Jodhpur’da Gezilecek Yerler

Rajasthan'ın ikinci en büyük kenti Jodhpur 1459 yılında Rao Jodha tarafından Thar Çölü'nün kıyısında kurulmuş. Şehre mavi şehir denmesi evlerin çatılarının büyük çoğunluğunun maviye boyanmasından ileri geliyor. Eskiden sadece Brahminlerin evlerini maviye boyamalarına izin veriliyormuş; turizmin mevzu bahis olduğu günümüzde ise artık her ev mavi!

Mehrangarh Kalesi

Mehrangarh.png

Sanskritçede "Güneş" anlamına gelen Mehrangarh, yaklaşık 120 metrelik bir dağ üzerinde kurulu. 1638-78 yılları arasında yapımı tamamlanan kaleninsahibi olan Udaipur mihracesi Umaid Bhawan, aynı zamanda kentte otel olarak da kullanılan muhteşem bir sarayın da sahibi. Tuk-tuk ile kaleye ulaşabilirsiniz.

Mehrangarh Kalesi’nin surları 36 metre yüksekliğinde, 21 metre genişliğinde. Oldukça heybetli görünen kaleye girebilmek için 7 tane kapıdan geçiyorsunuz. Her kapının özel bir ismi var. Üçüncü kapı (Lahapol-Demir Kapı) dan geçerken kapının yanında 15 tane el izi şekli göreceksiniz. Bu izlerin 1843 yılında Mihrace Man Singh öldüğünde kremasyonu sırsında kendilerini ateşe atarak öldüren 15 eşinin anısına yapılmış.

“Sati” denilen ve artık yasadışı olan bu gelenek resmi kaynaklara göre günümüzde uygulanmıyor gibi gözükse de işin aslının böyle olmadığı biliniyor. “Sati”nin özellikle kırsal bölgelerde kadınları yüceltici bir davranış olarak halen kabul görüyor. Kalenin müzesinde saray eşrafının kullandığı tahtarevanlar (mohi), fil eyerleri, beşikler ve daha bir çok eşya sergileniyor. Kalenin içinde süslü odalar denilen odaları mutlaka gezmelisiniz. Moti Mahal (İnci Sarayı), Phool Mahal (Çiçek Sarayı) ve Şuh Mahal (Huzur Sarayı) adı verilen odalar tüm saraydaki en güzel ve özerl odalar.

Jaswant Thada

Jaswant-Thada-Jodhpur.jpg

Jaswant Thada, Jodhpur maharacalarına ait anıt mezarların olduğu bir tapına. Çok incelikle yapılmış bembeyaz renkli yapı, hemen yamacında kuğuların yüzdüğü dingin göl, bakımlı bahçesi ve kale manzarası ile çok huzurlu gözükmekte. İçeride maharacaların resimleri tüm duvar boyunca sıralanıyor.

Maharaja Sardar Singh tarafından 1899 yılında babası II. Maharaja Jaswant Singh için yaptırılmış olan bu anıt mezar Marwar kraliyet ailesinin ölülerinin de yakıldığı yerdir. Mozole, ince işçilikle işlenmiş mermer katmanlarından olulur. Bu katmanlar son derece incedir ve hayli cilalanmıştır. Bu aşırı cilalamanın sebebi güneş ışınları çarptığında ılık bir parıltı saçsın diyedir.

Umaid Bhawan Sarayı

44869763.jpg

Eski şehri gezdikten sonra mutlaka Umaid Bhawan Sarayına (Chittar Sarayı) doğru yola çıkın. Burası, 1929 yılında inşaatına başlanıp yaklaşık 15 yılda 3000 işçinin çalışarak tamamlayabildiği, 347 odadan mütevellit, şimdilerde en ucuz odası 2000 lirayı bulan lüks bir otel olarak kullanılan bir saray. Bu kadar uzun süre bu kadar çok kişinin çalışması o dönemlerdeki büyük kuraklık sonrası mihracenin insanlara iş istihdam etme arzusu olarak da açıklanıyor. Buranın sahibi Mihrace Umaid Singh ayrıca Mehrangarh Kalesi’nin de sahibidir. Sarayın içinde otel olarak kullanılan alana girişe izni verilmemektedir. Gezilebilinecek yerlerde de mihracenin fotoğrafları, özel koleksiyonları, arabaları ve eşyaları sergilenmekte.

Umaid Bhawan Srayı zamanında Chittar Sarayı ismini almış çünkü sarayın inşasında kullanılan taşlar Chittar Tepesi’nden çıkartılmır. İnşaatın temeli 18 Kasım 1929 yılında Maharaja Umaid Singh tarafından atılmış ve bina 1943 yılında tamamlanmıştır. Şehrin en önemli turist cazibe merkezlerinden olan bu sarayı mutlaka görün ve içini detaylıca gezin. Her yıl binelrce turistin bu şehre gelmekteki en önemli nedenlerinden biri olan bu yapıya aşık olacaksınız.

Balsamand Gölü

balsamand-lake-palace-b.jpg

Balsamand Gölü, Jodhpur’un 5 kilometre uzağında yer alır. Burası yerel halk tarafından da çok tercih edilen bir piknik noktasıdır. 1159 yılında Gurjara-Pratihara yöneticileri tarafından yaptırılan göl, Mandore şehrine tatlı su sağlamak amacıyla bir su rezervi olarak tasarlanmıştır. Gölün uzunluğu 1 kilometre, genişliği 50 metre ve derinliği 1.5 metredir.

Balsamand Gölü kenarına inşa edilen Balsamand Gölü Sarayı da hükümdarların yazlık evleri olarak yaptırdıkları bir tarihi eserdir. Göl yemyeşil bahçelerle kaplı, ayrıca mango papaya nar ve erik gibi meyve ağaçlarıyla doludur. Bu yeşil alanda çakallar ve kuşlar gibi yaban hayvanları da yaşamaktadır.

Jodhpur’da görülmesi gereken diğer yerler

165.jpg

Kaylana Gölü, Ghanta Ghar, Gangaur, Ana Sagar Gölü

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı