Yogyakarta’da Gezilecek Yerler

Yogyakarta, ülkenin ikinci büyük ve aynı zamanda Bali adasından sonra ikinci turistik şehridir.

Telaffuzu Jogjakarta olan şehre kısaca Jog-Ja denilmektedir. Yogyakarta yüzyıllar içinde geleneksel birçok krallık sistemine ev sahipliği yaptığı için tarih ve tapınaklar şehri olarak Endonezya’da oldukça önemli bir şehirdir.

Yogyakarta’da görülmesi gereken diğer yerler

Gembira Loka, Fort Vredeburg Müzesi, Pok Tunggal Beach

Borobodur Tapınağı

Dünyanın en büyük Budist tapınaklarından biri olan Borobodur’a gitmek için önce Maliboro caddesindeki bir acenteden 120.000 Rp’ye bilet almanız gerekmektedir. Sabah 5 gibi sizi acenteniz otelden alacak. Yogyakarta’ya 42 km uzaklıktaki tapınağa, 45 dakikalık bir yolculuk sonrasında varacaksınız. Yoğun bir duman tabakası her tarafı sarmış nefes alması zor ama büyük bir atmosfer sizi bekliyor.

Sekizinci yüzyılda kurulmuş olan Borobodur Tapınağı’ndan 2,672 rölyef ve 504 Buddha heykeli bulunuyor. 14. Yüzyılda İslam’ın adada hüküm sürmesiyle tapınak terk edilmiş ve 1814 yılında yeniden keşfedilmiş. Doğal etki ve depremlerle harap halede bulunan tapınak, 1975 ve 1982 yılları arasında uzunca bir restorasyon süresince UNESCO ve Endonezya hükümeti tarafından onarılmış. Şu an UNESCO dünya mirası listesinde bulunuyor. Tapınak alanı içerisindeki müze de ayrıca ziyaret edilebilir.

Tapınak ziyareti sonrası kahvaltınızı tapınağın dışındaki bir yerde tur fiyatına dahil olarak alabilirsiniz. Kahvaltı sonrası diğer bir Budist tapınağı olan Prambanan Temple’a geçilir turla. İki tapınak arasındaki mesafe araç ile 10 dakika civarında. Borobodur gibi görkemli ve büyük olmasa da görülmeye değer bir yer. Hele bahçesindeki yaşlı ve enteresan ağaç bambaşka bir güzelliktir.

borobudur_day.jpg

Kalibiru Ulusal Parkı

Sosyal medyada son iki yıldır popülaritesi artan yerlerden biri olan Kalibiru doğanın içinde kaçış arayanlar için adeta bir cennet. Öncesinde yangınların meydana gelmesi ve yasadışı konaklamaların gerçekleşmesi yüzünden kuru ve bakımsız bir araziyken Mandiri Farmer Group tarafından 5 yıl içerisinde ciddi bir bakım yapıldıktan sonra yeşile dönen, doğallığını kazanan bu koca arazinin yönetimi 35 yıllığına yerel halkın yönetimine bırakılmıştır.

Instagram’da git gide popülerliği artan Kalibiru Ulusal parkı yalnızca fotoğraf çekilmekten ibaret değil. Evet, başlıca aktivite ve olmazsa olmazlar arasındadır. Hatta bunun için yeri geliyor saatlerce sıranızın gelmesini dahi bekliyorsunuz. Fotoğraf çekilebileceğiniz sayısız nokta bulunuyor. Gözünüze nereyi kestiriyorsanız orada fotoğrafınızı çektirdikten sonra çevreyi keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Ulusal parktan yalnızca 15 km uzaklıkta adeta gizli kalmış bir nokta var: Kedung Pedut Şelalesi. Çoğu ziyaretçi sadece Kalibiru için geldiğinden şelalede tek başınıza ya da az sayıda insanla dilediğiniz gibi keyifli, sessiz vakit geçirebilirsiniz.

Ulusal Park’tan 37 km uzaklıkta Samigaluh Çay Tarlaları bulunmakta. Buradan sonra bu güzelliği görmeye gidebilir ya da parktan 53 km kuzeydeki Mnoreh Tepesi’ne doğru yol alabilirsiniz. Gerçi bu tepeyi görmek için ideal zaman sabah çok erken saatler. Çünkü gidip unutulmaz bir gündoğumu deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu dağın sunduğu açık hava aktivitelerine gelirsek doğal güzellikleri sunduğu kadar açık hava için de ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmeleri düşünülmüş. Bunlardan adrenalin köprüsü, tırmanış ve zipline sadece bir kaç tanesi.

Yogyakarta şehrinin batısında Kulon Progo bölgesindeki Ulusal park şehirden 1,5 saat, Brobudur tapınağından 1 saat uzaklıktadır. Ulusal parka vardıktan sonra park alanlarına motosikleti park edip. Kısa ama dik tırmanış sonrası bilet gişesine varılıyor.

