Gomel
Gomel Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Beyaz Rusya’nın Gomel oblastında yer alan yaklaşık 500.000 nüfusa sahip bir sanayi şehri olan Gomel, Beyaz Rusya’nın en büyük ikinci şehridir. İsminin Sozh Nehri’nin kolu olan Homeyuk Deresi’nden türediği tahmin edilmektedir. MS bininci yılın sonunda kurulmuştur. Gomel, tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış olsa da Rus İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu dönem, nüfusunun, kent altyapısının ve endüstriyel kapasitesinin hızla büyümesiyle dikkat çekti. Şehir, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra restorasyon görmüş ve genişletilen caddeler, farklı dildeki yapılarla yeniden düzenlenmiştir. Çernobil felaketinden en çok etkilenen şehirlerden biri de Gomel’dir.
Gomel Nerededir?
Gomel, Beyaz Rusya’nın güneydoğusunda, Minsk’e 302 km, Chernihiv’den 111 km uzaklıkta, Sozh Nehri’nin sağ kıyısında, Ukrayna sınırında yer almaktadır. Sozh Nehri’nin sol yakasında ise birçok kumsal bulunmaktadır. Bölge, sıcak yazlar ve yumuşak kışlar geçirmektedir.
Gomel’e Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Kiev’e 2 saatlik direkt uçuşla gidildikten sonra Gomel’e 4-4.5 saatte otobüsle ulaşılabilir. Bir başka seçenek de Minsk’e direk uçuşla gidildikten sonra 4-4.5 saatlik tren yolculuğu sonrasında varılabilir. Uçak kullanmak istemeyenler için otobüs yolculuğu 40-45 saat arasında değişmektedir.
Gomel’e Ne Zaman Gidilir?
Genelde kış turizmi için tercih edilen bir bölgedir. Soğuk havayı sevenler için kış ayları oldukça güzeldir. Temmuz ayı ise ortalama 18 derecelik havasıyla sıcak günler sevenler için idealdir. Mayıs-ağustos ayları arası da havanın ılık/sıcak olduğu ve yağışın az olduğu dönemlerdir.
Gomel’de Nerede Kalınır?
Gomel’de fazlasıyla otel seçeneği mevcuttur. Şehir merkezinden kalmak isterseniz biraz yüksek bir maaliyeti gözden çıkarmanız gerekebilir. Daha ucuz tercihler isterseniz de merkezden biraz uzak otellere göz atabilirsiniz. Apartment On Lenina 20, Cottage Svoyaky, Apartment on Pesina Street veya Sozh Hotel seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz.
Gomel’de Ne Yapılır?
Gomel’deki yüksek suç oranına ve olası soğuklara karşı önlem aldığınızda gezinize keyifle başlayabilirsiniz. Temmuz ayında o bölgede iseniz Vitebsk Festivali’ne katılmalısınız. Sozh Nehri’nde geziye çıkmalı, Rumyantsev Sarayı, St.Peter Katedrali, Halk Sanatı Müzesi, Bölgesel Tarih Müzesi görülmeye değer yapılardandır. Bunlardan en önemlileri. Bir de savaştan etkilenen Zhlobin bölgesini görebilir, Çernobil çocuklarının anıt mezarlarını ziyaret edebilirsiniz. Küçük bir şehir olduğu için çok canlı bir gece hayatı yoktur ancak oldukça fazla bar ve pub’a sahiptir.
Bira, votka ve bundy rom her yerde bulabileceğiniz içecekler olmasına karşın, ev yapımı votkayı kesinlikle denemelisiniz. Denenmesi gereken yemekler arasında da “Syabrouskiya draniki” denilen kalın patates pankekleri, ringa balığından yapılan yemekler, özel soslu ızgara dana dili bifteği, “Solianka” çorbası, “Kolduny” denilen etli ve mantar soslu pankekleri, adı “Borshch pa-tserakhouski” olan gözlemeyle örtülü kırmızı pancar çorbası vardır.