- 1 view
Selanik’te bulunan Beyaz Kule şehrin sembollerindendir. Selanik’in meşhur sahil şeridinde Zafer Bulvarı, Pavlou Mela ve Milli Savunma caddelerinin kavşağında yer alır. Kulenin, II. Murad 1430 yılında Selanik’i ele geçirdikten sonra Osmanlılar tarafından Eski Bizans Kulesi’nin yerine yapıldığı söylenmektedir. Bazı tarihçiler kulenin tasarımının Mimar Sinan’a ait olduğunu söylemektedir.
Osmanlı egemenliğinde savunma amacının dışında zindan ve çeşitli işkenceler için de kullanılmıştır. Özellikle 1826 yılında II. Murat’ın yeniçerilere karşı kulede gerçekleştirdiği katliam, kulenin bir işkence yuvası namı kazanmasına neden olmuştur. Bu nedenle “Kanlı Kule” olarak da bilinmektedir. 1912 yılında 1. Balkan Savaşları sırası şehir tekrar Yunanların eline geçtiğinde kule beyaza boyanarak sembolik olarak bu kötü namından arındırılmaya çalışılmıştır.
Kuledeki beyaz boya zaman içerisinde kaybolmasına rağmen adı aynı kalmıştır. Sonra yapılan restorasyonlarla kulenin çevresinde bulunan diğer yapılar kaldırılmış ve kule günümüzde yalnız kalmıştır. 1998 yılında Selanik, Beyaz Kule ile Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu koruma ödülüne layık görülmüştür.
Beyaz Kule, bugün Yunanistan Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olarak kullanılmaktadır. İçerisinde değişen sergilerin yanında Selanik tarihine adanmış kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapar. Ayrıca kulenin en üst katında bulunan seyir terasından denizle bütünleşmiş Selanik manzarasını izlemek de mümkündür.
Beyaz Kule’ye şehir merkezinden sahil şeridine inip 10 dakikalık yürüme ile ulaşmak mümkündür. Kule Pazartesi günleri hariç her gün 08.00-15.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kulenin içerisine girmek için belirli bir giriş ücreti vardır.