Tunus Şehri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tunus.jpg

Tunus Şehri, kendisiyle aynı adı taşıyan ülke Tunus’un başkentidir. Hak-el Vadi Limanı’nın 12 kilometre güneybatısında ve Tunus Körfezi’ne açılan Tunus Gölü’nün yanında yer alır. Tunus ülkesinin en büyük kenti olan Tunus şehri yönetim, ticaret ve endüstri açısından ülke çapında epey gelişmiştir. Kuzey Afrika’da Akdeniz’e kıyısı bulunan bu şehir Malta Adası’na başta olmak üzere Avrupa ülkelerine o kadar yakındır ki birçok Avrupa şehrinden buraya denizle ulaşmak mümkündür.

Tunus Şehri’nin tarihi, çok eskiye dayanır. Bilindiği kadarıyla önceleri göçebe Berberiler burada yaşamaktaydı. Ege ve Akdeniz’de ticaret yapan Fenikeliler MÖ 1000 yılında Tunus’a ticaret merkezleri kurmaya başlamışlardı. Sonraları MÖ 5. yüzyıl civarında Fenikeliler gelip Tunus’a yerleşmeye başladılar ve Kartaca bölgesine bugünkü tarihi önemini vermiştir. Şehir 6. yüzyılda da Bizans’ın egemenliği altına girmiştir. 16. yüzyılda Tunus, Barbaros Hayrettin Paşa’nın seferi ile Osmanlı hakimiyeti altına girdi. 1830 yılında Fransa’nın Cezayir’i işgal etmesiyle Tunus Avrupa’da iyice önem kazandı. Böylelikle Fransa Tunus’a 1881 yılında asker çıkardı. İki yıl içerisinde de Fransız hakimiyeti tamamıyla başlamış oldu. 78 yıl süren Fransız egemenliği sonucunda Tunus ülkesi 1956 yılında tamamen bağımsız kendi ülkesini kurmuş oldu. Habib Bourguiba öncülüğümde gerçekleşen bağımsızlık mücadelesi sonucunda bugün Tunus Şehri’nde en büyük ve en önemli caddelerden birinin adını almış oldu.

Eski şehir bölgesi olan Medine bölgesi, daracık geçitleri, etrafını çevreleyen surları, sarayı, hareketli açık pazar ve alışveriş yerleri, görkemli camileri ve Kuzey Afrika’nın en önemli arkeoloji ve minyatür eserlerinin bulunduğu Bardo Müzesi ile görülmeye değer. Kartaca,

Tunus Şehri’nin ilk yerleşim bölgesi olarak biliniyor ve buradaki tarihi kalıntılar, Tunus şehrinin eski misafirleri Fenikelilerin yaşam biçimlerine ışık tutuyor. Bunun yanı sıra şehre hakim olmuş uygarlıkların izlerini sergileyen Kartaca Ulusal Müzesi de şehrin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından mutlaka görülmeli. Ville Nouvelle adı verilen kentin yeni bölümü ise ziyaretçilere farklı deneyimleri bir arada sunuyor. Medine’de bulunan daracık geçitlerden bu yeni bölüme gelirken şehrin farklı yüzlerine tanıklık edeceksiniz. Kentte bir yanda Sahra kumullarını bulup bir yandan da Ville Nouvelle bölgesinde gökdelenlerin arasında bir kafede kahvenizi yudumlama fırsatınız olacak. Ville Nouvelle, lüks alışveriş mağazalarının, resmi dairelerin, sigorta, banka ve ticari kuruluşların, modern binalarının ve Fransız mimarisinin etkisindeki binaları ile Tunus Şehri’nin son dönemlerini gözlemleme imkanı sunuyor.

Tunus Şehri’nin genel yapısında olduğu gibi yemeklerinde de çeşitlilik ön plana çıkıyor. Zeytin, zeytinyağı, deniz ürünleri ile çeşitli baharatların buluştuğu Tunus mutfağında Fransız mutfağının etkileri de yoğun bir şekilde görülmektedir. Boza ve hurma likörü çok popülerdir. Bunların yanında Tunus şehrinde otantik çay bahçeleri de oldukça ünlüdür. Alkol kullanımının yaygın olmadığı şehirde nane çayı mutlaka denenmesi gerekenler listesinde olmalı. Türk kahvesinin nadiren bulunduğu şehirde, en bol olarak nane çayı bulunmaktadır. Tunus şehrinde kafelerde bulabileceğiniz bir diğer şey de nargiledir. Oldukça yaygın bulunan nargilenin onlarca çeşidi bulunmaktadır.

Tunus şehrinden alınabilecek şehre özgü hediyeliklerin bir kısmı el emeğidir. Örneğin “alloucha” adı verilen canlı renklere sahip el dokuması halılar, el işi tekstil ürünleri, özellikle zeytin ağacından yapılma heykeller, toprak çanak çömlek kaplar Tunus’tan alınabilecek hediyelikler arasındadır. Baharatların oldukça fazla olması ve ülkenin yasemin kokusu kültürü dolayısıyla Tunus’tan alınabilecek başka bir hediyelik de parfümdür. Tunus şehrinde gerçek parfüm ustalarından birkaç kişi hala çalışmaktadır. Buralarda ister ülkenin yerel kokusu olan yasemin kokulu parfümler alabilir isterseniz de kendinize özgü parfümler yaptırabilirsiniz. Tunus’a özgü yiyeceklerden almak isterseniz de hurma tercih edebileceğiniz bir seçenektir. Tunus’ta alışveriş yapmak isterseniz bilmeniz gereken husus pazarlık yapmanızın oldukça normal karşılanacağıdır. Hatta pazarlık Tunus şehrinde alışverişin olmazsa olmazları arasındadır. Sıcakkanlı Tunus esnafıyla pazarlık yapmaktan çekinmeyin.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=BxlbrCMTYoM&feature=youtu.be