Harar
Harar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Etiyopya’nın doğusunda bulunan şehir, 2006 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. UNESCO'ya göre üçü 10. yüzyıldan ve 102 mabetten oluşan 110 camiyle "İslam'ın dördüncü kutsal şehri" olarak kabul edilmektedir. 1800’lerin son çeyreğinde Osmanlı Devleti’ne bağlı Mısır birliklerinin zapt etmesi ile birlikte bir süreliğine de olsa Türk yönetiminde bulunmuştur. Yüzyıllardır Harar, ticaret limanları aracılığıyla dış dünyayla bağlantılı büyük bir ticari merkez olmuştur. Arapça olarak "Azizler Şehri" olarak da bilinir.
Subtropikal dağlık iklim hâkimdir. Yıl boyunca öğleden sonra hava çok sıcaktır, sabahları ise daha ılımandır. Yağmur mart ve ekim ayları arasında zirveye ulaşırken kasım ayından şubat ayına kadar genellikle kurudur.
1960’lı yıllarda turistler için geliştirilmiş ve ilgi gören farklı aktivitelerden bir tanesi de geceleyin sırtlan besleyebileceğiniz ya da ormandaki vahşi hayvanı besleyen kişilere katılabileceğiniz etkinliklerdir.
Seyahatinizi planlayıp rotanızı oluşturmadan önce bazı yerel rehberleri araştırıp önceden anlaşmak gittiğiniz zaman çok daha rahat ve keyifli bir seyahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca 1984 yılında Harar Bira Fabrikası da burada kurulmuştur.
Harar'a Nasıl Gidilir?
Harar – Bole Havalimanı (Addis Ababa, Etiyopya) 368 kilometre mesafede bulunmaktadır. Addis Ababa’ya Kahire Uluslararası Havalimanı üzerinden yaklaşık 5 saat, Bahrain Uluslararası Havalimanı üzerinden 4,5 saat ve Hamad Uluslararası Havaalanı üzerinden ise yine 5 saat içerisinde aktarma yapılarak ulaşılabilir. Dire Dawa Uluslararası Havaalanı’na yapılacak uçuşlardan sonra ise 1,5 saatlik bir kara yolu mesafesi kat edildikten sonra Harar’a varılabilir.
Addis Ababa ve Dire Dawa haricinde Somaliland’in başkenti olan Hargeisa’dan kalkan otobüsler ile de yaklaşık 2 saat süren bir yolculuk yapabilirsiniz.
Harar'da Görülmesi Gereken Yerler
Harar Jegol Duvarı
Bu kutsal Müslüman şehri çevreleyen duvarlar 13. ve 16. yüzyıllar arasında koruyucu bir bariyer olarak hizmet etmesi amacı ile inşa edilmiştir. Kasabaya giden ana yola karşılık gelen ve şehri beş mahalleye bölmeyi amaçlayan beş tarihi kapı vardır; ancak bu bölme işlemi artık işlevsel değildir. Ana caddelerin merkeze götürüldüğü Harar Kapısı yeni inşa edilmiştir. Afrika'nın ve İslam geleneklerinin kasabanın yapı tipleri ve kent düzeninin gelişimi üzerindeki etkisi bu duvarlarda gözler önüne serilmiştir. Duvarlar sayesinde şehir turu yaparken bir yandan yerel pazarı ziyaret edip renklerin içerisinde kaybolma imkânı bulabilirsiniz. Özellikle ev yapımı hediyelik bir şeyler satın almak isteyenler için burası ve çevresi son derece uygun olacaktır.
Rimbaud Ev Müzesi (Casa Museo di Rimbaud)
Fransız şair Arthur Rimbaud'a adanmış olan ve şairin hayatıyla ilgili bir dizi resim içeren bir müzedir. 20. yüzyılda Harar'ın dönüşümünün Rimbaud tarafından çekilen ve bugünkü kentin benzerliğini gösteren birkaç fotoğrafı içeren mükemmel bir fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapıyor. Bu güzel alanın içerisinde bulunduğunuz zaman kendinizi huzurlu hissetmeniz de kaçınılmaz olacaktır.
Harar Müzesi
Etiyopya’nın tarihsel nesneleri ve harika parçalar ile dolu oldukça ilgi çekici bir müzedir. Şayet bir tur aracılığıyla Harar’ı geziyorsanız rehberlerin kaçınılmaz durak noktalarından biri olan bu müzeyi kaçırmayacağınıza emin olabilirsiniz. Ara sıra içerisinde farklı sergiler de düzenlenebiliyor. Harar tarihi hakkında detaylı bilgi almak ve bu şehri daha yakından tanımak için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Juma (Cuma) Camii
Renkleri ile birlikte daha görür görmez ilginizi çekmeyi kesinlikle başaracak bir camidir Juma Camii. Bira ve cami kenti olarak da nitelendirilen Harar’da mutlaka görmeniz gereken camilerden biridir.
Amir Nur Türbesi
Yapı olarak çok farklı ya da istisnai olmasa da kişinin tarihsel önemi göz önünde bulundurulduğunda görülmesi gereken yerler arasında yerini almaktadır. Türbeye giriş için ekstra bir ücret talep edilmektedir.