- 1 view
Gordion, tarihte Frigya’nın başkenti olarak bilinen bir antik yerleşimdir. Ankara il sınırlarında bulunan Gordion höyüğündeki kazılar sonucunda yerleşimin Frigya’dan öncesine de gittiği anlaşılmıştır. Milattan önce 9. asırda Friglerin vatanı olan Gordion’u, tarihe ilginiz varsa mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Gordion Hakkında Bilgi
Ankara’ya 94, Polatlı ilçesine ise 29 kilometre mesafede bulunan Gordion’da Eski Bronz Çağı’ndan Frig şehri tabakasına kadar gelen on sekiz tabaka mevcuttur. Bu tabakalar birbirlerinin üstüne gelerek oluşmuşlardır. Friglerin bölgeye geliş tarihi tam olarak tahmin edilemese de milattan önce 9 ve daha öncesi bir tarih olabileceği tahmin edilir. Çanak çömlek tarzlarının Makedonyalıları andırması sebebi ile Frgiyalıların bölgeye Trakya ve Balkan yarımadasından geldiği varsayılır.
Daha sonraki dönemlerde Gordion da dâhil olmak üzere, bütün Anadolu Pers İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. Bu çağda da Gordion, Kral Yolu üzerinde önemli bir yer, pazar şehri, konaklama yeri işlevlerine sahip olduğu için önemini kaybetmemiştir. Milattan önce 333 senesinde Pers hâkimiyetinden ayrılan Gordion’da milattan önce 200 yıllarından sonraya ait olabilecek bir belgeye rastlanamamış ve bu dönemin ardından Gordion önemini kaybetmiş ve zamanla terk edilmiştir.
Höyükten çıkarılan eserlerin teşhir edildiği Gordion Müzesi’nde kronolojik olarak bir zaman tüneli yolculuğu yapabilirsiniz.
Günümüzde Yassıhöyük olarak bilinen 500 nüfusa sahip küçük bir köyün yanında konumlanan Tümülüs, ören yeri ve müze olarak 1963 senesinden beri ziyaretçilerini ağırlıyor.
Gordion Görülecek Eserler
Tarihi oldukça eski tarihlere dayanan Gordion’da müzeyi, Tümülüs ve ören yerini bir arada gezebiliyorsunuz. Tarihi alanda her döneme ait karakteristik eserleri inceleyebiliyorsunuz.
Ayrıca 3 vitrinde eski tunç devri eserleri, Kral Midas ile nihayete eren erken Frig dönemine ait eserleri de görebilirsiniz. Yeni sergi salonunda ise milattan önce 700 yıllarına tarihlenen tipik bir yapıyı inceleyebilirsiniz.
Müzenin geri kalan kısmında milattan önce 6 ile milattan sonra 4 seneleri arasında ait Yunan seramiği, Hellenistik Çağ ve Roma Dönemi’ne ait malzemeler de teşhir edilir.
Son kısımda da Gordion’da bulunan mühür ve sikke örneklerine bakabilirsiniz.
Gordion Nerededir?
Gordion nerededir diye soranlara Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Gordion’u gezdikten sonra ilçedeki diğer gezi duraklarına da uğramanızda fayda var.
Dua Tepe Anıtı: İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Dua Tepe, Büyük Taarruz öncesinde düşman elinden alınan ilk tepe olduğu için oldukça önemli bir noktadır. İlçeye hâkim olan tepe harika manzarası ile de büyük beğeni toplar. Dua Tepe’de Metin Yurdanur tarafından yapılan ve üzerinde şehit olan 81 kişinin adı bulunan anıt ve heykelleri görebilirsiniz.
Kayabaşı Mozaiği: Polatlı’ya bağlı Kayabaşı köyünde yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkan mozaik ilginizi çekebilir. Milattan sonra 3. yüzyıl ile tarihlenen mozaik Roma döneminden bir eser olarak karşınıza çıkıyor.
Gordion Ziyaretinde Neler Yenir?
Ankara Polatlı’da bulunan Gordion’u gezmek kadar tadacağınız yöresel yemekler de aklınızdan çıkamayacaktır. Tadabileceğiniz yöresel tatlar arasında Ankara tava, öllüğün körü, Beypazarı güveci, Ankara simidi, çubuk turşusu, İnceğiz çorbası, Beypazarı kurusu, entekke böreği, kuru köfte, tamtak tiridi, yemlik cacığı, şibit tatlısı efelek sarması ve bazlama kebabı bulunuyor. Polatlı’da gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.
Taşköprü Adana Kebap: Fatih Mahallesi, Nasrettin Hoca Blv. No:60, Polatlı / Ankara
Telefon: (0312) 623 01 11
Gülcan Abla Mantı ve Ev Yemekleri: Cumhuriyet Mahallesi Sivrihisar Caddesi No: 13 Polatlı / Ankara
Telefon: (0312) 621 37 58
Dörtler Pide ve Kebap: Cumhuriyet Mahallesi, Sivrihisar Cd. 21/B, Polatlı / Ankara
Telefon: (0312) 623 72 05
Kebapçı Canip Usta: Cumhuriyet Mahallesi, Altay Cad. 4/C, Polatlı / Ankara
Telefon: (0312) 623 11 60
Yıldırım Restaurant: Cumhuriyet Mahallesi, Ankara Cd. No:37, Polatlı / Ankara
Telefon: (0312) 623 96 06
Gordion Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri
Gordion Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri ( 15 nisan – 2 ekim ): 08.30 – 19.00
Gordion Kış Dönemi Ziyaret Saatleri ( 3 ekim – 14 nisan ): 08.30 – 17.00
Dini bayramların 1. günü saat 13.00’e kadar kapalı olan Gordion diğer tüm günler ziyarete açık oluyor.
Gordion Giriş Ücreti : 7 Türk lirası
Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’nız varsa sınırsız olarak ücretsiz geçiş yapabilirsiniz.
Gordion'a Nasıl Gidilir?
Uçak: Havaalanı bulunan Ankara’ya uçakla gittikten sonra toplu taşıma araçları ile Polatlı ilçesine varabilirsiniz.
Otobüs: Şehirlerarası seferler yapan otobüs firmaları ile Ankara Polatlı’ya ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla Gordion’a gitmek isterseniz navigasyon desteği ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Polatlı ilçe merkezine 29 kilometre uzaklıkta yer alan Gordion Müzesi’ne varabilmek için Ankara - Eskişehir kara yolunda devam ederken Polatlı’yı geçtikten sonra yolun sağında kalan tabelayı takip ederseniz rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.