Darüsselam’da Gezilecek Yerler

Darüsselam, Batı kültürlerinin ve şehirlerinin yanı sıra, ziyaretçilerine oldukça farklı, çeşitli deneyimler sunuyor. Darüsselam’da yolda yürümek, toplu taşımaya binmek, müze gezmek şehrin dokusunu oldukça hissetmenizi sağlayacaktır. Bununla beraber, Hint Okyanusu kıyısında bulunan plajlarını ziyaret edebilirsiniz, bu berrak plajlarda eşsiz deneyimler yaşayacaksınız. Ayrıca üç günlük bir Darüsselam gezisinde şehri tam anlamıyla deneyimlemek mümkün.

Darüsselam, Afrika kültürünü ve yaşayışını her yerinde hissettiren bir Tanzanya şehridir. Darüsselam Ulusal Müzesi’nde Afrika’nın insanlığı gelişimine nasıl tanık olduğu gözler önüne serilirken Ulusal Köy Müzesi’nde Tanzanya etnik gruplarının yaşayışlarını bulacaksınız. Ve elbette ki Afrika’da akla gelen ilk şeylerden olan vahşi hayvanların yaşamlarını hayvanat bahçesinde veya ulusal parklarda safari yaparak deneyimleyebilirsiniz.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.
 

Darüsselam Ulusal Müzesi (National Museum of Dar Es Salaam)

national_museaum.jpg
 

Darüsselam Ulusal Müzesi 1934’te kurulmuş ve 1940’ta halka açılmıştır. Tanzanya Ulusal Müzesi’ni oluşturan 5 unsurdan biridir. Müzede İngiltere Kralı V. George anısına bir anıt bulunmakta ve bugün hala kralın arabalarından biri müzede sergilenmektedir.

Darüsselam Ulusal Müzesi, 1963 yılında genişletilerek bünyesine bir bina daha eklenmiştir. Bu bina günümüzde Tanzanya’nın tarihinin sergilendiği bölümdür. Bu bölümde en rağbet gören yerlerden biri evrimsel ve antropolojik açıdan çok önemli olan ve Tanzanya’nın en büyük paleantropolojik sitesinde bulunmuş olan Paranthropus boisei (Fındıkkıran Adam) bilimsel adlı canlının iskeletidir. Müzenin başka dikkat çekici ve büyük bölümü ise Güneydoğu Afrika’da bir adada yaşamış olan Kilwa topluluğunun yerleşimleri ve özellikle 13. ve 15. yüzyıllar arasındaki tarihini ele alan bölümdür. Alman ve İngiliz yönetimlerinden kalma tarihi çok çeşitli materyalleri de bu müzede incelemek mümkün. Müzede antik Çin medeniyetinin çanak çömlek gibi toprak kapları da müzede sergilenenler arasındadır. Tanzanya Ulusal Müzesi’nin bir parçası olması dolayısıyla da Tanzanya kültürüne ait çeşitli koleksiyonları da müzede incelemek mümkündür.

Shabban Robert Caddesi’nde bulunur. Ulusal Müze, şehirde ünlü olan Botanik Bahçe’nin karşısında ve Balık Pazarı’nın yanında yer alır. Stesheni otobüs durağından 10 ile 15 dakika arasında bir yürüyüş ile ya da Ardhi veya Posta otobüs duraklarında inerek müzeye varabilirsiniz. Giriş ücretlidir; fakat eğer öğrenciyseniz hangi dilde olursa oldun öğrenci kartınızı gösterip yaklaşık yarı fiyatına girebilirsiniz.
 

Darüsselam Ulusal Köy Müzesi (Village Museum)

village-museum.jpg
 

Darüsselam Ulusal Köy Müzesi, 1967 yılında kurulmuştur. Ulusal Köy Müzesi, Darüsselam’ın açıkhava etnografi müzesidir. Tanzanya Ulusal Müzesi’ni oluşturan 5 müzeden biridir. Müze, Darüsselam’ın şehir merkezinden 9 kilometre uzakta Mwenge ve Bagamoyo caddelerinde bulunmaktadır. Mwenge yazılı dala dala minibüsleri ile New Posta durağından 45 dakika sürede gidebilirsiniz. Stesheni durağından tek dala dala minibüsleri ile gidiş olmadığı için yaklaşık 3-4 bin şiline bjaji adlı üç tekerlekli motosikletler ile gitmeniz tavsiye edilir. Ulusal Köy Müzesi, sabah 9.30 civarından akşam 18.00’a kadar açıktır.

