17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi

Her köşesinde mutlaka tarihî bir yer görebileceğiniz şehirlerimizin başında şüphesiz Bursa geliyor. Doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile de giden yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmeyi başaran kentte Osmanlı döneminden çok sayıda eser bulunuyor. Osmanlı Devleti’nin bir dönem başkenti olma görevini üstlenen Bursa’da döneme ışık tutan bir zaman tüneli yolculuğu yapmanız da mümkün. Tarihe ilginiz varsa 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi bu anlamda beklentinizi karşılayabilecek gezi durakları arasında yer alıyor. Şimdiden iyi yolculuklar.

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Hakkında Bilgi 

17.yüzyıldan kalan ve günümüzde müze olarak ziyaretçilerini karşılayan Bursa’daki Osmanlı evi hakkında biraz bilgi vermek gerekirse ilk olarak Osmangazi ilçesinde yer aldığını söyleyebiliriz. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olarak kabul edilen Osman Bey’den adını alan bu ilçede bu anlamda görebileceğiniz çok sayıda eserden biri de Osmanlı Evi Müzesi olarak karşınıza çıkar.

Müze, tıpkı kendisi gibi bir gezi durağı olan II. Murat Külliyesi’nin tam karşısında konumlanıyor. Külliyenin karşısında bir zamanlar II. Murad’a ait  bir köşk olduğunu biliniyor. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed’in de doğduğu ev olduğu tahmin edilen bu ahşap ev günümüzde müze olarak tarihe ışık tutuyor. İçeri girdiğiniz andan itibaren kendinizi 17. Yüzyıl Osmanlı atmosferi içinde bulunuyorsunuz.

Mekân ayrıca Bursa’daki tarihî evlerin içinde en göz alıcısı olarak biliniyor. Ahşap yapı; bodrum, giriş kat ve birinci kat olmak üzere toplam 3 kattan meydana geliyor. İçeride tüm süslemeler ve mimari özellikler de dönem hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.
Yapının bölümleri hakkında da biraz bilgi vermek gerekirse ilk olarak alt kat odalarının alçak tavanlı olması sebebi ile özellikle kış dönemlerinde kullanıldığını söyleyebiliriz. Evin baş oda olarak adlandırılan bölümü ise üst katta yer alır. Ahşap tavan ve eşya süslemeleri ise döneminin özelliklerini çok iyi bir şekilde yansıtır. Ayrıca yine üst katta konuk odaları, harem odası ve yemek odası sizi karşılar. Evin en ilgi çekici bölümü ise Harem odası olarak bilinir. Dışarıya doğru açılan 14 pencere sayesinde oda her zaman güneş ışığından faydalanır. Odada sedef kakma sanatının en güzide örneklerini inceleyebilirsiniz. Porselen ev eşyalarına da hayranlıkla bakacağınızdan eminiz. Bu şirin ve nostaljik evin avlusunda mermer yalaklı bir çeşmenin bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olma unvanını elinde bulunduran Osmanlı Evi Müzesi, 1946 senesinde kamulaştırılmış ve 1958 senesinden bu yana da müze olarak hizmetine devam etmektedir.

Bursa Osmanlı Evi Çevresinde Gezilecek Yerler

Osmangazi ilçesinde bulunan bu müzeyi gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Ancak vakitlice ayrılmanız durumunda civardaki diğer güzelliklere de zaman ayırmak isteyebilirsiniz.

Bursa Atatürk Evi Müzesi: Atatürk’ün Bursa’yı 2. ziyaretinde konakladığı ve 19. Yüzyılın sonunda inşa edildiği tahmin edilen bu yapı 29 Ekim 1973 senesinden bu yana müze olarak işlev görür. Fransız mimarlık sanatının izlerini taşıyan güzel eser, bodrum ve çatı katı ile beraber düşünüldüğünde 4 kattan meydana gelir. 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi ziyaretinizden sonra Atatürk Evi Müzesi de gezilmeye değer yerlerden biri olarak karşınıza çıkıyor.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi: Osmangazi ilçesinde karşınıza çıkan müzelerden biri de dönemin mimarisinden sonra halk kıyafetlerini ve takılarını keşfedebileceğiniz bir mekân. Özel bir müze olarak ziyaretçilerini karşılayan Uluumay Müzesi 2004 senesinden bu yana gezilebiliyor. Burada 90 adet kıyafet ve yaklaşık olarak 500 adet gümüş takıyı inceleyebilirsiniz.

Hüsnü Züber Evi: Bol bol müze ev gezebileceğiniz Osmangazi’de bir başka gezi durağı da Hüsnü Züber Evi olarak sizi karşılıyor. Osmanlı dönemine ait bir evin restore edilmesi ile beraber 1992 senesinden bu ya müze olarak işlev gören yapı, Yaşayan Müze adı ile anılıyor. Harita mühendisi, yarbay ve dağlama sanatçısı olan Hüsnü Züber tarafından yaptırıldığı için adını alan bu güzel 2 katlı evde; dağlama yöntemi ile yapılan sanatçının çalışmalarını, özel belgeleri, antikaları ve etnografik eşyaları görebilirsiniz. Hamzabey yönüne giden Muradiye otobüsleri vasıtası ile Hüsnü Züber Evi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa Osmanlı Evi Ziyaret Saatleri ve Günleri 

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Yaz Dönemi ( 15 Nisan – 2 Ekim ) Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00

Bursa Osmanlı Evi Müzesi Kış Dönemi ( 3 Ekim – 14 Nisan ) Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00

Müze, pazartesi günleri ve dinî bayramların ilk günü 13.00’e kadar kapalı oluyor.

Bursa Osmanlı Evi Giriş Ücreti 

  1. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi’ne giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.