Girne Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Güneyinde Beşparmak Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz’le çevrili liman kenti Girne, Kıbrıs Adası'nın en gözde tatil beldesidir. Son yıllarda nüfusu giderek artan Girne'nin 2006 yılında yapılan son sayımda nüfusunun 62 bin kişiyi aştığı kaydedilmiştir. 1996’da yapılan sayıma oranla yüzde 58 oranında büyüyen Girne, marinayı çevreleyen, yarım ay biçiminde dizilmiş restoranları, barları, eski Venedik evleri, yürüme mesafesindeki alışveriş merkezi ve kumarhaneleriyle Akdeniz’in en önemli turistik merkezlerinden biridir.


Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Girne Nerededir?

Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan Girne, Lefkoşa'ya 26 kilometre, Gazi Mağusa'ya 80 kilometre ve Güzelyurt'a 47 kilometre uzaklıktadır. Kayalar Dağı, Lapta Dağı, Beşparmak Dağları ve Kantara Dağları olarak bilinen Girne Sıradağları kentin güneyinde bulunmaktadır. Bu sıradağların etekleri halep çamlarıyla kaplıdır. Dağların arasında oluşan düzlükler Karpaz Yarımadası'na kadar görülmektedir. Servili Tepesi 1023 metre ile bölgenin en yüksek noktasıdır.

Girne’ye Nasıl Gidilir?

Girne’ye ulaşım genellikle havayolu ile yapılmaktadır. Türk vatandaşları vizesiz ya da pasaportsuz olarak, sadece nüfus cüzdanları ile Kıbrıs’a girebilir. Türkiye’deki büyükşehirlerin havaalanlarından Lefkoşa’nın doğusunda bulunan Ercan Havaalanı’na ulaşılır. Buradan da ulaşım araçları ile ya da araç kiralayarak Girne’ye varılır. Araba kiralayacak olanlara bir hatırlatma: Kıbrıs’ta trafik sağdan akıyor. Bu durum özellikle yuvarlak kavşaklarda zorlayıcı olabilir.

Girne’ye tarifeli deniz yolu seferleri ile de gitmek mümkündür. Denizyolu ile gitmek isteyenler için, Alanya ile Girne Limanı arasında özellikle yaz aylarında feribot seferleri yapılıyor. Aracıyla seyahat etmek isteyenler içinse Mersin ve Taşucu’ndan, Girne ve Magosa’ya arabalı feribotlar çalışıyor. Girne-Anamur arası 2 saat, Girne-Alanya ise 3.5 saat sürmektedir.

Girne’ye Ne Zaman Gidilir?

Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı Girne’de yazlar uzun ve kurak, kışlar ise kısa ve yağışlıdır. Yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde görülür. Kış mevsiminde nadir de olsa Girne sıradağlarına kar düşer ama kısa sürede erir. Girne’de en soğuk Ocak ayı ortalaması 9 derece, en sıcak Temmuz ayı ortalaması ise 40 derecedir. Deniz kıyıları yazın serin olmakla beraber, nemli olduğundan iç kesimlere oranla daha sıcaktır. Girne’de deniz suyu sıcaklığı ortalama 21.5 derece, nem ortalaması ise yüzde 68.8’olarak seyreder.

Bahar aylarında da sıcaklıklar yüksektir. Ortalama 25 derece ölçülür. Bu nedenle gezmek için mayıs ve haziran ayları ideal olacaktır. Ada halkı ve esnaf, yazın öğle saatlerinde siesta yapar. Alışveriş için bu ayrıntıya dikkat etmekte yarar var. Yeşil bir bitki örtüsüne sahip olan Kıbrıs, her mevsim çiçeklerle rengarenk olur. Girne'de de toprak verimli olduğundan, başta limon, mandalina, portakal, greyfurt gibi narenciye ağaçları olmak üzere; harnup, zeytin, kıyı şeridinde okaliptüs ve dağlık bölgelerde de çam ağaçları yetişmektedir. Girne yaz aylarında turistlerin akınına uğrasa da iklimi, festivalleri ve kumarhaneleriyle dört mevsim tercih edilen bir tatil merkezi konumundadır.