Darüsselam Ulusal Köy Müzesinde adından da tahmin edebileceğiniz gibi Tanzanya’nın geleneksel yaşayışına ait bire bir kopya edilmiş konutlar sergilenmektedir. Ulusal Köy Müzesi, bünyesinde 16 farklı yerli Tanzanya kabilelerine ait konutlar, eşyalar ve kültürler sergilenmektedir. Müzedeki her ev geleneksel yaşamın motifleri, geçmişte kullanılan kültürel el sanatları ve günlük hayata dair el aletleri ile o yaşama uygun mobilyalarla donatılmıştır. Evlerde oymacılık, çanak çömlek yapımı, dokumacılık gibi ev sahiplerinin geçmişteki geçinme yollarını da görmek, incelemek mümkün. Darüsselam Ulusal Köy Müzesi, ziyaretçilerine kendilerini Tanzanya’da bir köylü olmanın nasıl olduğunu yaşatan, hissettiren ve Tanzanya’nın tarihi, geleneksel yapısını en somut biçimde ortaya koyan bir müzedir. Hatta her gün ne zaman yeterli talep sağlanırsa, o zaman geleneksel kabile dansları da müzede sergileniyor.
 

Anzania Front Lutheran Kilisesi (Anzania Front Lutherian Church)

Dar_es_Salaam-Azania_Front.jpg
 

Anzania Front Luterian Kilisesi, Darüsselam’da bulunan bir kilisedir ve bu kilise yerel psikoposluk bölgesince katedral olarak nitelendirilmektedir. Kilisenin ismi Antik Yunancada “Doğu Afrika kıyısının önünde” anlamına gelmektedir. Kilise, gotik mimarisi, kırmızı çatısı ile Darüsselam şehrinde oldukça farklı ve özellikle turistler için dikkat çekicidir. Kilisenin ismi Anzania Front Lutheran Kilisesi, Martin Luther’in öncülüğünü yaptığı bir mezhep olan Hristiyanlık’ın Protestanlık mezhebinin ana kolu olan Lütercilik (Lutheryanlık) branşına bağlı bir kilisedir. Kilise, 1898 yılında egemenlik kurmak için gelen Alman misyonerler tarafından inşa ettirilmiş ve halen aktifliğini korumaktadır. Hint Okyanusu kıyısındaki bu özgün yapının yanından geçerken içeriden gelen ilahi seslerini duymanız mümkün. Kilise, pazar sabahları 9.00’da İngilizce hizmet verirken diğer tüm zamanlarda Tanzanya resmi dili olan Svahili (Kisvahili) dilinde hizmet vermektedir. Kilise sabah 7.00’dan akşam 17.00’a kadar hizmet vermektedir. Anzania Front Luterian Kilisesi, Kivukoni caddesinde yer alır. Şehir merkezinin her yerinden görülebilen bu kiliseye otobüsle Chole durağında inerek ulaşabilirsiniz.
 

Kariakoo Market

kariakoo_1.jpg
 

Darüsselam’da hayatın ucuzluğunu keşfedebileceğiniz bir nokta da Kariakoo Market denilen açık halk pazarlarıdır. Kariakoo Market, özellikle yerel kıyafetlerin satıldığı rengarenk dükkan ve tezgahlardan oluşur. Bu pazarda Tanzanya ve Darüsselam’da yaşamanın nasıl olduğunu anlayacağınız deneyimler yaşayacaksınızdır. Büyük bir karışıklık içinde her yere asılmış olan yerel kıyafetler, bir düzen içinde durmayan tezgahtaki meyve ve sebzeler, soğutucuları olmayan kasaplar içerisinde değişik duyguları bir arada yaşayacağınız söylenebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var ki o da bu pazarın ne kadar kalabalık olduğuyla alakalı. Kalabalıklardan kaynaklanan güvenlik sorunlarını yaşamamak için tüm paranızın bulunduğu çantalarla gitmek yerine bir miktar paranızı güvenli bir cebe koyup gitmeniz ve en yoğun olduğu hafta sonu ve hafta içi öğleden sonra ve akşamları gitmemeniz tavsiye edilir. Ezilme tehlikesi riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
 

Kipepeo Plajı

86.jpg
 

Kipepeo Plajı, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Darüsselam’ın şehirdekilere sunduğu bir armağan gibidir. Darüsselam’da en temiz ve berrak kumsalların bulunduğu bölge Kigamboni Bölgesi’dir. Kigamboni Bölgesi’nde bulunan Kipepeo Plajı hem en temiz kumsallardan biri hem de en uygun kumsaldır. Kipepeo Plajı için girişte 5 bin Tanzanya Şilini vererek bir adet şemsiye, bir adet sandalye ve bir bardak içecek satın alabilirsiniz ki zaten daha sonrasında plajda başka içecekler almak isterseniz de bütçenizi sarsmayacak fiyatlarla karşılaşacaksınız. Bu kartpostal gibi kumsalda dinelenebilir, yüzebilir, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Bunlara ek olarak, Kipepeo Plajı civarında plaja kıyısı olan tesisler de bulunmaktadır, buralarda konaklamak ya da imkanlarını kullanmak seçenekleriniz de mevcuttur.
 

