Hiroşima Hakkında Bilinmesi Gerekenler

hiroshima-1193455_960_720.jpg

Japonca “geniş ada” anlamına gelen Hiroşima, ülkesinin en önde gelen sanayi merkezlerinden biri olmasına rağmen, dünyaya adını uğradığı nükleer saldırı ile duyurmuştur. 1589 yılında Japonya ülkesinin en güçlü feodal hükümdarlarından olan Möri Terumoto tarafından Seto İç Denizi’nin nehir deltasında kurulmuş olup, ilk kez şehir ünvanını 1 Nisan 1889 yılında almıştır. Öta Nehri deltasının kıyı şeridinde bulunan Hiroşima şehri, bu nehrin kanalları sayesinde adacıklar halinde konumlanmaktadır.

Şehir kara bir saldırıya uğramadan önce hızla büyüyen ve giderek sanayisini daha iyi hale getiren ve gelecek vaat eden bir şehirdi. Şehrin konumu ve büyümekte olan sanayisi nedeniyle Japonya için önemli olan Hiroşima; Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında olan savaşta çok büyük yaralar aldı. 8 Aralık 1941’te başlayan savaş tüm hızıyla devam ederken Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Truman; 26 Temmuz 1945’te Japonya’nın teslim olmasını isteyen bir bildirge yayınladı. Bildirgeyi kabul etmeyen Japonya’ya daha önce denemeleri yapılan atom bombasının atılması için emir veren Truman, 6 Ağustos 1945 yılında Hiroşima’ya bıraktığı “little boy” isimli atom bombası ile sadece ilk etapta 70 bin kişinin ölümüne neden olmuştur. Atom bombasının yaymış olduğu radyasyonlar nedeniyle doğan hastalıklar yüzünden ölen insanlarla birlikte bu sayı 90 bini aşmış bulunmaktadır ve günümüzde de bu radyasyonun etkileri halen devam etmektedir. Bu olayın ardından 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 yılında Japonya'nın diğer şehirlerinden biri olan Nagazaki şehrine de “Fat Man” isimli bir atom bombası atan ABD, burada 74 bin kişinin ölümüne neden olup daha sonrasında yaydığı hastalıklar ile ölüm sayısının 143 bine yükselmesine neden olmuştur.

Günümüzde hala üzücü etkisini devam ettiren bu olay, her yıl 6 Ağustos’ta Hiroşima şehrinde yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkı’nda ve tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından anılmaya devam etmektedir.

Bu olaydan 60 yıl sonra 6 Ağustos 2005 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Baradey, Viyana’da Hiroşima ve Nagazaki’ya atılan atom bombasının 60. yıldönümü için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşma sırasında insan hayatının önemini vurgulayarak nükleer saldırının kullanımının yasaklanması gerektiğini belirtmiştir. Konuşmada Hiroşima ve Nagazaki’de gerçekleşen olayın asla unutulmaması gerektiğini ve aradan yıllar geçmesine rağmen etkilerinin sürdüğünün göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Bu olayların ışığında nükleer silahsızlanmanın insanlık için önemini vurgulayarak bu konuda çalışmalar başlattı.

Yaşadığı yıkımdan sonra kendini hızlı bir şekilde toparlamaya çalışan şehir, 1949 yılında “Barış Şehri” ilan edilmiştir. Belediye başkanlarının, Japonya hükümetinin ve yerel halkının mücadelesiyle hızla toparlanmaya başlayan şehir 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Günümüzde hâlâ savaşın yıkıcı izlerini görebileceğimiz bu şehir, aynı zamanda sanayi konusunda her geçen gün daha da gelişmekte ve savaşın izlerini silmek için mücadele etmektedir.

Yaşadığı karanlık dönemin, o dönem ile nasıl mücadele edildiğinin, umudun yitirilmemesi gerektiğini gösteren bu şehir hem tarihi hem de doğasından ötürü yıl içerisinde çok fazla ziyaretçi kabul etmektedir.

Şehirde görülmesi gereken yerlerin başından en önce Hiroşima Barış Anıtı Parkı gelir. Yıl içerisinde oldukça ziyaret alan bu park, içerisinde bir müzeye ev sahipliği yaparak atom bombası atıldığı zamandan kalma kalıntılar bulundurur. Bunun yanında Hiroşima Kalesi ise bombardıman zamanından haberleşme ve sığınak için kullanıldığından ötürü, zamanın izlerini ve mücadelesini taşıyan bir kale olduğundan yine görülmesi gereken en önemli yerlerdendir.

Şehir temmuz veya ağustos aylarında ziyaret edilmelidir çünkü Japonya’da Muson iklimi görülürken Hiroşima’da da nemli-ılık-tropikal iklim görülmektedir. Mevsimsel geçişlerin geç yaşandığı Hiroşima’da haziran - temmuz ayları oldukça yağışlı olup yaz ağustos ayında başlamaktadır. Kasım ayından sonra kış başlayan Hiroşima şehrinde, kar yağışı aralık, ocak ve şubat aylarında gerçekleşir. Ağustos ve mayıs aylarında ise Hiroşima Uluslararası Animasyon Festivali ve Hiroşima Çiçek Festivali adında iki önemli festivale ev sahipliği yapan Hiroşima, en çok ziyareti bu aylarda almaktadır.

Japonya dünyaya adını teknolojisi ile duyurmuş olduğundan, bu şehre ziyaretiniz sırasında dünyanın en iyi teknoloji, gıda, giyim ve sanat ürünleri alışverişini gerçekleştirebilirsiniz. Burada kullanılan para birimi olan Japon yeni ise TL ile karşılaştırınca değeri bir hayli düşük olduğu için dünyaca ünlü markaların bulunduğu devasa alışveriş merkezlerinden de Türkiye’den çok daha uygun fiyata alışveriş yapabilirsiniz.

Tanıtım Videosu