Girne’de Nerede Kalmalı?

Girne, Kıbrıs’ın en fazla turist ağırlayan şehirlerinden biri olduğu için, çok sayıda ve kaliteli turistik tesise sahiptir. Şehrin tarihi mekanlarının da yakın olması nedeniyle, liman bölgesi konaklama açısından idealdir. Bu bölgedeki otellerin çoğu 4 ve 5 yıldızlı otellerdir. Denize girmek için Escape ve Acapulco Beach, şehrin en popüler plajlarıdır. Bu plajlarda şezlonglar ücretlidir. Daha sakin bir ortam isteyenler için şehrin içine doğru, eski taş binalarda hizmet veren küçük ve butik oteller de vardır.

Girne Otelleri

Kuzey Kıbrıs’ın liman kenti olan Girne, gözde tatil merkezlerinden biridir. Güneyi Beşparmak Dağları ile çevrili olan Girne, eski Venedik tarzı evleri, barları ve limanda yer alan restoranları ile Akdeniz’in en önemli turistik yerleri arasındadır. Seyahatinizde konaklamanız için Girne otelleri pek çok olanak sunmaktadır. Tarihi geçmişi 10. yüzyıla dayanan Girne, Akalar tarafından kurulmuştur. Fakat bazı kaynaklara  göre MÖ 9. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulduğu belirtilir. Bu güzelim liman kentini gezmeye Marina’nın tam karşında yer alan Girne Kalesi’nden başlayabilir, kalenin içerisinde Batık Gemi Müzesi’ni gezebilirsiniz. Ardından gotik mimari tarzın en önemli örneklerinden olan Bellapais Manastırı’nı gezebilir ve fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız burada harika ters ışık kareleri yakalayabilirsiniz. Sourp Magar Manastırı’nı, St. Hilarion Kalesi’ni, Hz. Ömer Türbesi’ni ve Ağa Cafer Paşa Camii’ni gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Limanda yer alan tekne turlarına katılıp koyları gezebilir, dönüşte limandaki restoranlardan deniz ürünleri ve yöresel Kıbrıs yemeklerini tadabilirsiniz. Tarihi zenginliklerinin yanısıra doğal güzelliklere de sahip kentte nisan ayından itibaren denize girebilir, su sporları yapabilir ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Kıbrıs denilince akla ilk kumarhaneleri gelmektedir. Gece hayatı olarak Girne’de otellerin bünyesindeki diskolarda DJ performansları eşliğinde dans edebilir ve özel şovları seyredebilirsiniz. Alışveriş olarak alkollü içecekleri oldukça uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. Her kritere uygun konaklama seçenekleri bulabileceğiniz şehirde sayfayı aşağıya kaydırarak Girne balayı otelleri, Girne beş yıldızlı oteller ve Girne butik oteller hakkındaki ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Girne’de Gezilecek Yerler

Genellikle turistik bir şehir olarak anılsa da, Girne tarihi açıdan çok zengin bir kenttir. Gezilecek yerler açısından Girne Kalesi, kalenin içindeki Batık Gemi Müzesi, Boğaz Şehitliği, Ağa Cafer Paşa Camii, St. Hilarion Manastırı, Halk Sanatları Müzesi, Hz. Ömer Türbesi gibi pek çok tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır.

Devamını Oku

Girne Şehir İçi Ulaşım

Girne’de her yere taksiyle ulaşım mümkündür. Ayrıca Lefkoşa Ercan Havaalanı ve diğer şehirler arasında çalışan otobüsler de var. Hem Girne’nin içinde hem de Girne’den diğer şehirlere minibüsler var. Kısacası adada ulaşım rahat, alternatif çok. Şehir içi minibüsleri ile Ozanköy, Alsancak tarafına ulaşabilirsiniz. Hem Girne şehir içinde hem de başkent Lefkoşa’ya dolmuş var. En çok taksi kullanılıyor bir de araba kiralama seçeneği var. Araba kiralamadan önce bilinmesi gereken önemli bir detay ise Kıbrıs’ta trafiğin sağdan aktığı, bu alışkın olmadığımız bir durum olacağı için taksi kullanmak ulaşım açısından daha doğru bir seçenek olabilir.

