- 1 view
Panama ülkesi topraklarında yer alan Panama Kanalı, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlama işlevi görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından inşa edilmiş ve yapım maliyetien yüksek kanal olan Panama Kanalı, 15 Ağustos 1914 tarihinde hizmete açılmıştır. Güney ve Kuzey Amerika kıtalarını birbirinden ayırmakta olan kanalın yapımında çok büyük zorluklarla karşılaşılmıştır. 27.500 kişinin yapımı sırasında hayatını kaybettiği Panama Kanalı, sıtma ve sarıhumma gibi hastalıklara ve büyük toprak kaymalarına yol açmıştır. Fakat kanalın sağladığı kolaylıklar da bir o kadar fazladır. New York’tan San Francisco’ya önceden Horn Burnu’nu dolanıp 22.500 kilometre yol yapmak zorunda olan gemiler; artık bu yolu Panama Kanalı’nı kullanarak 9.500 kilometreye indirmişlerdir.
Panama Kanalı, dünya deniz ticaretinin %5’ini üstlenmiş vaziyettedir. Kanaldan her yıl tahminen 14 binden fazla gemi geçmektedir. Aşılması yaklaşık 9 saati bulan Panama Kanalı’nın tam yönetme hakkı 1999’da Amerika Birleşik Devletleri’nden Panama’ya devredilmiştir. Dünya deniz ticaretinin büyük kısmı Avrupa ve Amerika kıtaları arasında gerçekleştiğinden Avrupa’dan gelen gemiler Panama Kanalı’nı kullanmaktadır. Macellan, Drake ve Beagle gibi geçitlerin önemini azaltan Panama Kanalı, sağladığı gelire ek olarak büyük bir istihdam sahası da yaratmıştır.
Panama Kanalı’nın yapımı esnasında kullanılan mühendislik hayran edicidir. Kanalın aşılması zor olan bölümlerinde yer alan kaldırgaç sistemi ile gemiler ilerletilip hareketlenme kazanabilmektedir. Panama Kanalı’nın, dünyada balıkların geçmediği tek kanal olmasının sebebi ise deniz seviyesinden 28 metre yüksek olmasıdır.
Panama Kanalı’nın yapılması için ilk ciddi girişim 1 Ocak 1881 tarihinde gerçekleşmiştir. Öncelikle deniz seviyesi kanalı olarak tasarlanmış olan Panama Kanalı projesi, Süveyş Kanalı’nın inşaatını gerçekleştiren Ferdinand de Lesseps’e verilmiştir.
Kanalın yapımının başlaması sorunların da sahneye çıkmasına sebep olmuştur. İlk yıllarda kazı işlemlerinden ortaya çıkan atıkların nakledilememesi ve organizasyon eksiklikleri zorluklara yol açmıştır. Toprak kaymalarının ciddi zorluklara sebep olmasından dolayı da kanalın belli bölgelerinde kazı derinliği azaltılmıştır.
Yapımı sırasında birçok sağlık sorunu ve çevre felaketine sebep olmuş olan Panama Kanalı, günümüzde ülkeye büyük bir refah sağlamaktadır. Panama bu sayede, Amerika kıtasının önde gelen ülkelerinden biri olmuştur. Çeşitli çalışmalarla genişletilmiş olan kanal tekrar 26 Haziran 2016 yılında hizmete açılmıştır.
Panama Kanalı, Orta Amerika’da bulunan Panama Cumhuriyeti’nde yer almaktadır. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’a kıyısı bulunan ve gemi ticaretinde büyük bir öneme sahip olan Panama’da yer alan kanal, dünyanın en büyük bu iki su kitlesini birbirine bağlamaktadır.
Türkiye’den Panama’ya gitmek için uçak yolculuğu tercih edilebilir. Ülkenin başkentinde yer alan havalimanına Türkiye’den aktarmalı olarak ulaşmak mümkündür. Amsterdam, Paris ve Frankfurt gibi büyük Avrupa şehirleri üzerinden aktarma yaparak Panama’ya ulaşım sağlamak mümkündür.
Panama’ya ulaşım için tercih edilebilecek bir diğer yol ise komşu ülkelerden otobüs ve tren kullanmaktır.
Limanları ile ünlü bir ülke olması sebebiyle de Panama’ya deniz yolu ile ulaşım da oldukça yaygındır. Okyanus aşırı seyahat eden gemilerin birçoğu Panama Kanalı’ndan geçmektedir. Türkiye’nin İstanbul ve İzmir limanlarından bu tarz seyahat gemileri ile Panama’ya ulaşım sağlamak mümkündür.