Kalibiru_1.jpg

Yogyakarta Sarayı / Keraton

Kraton veya Karaton olarak okunan büyük kompleks Cava düzenini büyük bit titiz plan dahilinde yansıtmaktadır. Kompleks içerisinde göreceğiniz müthiş geleneksel Cava mimari örneklerinin eşi benzeri yoktur. Sarayın inşası 1790 yılında tamamlanmıştır.

Sarayın ön avlusu (kuzey meydanı) Alun Alun Utara olarak anılır, arka cephesi (güney meydanı) ise Alun Alun Selatan olarak.

Bugün Keraton Yogyakarta geleneğinin bir parçasıdır. Sultanların yaşam alanı olmasının haricinde günümüzde hala törenlerin, kültürel gösterilerin yapıldığı bir kompleks olmaya devam etmektedir. Ziyaret Saatleri: Cuma günleri hariç diğer tüm günler 08:30 – 12:30. Gösteri Saatleri ise: Pazartesi – Salı; Gamelan Müziği 10:00, Çarşamba; Golek Menak Puppet 10:00, Perşembe; Dans şovu 10:00, Cuma; Macapat 09:00, Cumartesi; Kukla gösterisi 09:30 Pazar; Kukla ve dans gösterisi 09:30.

Burayı gezdikten sonra şehrin eski bölümünde yer alıp, Keraton yani sarayın batısında yer alan Taman Sari, yani Su Kalesi’ni de mutlaka görün. 18.yy’ın ortalarında inşa edilmiş olan yap. Yogyakarta Saray kompleksinin bir parçasıdır ve Unesco Miras Listesine girmeyi hak etmiş yerlerden biridir.

Mimarisi ve kabartmalara bakıldığında kompleksin Hindu, İslami, Budist, Çin ve Avrupa parçaları ile harmanlaştığı çok net anlaşılabilir 10 hektarlık arazi üzerine kurulu olan Su Sarayı içinde havuzlar, asma köprüler, yapay göller ve yeraltı tünelleri ile çevrilidir. Kompleks içerisindeki 58 yapının bugün 22 tanesi halen fark edilebilir durumdadır.

Saray içerisinde 3 havuz bulunuyor. Bunlardan biri Sultanın kızları ve kız kardeşleri için, diğeri 35 tane cariyesi için ve sonuncusu yani özel olan kendisi ve eşi için olanıdır.

Bu şehre gelip Yogyakarta’nın kültürel ikonu haline gelmiş Su Sarayını görmeden sakın geri dönmeyin.

6133876817_a758f1e778_b.jpg

Goa Jomblang / Jomblang Mağarası

Devasa büyüklükte ve metrelerce yüksekliği olan mağara gözlerinize inanamayacağınız ışık oyunları sunmaktadır. Tepesindeki açık alandan içeri süzülen ışınların etkisi muhteşem atmosferin öncüsüdür. Burası için tam olarak mağara demek yanlış olur doğrusu mağara sisteminin bir parçası oluşudur.

Mağara yıllarca süren yağmur suları ve yeraltı nehirlerinin etkisiyle karst kayalarının aşınması sonucuyla meydana gelmiştir. Bir nevi Meksika’da ki Yucatan mağarası gibi diyebiliriz.

Üç bölümü olan mağarada ilk bölüm tepedeki deliği bulunan ilk yer, ikincisi ise uzun tüneli olan kısım ve sonuncusu asıl mağaranın olduğu alandır.

Sabah çok erken saatte burada bulunmanızı öneririz. Günde sadece 25 kişi kabul edildiğinden ve gün ışığının içeri direk girdiği saatler 10:00 – 12:00 arası olduğundan en geç sabah 10:00’da buraya varmış olun. Yogyakarta’dan araç ve motosikletle 1.5 saat sürmektedir.

Mağaraya varmadan önceki son 200 metre yol çok bozuk. Gerçi mağaraya gireceğiniz için ona uygun ayakkabılar vardır ayağınızda umarız. Mağara çıkışı ayakkabı ve çoraplarınızdaki çamurları temizlemek istemezseniz yanınızda mağara içinde giymeniz için terlik bulundurabilirsiniz. Giriş noktasına vardıktan sonra halatlara bağlanarak yaklaşık 50 metre aşağı süzülmek gerekiyor. Halat kısmını tamamladıktan sonra gerisi tabanlara kuvvet. Oldukça kolay ve keyifli bir girişi olduğundan yorulacak, zorluk çekecek hiçbir aşaması bulunmamaktadır.

Altınıza deniz şortu ve mayonuzu her ihtimale karşı giyin. Mağaranın içindeki nehirde belki yüzesiniz gelebilir. Yanınızda mutlaka kask bulundurun çünkü orada size verilen ve emniyetiniz için takılması zorunlu olan ama binlerce insanın taktığı kokulu kaskları takmak istemeyeceksiniz.

Goa-Jomblang-Yogyakarta.jpg