Girne Mutfağı


Kıbrıs mutfağı, Doğu ve Batı lezzetlerinin harmanlanmasıyla oluşmuştur. Bu nedenle en müşkülpesent ve seçici tatilcilerin bile kendilerine hitap edecek lezzetleri bulabilecekleri bir mutfağa sahiptir.

Bir ada ülkesi olarak Kıbrıs ve tabii ki Girne’de en bol çeşit deniz ürünlerinde görülür. Ama yemekten önce yaklaşık 20 çeşit meze sunulur. Cacık, fava, humus, turşu, hellim peyniri ve Akdeniz’e özgü zeytin çeşitleri bu mezelerden birkaçıdır. Kıbrıs’a özgü bir peynir olan Hellim, hem söğüş olarak hem de kızartılarak servis edilir. Girne bölgesinde tadılacak bir başka özel lezzet ise ‘molehiya’dır. Görünümü reyhana, tadı bamyaya benzeyen ve nane gibi kokan adaya özgü molehiya, kuzu ya da tavuk eti ile pişirilir.

Devamını Oku

Girne’de Alışveriş

Girne, Kıbrıs’ın en büyük cazibe merkezlerinden biridir. Bu nedenle Girne’de dünyaca ünlü markalardan örnekler bulmak mümkündür. Ayrıca şarap ve alkollü içeceklerde, uygun fiyata bol seçenek vardır. Girne’nin merkezinde, renkli taşlarla kombine edilen altın ve gümüş takıların satıldığı dükkanlar mevcuttur. Bunun dışında çok çeşitli hediyelik eşyaların satıldığı birçok dükkan vardır. Ama bu ürünlerin çoğunun Türkiye’den ithal edildiğini unutmamak gerekir.

Girne Gece Hayatı

Girne’de gece hayatı denildiğinde ilk akla gelen kumarhaneler olur. Büyük otellerin neredeyse tamamında kumarhane vardır. Hafta sonlarında daha eğlenceli bir atmosfer oluşmaktadır. Çünkü bu kumarhanelerde ünlü şarkıcılar sahne almaktadır. Bunu tercih etmeyenler içinse Sempati Bar, Roxanne, The Valley ve Runch Bar en popüler seçeneklerdir.

Girne Festivaller

Girne Kültür Sanat Günleri (Haziran-Eylül) Kentlerin ekonomik, turistik, kültürel ve sosyal yaşamında büyük bir öneme sahip olan kültür ve sanat faaliyetlerine dikkat çekmek amacıyla özgürlük, barış gibi temalarla gerçekleştirilmektedir.

Kıbrıs İpek Kozası Festivali (Mayıs) Kıbrıs kültüründe büyük önemi olan ipek, koza ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması, gelenek göreneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla geleneksel olarak düzenlenmektedir.

Ozanköy Pekmez Festivali (Ağustos)

Zeytin Festivali (Ekim)

Doğanköy Alıç Festivali (Kasım)

Girne İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 155

Acil: 112

Yangın: 199

Girne Resmi Dili

Resmi dili Türkçe’dir. Ancak halkın konuştuğu dil Türkiye Türkçesi’nin Kıbrıs ağzıdır. Kıbrıs ağzında Türkçe’de kullanılmayan ya da farklı anlam içeren bazı sözcükler kullanılır. Örneğin; ayakça (pedal) ve macun (reçel).

Girne Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12.8oC
    • Nis 16.1oC
    • May 21.1oC
    • Haz 26.1oC
    • Tem 28.9oC
    • Agu 27.8oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 20oC
    • Kas 16.1oC
    • Ara 12.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 72.284 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün