Panama Nerededir?

Panama, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alır.

Panama’ya Nasıl Gidilir

Panama’ya Nasıl Gidilir
Türkiye’den Panama ülkesine direkt uçuş bulunmamaktadır. Panama'da havalimanı başkent Panama City’dedir ve Amsterdam, Paris, Frankfurt gibi pek çok Avrupa ülkesi üzerinden aktarmalı uçuş seferleri ile Panama'ya seyahat edilebilir. Panama'ya komşu ülkelerden tren ve otobüs yolu ile ulaşım da mümkündür.

Panama’ya Ne Zaman Gidilir?

panama-city1.jpg

Tipik bir tropik iklim ülkesi olan Panama’yı gezmek için en uygun dönem en sıcak zaman olan Nisan-Mayıs’tır.

Panama Kültürü

Panamalı erkeklerin geleneksel giysisi beyaz pamuklu gömlek ve pantolondur. Başlarına da günümüzde Panama şapkası dediğimiz hasır şapkayı takarlar. Kadınların geleneksel kostümü ise “pollera”dır. Kısa kollu, kolları ve etekleri fırfırlı bir elbise ve iç astardan oluşan bu kostümü genellikle geleneksel festivallerin kutlandığı dönemde büyük bir gururla üstlerinde taşırlar.

Panama Mutfağı

fresh.jpg

Panama mutfağı, Afrika, İspanyol ve yerel Amerikan mutfağının bir karışımıdır. Yemekler ve malzemeler ülkenin kültürel çeşitliliğinin bir somutlaması niteliğindedir. İklimsel özelliklerinden dolayı son derce çeşitli tropikal meyvenin, sebzenin ve bitkinin yetiştiği ülkede yemekler, Latin Amerika ve Karayip bölgesindeki diğer komşularının mutfaklarındakinin aksine keskin aromalı değildir. En çok kullanılan ürünler mısır, pirinç, buğday unu, yabani muz, yuca, dana, tavuk, damuz ve balık etidir. Dünyanın en önemli muz üreticileri arasında yer alan Panama’da, tüm yemeklerde bol miktarda egzotik meyve kullanılıyor. Marine edilip egzotik soslarla servis edilen ahtapot, bol miktarda az pişmiş sebzeyle sunuluyor. Panama’nın sağlıklı olduğu kadar iştah da açıcı bir mutfağı var.

Panama Festivalleri

deleitando-animaciones-villancicos-navideAos-PRENSAArchivo_LPRIMA20141210_0150_25.jpg

“El desfile de Navidad” adı verilen Noel korteji, başkent Panama City’de kutlanan en büyük festivaldir. 25 Aralık’ta tek günlük olarak gerçekleşen kortejde halk geleneksel giysilerini giyer ve tüm şehir Panama renklerine boyanır. Şehirde büyük bir Noel ağacı kurulur ve aydınlatılır. Etrafında ilahiler söylenir. Kortej müzisyenlerin ve dansçıların eşlik ettiği bir şölen havasını alır.

Feria de las Flores y del Café (Çiçek ve Kahve Festivali), Ocak ayında Boquete şehrinde kutlanan 10 günlük bir etkinlik olarak ülkenin en meşhur ikinci festivalidir. Başkentte, Ocak ayında kutlanan Caz Festivali’nin dışında kutlanan birçok festival vardır. Bunlar; Şubat ayında kutlanan Karnaval, Nisan ayında Boquete’de kutlanan Orkide Festivali, yine Nisan ayında La Villa de Los Santos kentinde kutlanan Feria Internacional del Azuero, aynı şehirde Haziran ayında kutlanan Festival Corpus Christi, Bocas del Toro şehrinde Eylül ayında kutlanan Feria Internacional del Mar (Uluslararası Deniz Festivali), Guarare Kentinde aynı ay kutlanan Festival de la Mejorana isimli folklor festivali, Kasım ayında gerçekleşen bağımsızlık günü kutlamaları, Volcan kentinde gerçekleşen tarım festivali Feria de las Tierras Altas isimli beş günlük festival, ülkenin en önemli kültürel etkinlikleridir.

