Ohri Antik Tiyatro

Ohri Antik Tiyatrosu ülkedeki Roma döneminin izlerini taşıyan Scupi, Stobi ve Heraklea Lynkestis’in aksine Helenistikdöneme ait tek tiyatrodur. M.Ö. 200 yılında inşa edilmiş olan tiyatrodan, günümüze sadece alt bölümünün kalmış olması, orijinal tiyatronun toplamda kaç kişilik olduğu hakkında varsayımları zorlaştırmıştır. Bugün halen kaç kişilik olduğu bilinmemektedir. Açık tiyatro onu çevreleyen iki tepe arasındaki konumu sebebiyle, performanslar sırasında rüzgardan korunarak, akustiği koruyabilmektedir.

Ohri Antik Tiyatrosu, Roma döneminde gladyatör dövüşleri için de kullanılmıştır. Bununla birlikte, antik tiyatro, Hıristiyanların, Romalılar tarafından idam edildiği bir yer olduğundan, yerli halk tarafından zamanla sevilmeyen bir yer haline gelmiştir. Bu hoşnutsuzluğun bir sonucu olarak, tiyatro, Roma İmparatorluğu döneminin kapanmasının ardından, yerli halk tarafından terk edilmiş ve gömülmüştür. 1980’lerde bölgedeki bazı evlerin çevresindeki inşaat çalışmaları sırasında, Yunan tanrısı Dyonisius’un oyma parçaları ve bazı küp parçalarına rastlanmıştır. Bu kalıntıların bulunması, arkeologlarca burada sergilenen bir performansla ilişkili olabileceği ve yakınlarda bir Yunan tiyatrosu olabileceği düşüncesinin doğmasına sebep olmuş, araştırmalar ve kazılar sonucunda açığa çıkan bu yapı yeniden koruma altına alınmıştır.

Antik Tiyatroda, 1980'lerin sonundan bu yana, yeniden tiyatro, oyun, konser, opera, bale gösterileri gibi halka açık performanslar sergilenmektedir. Son zamanlarda ise antik tiyatroda her yaz, Ohri Yaz Festivali’nin bir parçası olarak Bolşoy ve José Carreras gibi yüksek profilli kültürel performansları sergilenmektedir.