Kıbrıs mutfağı, Doğu ve Batı lezzetlerinin harmanlanmasıyla oluşmuştur. Bu nedenle en müşkülpesent ve seçici tatilcilerin bile kendilerine hitap edecek lezzetleri bulabilecekleri bir mutfağa sahiptir.
Bir ada ülkesi olarak Kıbrıs ve tabii ki Girne’de en bol çeşit deniz ürünlerinde görülür. Ama yemekten önce yaklaşık 20 çeşit meze sunulur. Cacık, fava, humus, turşu, hellim peyniri ve Akdeniz’e özgü zeytin çeşitleri bu mezelerden birkaçıdır. Kıbrıs’a özgü bir peynir olan Hellim, hem söğüş olarak hem de kızartılarak servis edilir. Girne bölgesinde tadılacak bir başka özel lezzet ise ‘molehiya’dır. Görünümü reyhana, tadı bamyaya benzeyen ve nane gibi kokan adaya özgü molehiya, kuzu ya da tavuk eti ile pişirilir.
Girne’de, Kıbrıs’ın olmazsa olmazı şeftali kebabı, küp kebabı, mücendra pilavı ve kerevize benzeyen, bol limonla pişirilen kolokas da mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer alır. Kolokas, bazı yörelerde ‘gölevez’ adıyla bilinir. Bir diğer geleneksel yemek ise ‘lalangi’. Lalangi, haşlanmış tavşanın suyundan yapılan hamur ve bu hamurun içine tiftiklenerek karıştırılan tavşan etlerinin eklenmesiyle yapılır. Kıbrıs’a özgü ‘mücendra pilavı’, pirinç ve yeşil mercimeğin bol soğanla birlikte pişirilmesiyle ortaya çıkan bir lezzettir. 2015’te kaybettiğimiz Türk tiyatro ve sinemasının usta oyuncusu Zeki Alasya’nın da en sevdiği Kıbrıs yemeği olan mücendra pilavı, Girne’de hemen her restoranda bulabileceğiniz bir yemektir.
Girne’de mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri de macundur. Kıbrıs’ta her meyvenin macunu yapılır. Önce ayıklanıp yıkanan meyveler, acısı çıkana kadar kireçte bekletilir. Ardından da yoğun bir şerbetle pişirilip soğutulur. Özellikle turunç macunu, karpuz macunu ve patlıcan macunu çok ünlüdür. Bu lezzetler, çok sıcak yaz mevsiminde buz üzerinde servis edilir.
Girne’nin sıcak akşamlarında serinlemenin bir başka yolu da, bademden yapılan gül suyu ‘summada’, üzüm suyundan elde edilen bir içki olan ‘zivaniya’ ve Kıbrıs konyağıdır. Kıbrıs adasında yetişen üzüm ve diğer meyvelerden üretilen bu içki, 14. yüzyıldan bu yana adada üretilmektedir. Üzümün yanı sıra çok çeşitli meyvelerden de yapılan zivaniyanın en popüler çeşitlerinden biri incir zivaniyasıdır. Devasa çömleklerin içine konulan üzüm (meyve) posasının, harlı ateşte pişmesi esasına dayanan zivaniya, ‘shot’ adı verilen küçük bardaklarda servis edilir ve sanılanın aksine yudum yudum içilir.
Popüler restoranlar
Kybele Restoran: Bellapais Manastırı’nın hemen bitişiğindeki Kybele Restaurant, eşsiz manzarası ve lezzetleriyle ünlüdür. Özellikle vadinin üzerindeki masalar için rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Konumu nedeniyle de fiyatlarının biraz yüksek olduğu belirtiliyor.
Niyazi Restoran: Şeftali kebabını doğru yerde yemek isteyenlerin ilk tercihidir. Yiyecek ve içecek Sektörünün Oscarı kabul edilen HACCP’li belgesine sahip restoran, sadece Girne’nin değil adanın da en ünlü lezzet durağı.
Ambiance Restaurant: Kıbrıs’ın en ünlü lezzetleri, eşsiz Akdeniz manzarası eşliğinde sunulduğu bu yerde hem et hem de deniz ürünleri servis edilmektedir.
Kyrenia Tavern: Yerel lezzetlerin en iyi örneklerinin sunulduğu bir mekandır. Mangal keyfi için ilk akla gelen yerlerden biri.
Bahşiş
Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın yüzde 7-10’u arasındadır. Bazı mekanlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.