bir sandviç veya hafif bir yemekle geçiştirilen bir öğün haline gelmiştir. Günümüzde akşam yemeği Venezuelalıların en önemli öğünüdür. Venezuelalılar bu öğünde 3 çeşit yerler, çorba, ana yemek ve tatlı tüketirler. Ana yemekleri genellikle, et, sebze ve pirinçten oluşur.

Popüler restoranlar

En Casa de Wannia, La Ballena, Calle del Hambre, Boulevard, Portales Gastronomico.

Bahşiş

Bolivar’da bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın yüzde 5-10’u arasındadır. Bazı mekanlarda bahşiş miktarı hesabın içine eklendiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Bolivar’da Alışveriş

Bolivar, alışveriş açısından çok tatmin edici bir şehir değildir. Tomas Heres havalimanının yakınındaki Angostura Alışveriş Merkezi, pek çok kişinin tercihidir. Burada yerli ve yabancı pek çok markayı bulmak mümkündür. Şehir merkezindeyse sayıları az da olsa küçük pazarlar kurulmaktadır. Tezgahlardan yöresel el sanatları ürünlerini ve tropik meyveleri satın almak mümkündür.

Bolivar Gece Hayatı

Bolivar şehrinde akşam saat 19.00’dan sonra açık mekan bulmak mümkün değildir.

Bolivar Festivaller

Hip-Hop Festivali (Mart)

FIGA / gitar festivali (Temmuz)

Tiyatro Festivali (Kasım)

Bolivar Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Karnaval

Aziz Joseph Günü (19 Mart)

Paskalya’dan önceki Perşembe

Kutsal Cuma

Bağımsızlığın İlanı (19 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Carabobo Savaşı (24 Haziran)

Aziz Peter ve Aziz Paul Günü

Bağımsızlık Günü (5 Temmuz)

Simon Bolivar’ın Doğumgünü (24 Temmuz)

Hazreti Meryem’in Göğe Kabulu (15 Ağustos)

Azizler Yortusu (1 Kasım)

Noel (24-25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Bolivar İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 171

Yangın: 171

Polis: 171

Bolivar Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Venezuela’ya girmek için vize alması gerekmemektedir.

Bolivar Dış Temsilciliği

BOGOTA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Telefon: (+57-1) 321 00 70- 72- 73 , (+57-1) 321 00 75

Faks: (+57-1) 321 00 76

[email protected]

http://bogota.be.mfa.gov.tr

Bolivar Para Birimi

Venezuela sınırları içerisinde yer alan Bolivar şehrinin para birimi Venezuela Bolivarı’dır. 1 TL yaklaşık 694,48 Venezuela Bolivarı’dır.

Bolivar Resmi Dili

Venezuela sınırları içerisinde yer alan Bolivar’ın resmi dili İspanyolca’dır.

Bolivar Saat Farkı

Bolivar (GMT -6) ile Türkiye (GMT +2) arasında 8 saat zaman farkı vardır.

Bolivar Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 22.7oC
    • Şub 21.8oC
    • Mar 19.2oC
    • Nis 15.6oC
    • May 11.9oC
    • Haz 8.4oC
    • Tem 8.4oC
    • Agu 9.8oC
    • Eyl 12.5oC
    • Eki 15.7oC
    • Kas 18.6oC
    • Ara 21.4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 350.691  / Dil: İspanyolca / Para Birimi: Venezuela Bolivarı (VEF) / İklim: Savan Tropikal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün