heybeliada-ruhban-okulu.jpg

9. yüzyılda İmparator I. Basil’in emriyle, kilise ve sistematik dini eğitim amacıyla inşa edilen Aya Triada Kilisesi, 19. yüzyıla kadar bir yandan kilise diğer yandan eğitim amaçlı kullanımına, kesintilere uğramak kaydıyla, devam eder. Ancak 19. yüzyılda yapı Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adıyla yeniden açılır. 1971 yılına kadar sadece I. Dünya Savaşı’nda kesintiye uğramak kaydıyla eğitime devam eder. 900’ü aşkın öğrenci yetiştirir ve bu öğrenciler arasından 12 patriğin yanı sıra, akademisyenler ve öğretmenler de çıkmıştır. Halki (Heybeliada)’de yer alan Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademik düzeydeki ilk okul olma özelliğini taşır.

1971 yılında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bir karar doğrultusunda, özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırılır. Böyle bir durumda ruhban okulunun amacına ulaşamayacağı düşünüldüğü için Rum Ortodoks Patriği tarafından kapattırılır. Çünkü ruhban okulunda yatılı eğitim görülüyordu ancak herhangi bir yüksek öğretim kurumu gibi öğrenciler eğer derslerden sonra evlerine gidecek olsalardı ruhban okulunun amacı ve verimliliği sağlanamamış olacaktı. Aynı zamanda okulda yalnızca Ortodoks İlahiyatı okutuluyordu ve okulun bir üniversite bünyesine alınması sonucunda Ermeni, Süryani, Protestan ve Katoliklerin de okula girebilir olması ve bu durumda sadece Ortodoks eğitim vermenin mümkün olmayacağına dair endişeler vardı.

Bugün hala kapalı halde olan Rom Ortodoks Ruhban Okulu, Heybeliada’nın ağaçları arasından güzel bir ada manzarasına ve kimi zaman konser ve sergilere ev sahipliği yaparak hizmet ediyor.