Saba Saba (Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı) 

sabasaba.jpg
 

Eğer ticaretle veya ekonomiyle ilgileniyorsanız Darüsselam size bu konuda da bir seçenek sunuyor. Eğer haziran ayı sonu ile temmuzun 7’si arasında Darüsselam’da bulunacaksanız Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı’na katılabilirsiniz. Halk arasından Saba Saba olarak bilinen bu fuara Afrika genelindeki büyük firmalar katılmaktadır. Afrika’da bulunan ve Tanzanya ekonomisine yön veren dev şirketler, ülkenin tüm bakanlıkları katılmaktadır. Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı, o kadar büyük bir fuar alanı kuruluyor ki bu alanın içinde küçük bir hayvanat bahçesi bile bulunuyor. Bu büyük fuar alanı herkese açık olduğundan dolayı oldukça kalabalık olmaktadır. Saba saba fuar alanını gezmek ve Tanzanya ile Darüsselam ekonomileri gelişimi hakkında bilgi edinmek, firmaları tanımak için insanlar arasından sıyrılmak ve bir yarışa girmek gerekmektedir.
 

Bongoyo Adası

Dar-Bongoyo.jpg
 

Hint Okyanusu kıyısındaki Darüsselam kentinin adaları da meşhurdur. Bongoyo Adası, Hint Okyanusu’nun tertemiz ve berrak sularında bulunan ve turistlerin denize girmek, güneşlenmek ya da piknik yapmak için tercih ettiği bir seçenektir. Adada küçük bir restoran bulunmaktadır ve burada yenen en popüler yiyecek balık ve patates kızartmasıdır. Darüsselam’da her zaman yaz mevsimi yaşandığı için adaya gitmeniz için özel olarak bir aralık yoktur, hava durumuna dikkat ederek gezinizi düzenleyebilirsiniz. Ancak kuş sever için ayrı bir tarih verilebilir. Temmuz ve eylül ayları arasında kuş çeşitliliği bu adada 60 civarına çıkmaktadır, dolayısıyla hem de kuşları göreyim diyenler bu aylar arasını tercih edebilir.

Bonyoyo Adasına Darüsselam şehrinin kuzey bölgesindeki Msasani Bay denen yerden kalkan botlarla gidebilirsiniz. Günde 4 sefer düzenleyen bu botlar yarım saat civarında adada olmuş olacaktır.
 

Darüsselam Hayvanat Bahçesi

horses-in-the-dar-es.jpg

Darüsselam Hayvanat Bahçesi, hayvanat bahçeleri ile ilgili olumsuz görüşleri olmayan Darüsselam ziyaretçilerinin şehirde uğramayı tercih edebilecekleri bir mekan. Darüsselam Hayvanat Bahçesi, şehrin Kigamboni adlı bölgesinde yer almaktadır. Doğal bitki örtüsünün üzerine kurulmuş olan bu hayvanat bahçesi Tanzanya milli parklarında safari yaparak doğal ortamında görebileceğiniz hayvanları toplu halde kafesler içinde görme imkanı sağlıyor. Çocuklara ve yetişkinlere özel gezi programları düzenleyen hayvanat bahçesi korunmuş doğal ortamda güvenli bir gezi vaat ediyor. Bu doğal ve popüler hayvanat bahçesi ziyaretçileri için mekanın içerisinde rehberlerden bilgi alabilir ve onlarla gezebilirsiniz. Hayvanat bahçesi bünyesinde küçük bir yüzme havuzu, çocuk oyun alanı da bulunmaktadır. Darüsselam Hayvanat Bahçesinde deveye ya da ata binmek gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.
 

Botanik Bahçe

d9ec7d64-677b-41b9-93de-03fcaf96806912965642_537213716460514_586256386_n.jpg
 

Darüsselam, doğayla oldukça iç içe bir kent, korunmuş doğal alanlarını gezmenin yanı sıra şehir merkezinde ve Darüsselam Ulusal Müzesi’nin karşısında konumlanan Botanik Bahçe’yi gezmeyi de tercih edebilirsiniz. Darüsselam Botanik Bahçesi, 1893 yılında Profesör Stuhlman tarafından Tanzanya’nın yerel bitki çeşitliliğini, egzotik bitki türlerini ve türü tehlikede olan bitkilerini gözler önüne sermek için kurulmuştur. Yalancı sagu palmiyesi ve Jakaranda denen mor palmiye ağaçları gibi palmiye ağaçlarının pek çok çeşidi ve alev ağaçları Botanik Bahçe ziyaretçilerine görsel güzellikler sunan bitkilerden birkaçı. Botanik Bahçe fotoğraf çekmeyi seven Darüsselam ziyaretçileri için de oldukça popüler bir fırsat.

Ardhi otobüs durağında inerek ulaşabilirsiniz. Girişin ücretsiz olduğu Botanik Bahçe’de giriş saatleri kesin olarak belirlenmemiştir ve geceleri hariç günün her saati ziyaret edilebilir.