Panama’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Şehitler Günü (9 Ocak)

Karnaval

Mart Ekinoksu (20 Mart)

Paskalyadan Önceki Perşembe

Kutsal Cuma

Kutsal Cumartesi

Paskalya

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Haziran Gündönümü (20 Haziran)

Eski Panama Şehri’nin Kuruluşu (15 Ağustos)

Eylül Ekinoksu (22 Eylül)

Bağımsızlık Günü (3 Kasım)

Bayrak Günü (4 Kasım)

İspanya’dan Bağımsızlık Günü (28 Kasım)

Anneler Günü (8 Aralık)

Aralık Gündönümü (21 Aralık)

Noel (24-25-26 Aralık)

Yeni Yıl Arefesi (31 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Panama’da İklim ve Hava Durumu

shores-of-panama-resort-panama-city-beach-fl-01.jpg

Panama tropikal iklim bölgesidir. Ülkede iki mevsim vardır: Ocak’tan Nisan ayına kadar sıcak tropikal iklim ve mayıs-aralık arası yağışlı dönem. Ortalama sıcaklık 27 derece civarı olup, oldukça nemli bir hava mevcuttur. En yağışlı ve soğuk ay kasımdır. En sıcak ay ise mayıs ayıdır.

Devamını Oku

Panama’nın Kısa Tarihi

Panama, 1821 yılına kadar bir İspanyol kolonisi olarak kaldı. Bu tarihte Kolombiya ile birleşti. 1903 yılında Kolombiya’dan yeniden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığını kazanmasında ABD’den büyük destek gördü ve tanındı. Buna karşılık, Panama, kanalın kontrolünü ABD’ye bıraktı.

Devamını Oku

Panama’nın  Ekonomisi

Panama iki ekonomiye sahip bir ülkedir: Birincisi iç bölgelerde gelişmiş tarım ekonomisi, diğeri ise Panama Kanal’ının terminal merkezleri olan Panama City ve Colon’da gelişmiş ticaret ekonomisidir.

Çalışan nüfusun yüzde 30’u tarım alanıyla uğraşır. Topraklarının sadece yüzde 7’si tahıl üretimine müsaittir. Ayrıca yüzde 16’ya yakın bir bölümü çayır ve otlak arazidir. Diğer çalışan nüfusun yüzde 30’a yakın bir bölümü de endüstri ve ticaret alanında çalışır. Ekilebilir arazi ancak yüzde 5’tir. Yetiştirilen başlıca ürünler; muz, şekerkamışı, kahve, portakal, domates, yerelması, kakao, mısır ve Hindistan cevizidir. Hayvancılık bakımından çoğunlukla sığır yetiştirilir. Balık üretimi her geçen sene artmaktadır. En çok karides avlanır.

Panama, bir milletlerarası bankacılık merkezidir. Panama Kanalı, petrol gemilerinin kısa sürede yerine ulaşabilmesi için lüzumlu en kısa yol üzerindedir. Dolayısıyla ülke kanaldan ve petrol rafinerilerinden büyük gelirler elde etmektedir. İmalat sanayiinin yerli üretime katkısı yüde 50 civarındadır. En büyük imalat endüstrisi petrol rafinericiliğidir. Ayrıca gıda, meşrubat ve tütün endüstrileri de mevcuttur.

Panama’da Din ve İnanç


Panamalıların yüzde 90’ı Katolik ve yüzde 6’sı Protestan’dır. Ayrıca bir miktar Müslüman da yaşamaktadır. Yerli kabile dinleri hemen hemen kalmamıştır.

Panama’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Adres: Embajada de la República de Turquía Piso 11 P.H. TORRE SFC, Calle 55 Este, Corregimiento de Bella Vista, Ciudad de Panamá República de Panamá

Telefon: +507.302.77.29, +507.302.77.30, +507.302.77.35, +507.302.77.36

[email protected]

http://panama.be.mfa.gov.tr

Panama’da Konuşulan Diller

Ülkede resmi dil İspanyolcadır. Ama İngilizce de oldukça yaygın bir dildir. Kızılderililerin bir kısmı yerli dillerini kullanırken, diğer kısmı İngilizce konuşmaktadır.

Panama Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 28oC
    • Şub 28oC
    • Mar 28oC
    • Nis 28oC
    • May 28oC
    • Haz 27oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 3,929,141 Dili: İspanyolca Para Birimi: Balboa (PAB), Amerikan Doları (USD) İklim: Tropikal İklimi Big Mac Index: