Erdek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara Bölgesi’ndeki Balıkesir ilinin en güzel ilçelerinden biri olan Erdek ülkemizin ilk sayfiye yerleri arasındadır. Tertemiz denizi, oksijen deposu ormanları, tarihî yapıları ve sakinliği ile tatilseverlerin beğenisini toplayan Erdek, Kapıdağ Yarımadası’nda yer almaktadır. Toplam yüz ölçümü 1.007 km2 olan Erdek’te 2017 nüfus verilerine göre yaklaşık 32.317 kişi yaşamaktadır. Yaz aylarında ise nüfusu birçok küçük ilin nüfusunu aşmaktadır. Haziran ayında okulların kapanması ile başlayan ilçedeki tatil sezonu Eylül ayının ortalarına kadar devam eder. Son yıllarda Erdek’e gelen turistlerin sayısı da artış göstermeye başlamıştır. Ilıman Marmara iklimi sayesinde yaz aylarında bunalmadan gezebileceğiniz Erdek’te sonbahar ve kış da oldukça keyiflidir. Erdek’in tarihi beş bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlin geçmişte bilinen adı Artake’dir. İlçenin Sitler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Artake’den ilk söz eden ise Heredot olmuştur. MÖ 361 yılında Kapıdağ ile birlikte Kyzikos egemenliğine giren Artake’de sonrasında Roma ve Bizans Devletleri hakimiyet kurmuştur. Roma döneminde Kyzikos’un yanında sönük kalan ve ihmal edilen Artake Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından 1339 yılında fethedilerek Türklerin egemenliğine girmiştir. 1843 yılından itibaren Marmara kazasına bağlanan Erdek aynı yılın sonunda Erdek Sancak Kaymakamlığı’na yükseltilmiştir. 1918 yılında Yunanların işgaline uğrayan ilçe 18 Eylül 1922 yılında özgürlüğüne kavuşmuştur. O dönemlerde Erdek’te yaşayan nüfusun yüzde seksenden fazlasını Rumlar oluşturmaktaydı. Türkler ise azınlıktı. 1924 yılındaki Nüfus Mübadelesi ile Rumların boşalttığı merkez ve köylere Pomaklar, Giritli ve Boşnak göçmenler yerleştirilmiştir.

Erdek ilçesinin ekonomisi turizme ve zeytinciliğe dayalıdır. Geçmiş yıllarda Rumlardan kalma şarapçılık geleneği ise unutulmaya yüz tutmuştur. İlçeyi baştan sona kaplayan zeytin ağaçları ekonomiye büyük katkı sağlar. Zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağlısabun üretimi Erdek’in gelir kaynaklarından başlıcalarıdır. İklim ve arazi yapısının uygunluğu sayesinde ilde çok sayıda ürün kolaylıkla yetişebilmektedir. Buğday, arpa, bakla, fasulye başta olmak üzere kırmızısoğan, kırmızı biberve zeytin bol miktarda yetiştirilmektedir. Erdek ülkemizin kırmızı soğan ambarı unvanına sahiptir. Elma, armut, kayısı, şeftali, ceviz de ilçede yetiştirilen meyveler arasındadır.

Erdek ülkemizin bilinen ilk turizm merkezlerinden biridir. 70’lerden günümüze uzanan turizmcilik yıllar içerisinde fazlasıyla gelişme kaydetmiştir. İlçede her türlü bütçeye hitap eden tatil otelleri, apart oteller ve pansiyonlar dört mevsim turistleri ağırlar. Erdek otellerinin hemen hepsi denize sıfır konumdadır. Güneydeki tatil beldelerine göre konaklama fiyatları daha uygun olan Erdek’te sevdiklerinizle ve ailenizle bütçenizi sarsmadan tatil yapma şansı bulabilirsiniz.

Dört bir tarafı ormanlarla kaplı olan Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan Erdek’in havası oldukça temizdir. Balıkesir’e 107 kilometre, Bandırma’ya 22 kilometre, Bursa’ya 120 kilometre uzaklıkta olan Erdek,Gönen ve Gemlik gibi ilçelere de oldukça yakın mesafededir. Bu nedenle sadece yaz aylarında değil bahar ve kış aylarında da seyahatseverlerin radarındadır. İstanbul’dan Erdek’e Bandırma feribotu ile 2,5 saatte ulaşmak mümkünken, Bursa – Balıkesir – Bandırma - Erdek güzergâhını takip ederek ortalama 4,5 saatte ilçeye ulaşım sağlanabilir. Erdek’te denizin tadını çıkarabileceğiniz birbirinden güzel koylar bulunmaktadır. Erdek merkezde denize girilebilecek en yakın yer Kurbağalı olurken sahil şeridinin sonunda yer alan Çuğra yaz döneminde tatilcilerin akınına uğramaktadır. Çuğra’ya merkezden keyifli bir yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz gibi minibüs ile de gidebilirsiniz. Kapıdağ Yarımadası’nın batısında yer alan Ocaklar ise berrak ve sığ denizi ile çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği beldelerden biridir. Zeytini ve balığı ile ünlü olan Ocaklar’da denizin tadını çıkardıktan sonra salaş balıkçılarda karnınızı doyurabilir, dönüşte sevdiklerinize hediye olarak zeytinyağı satın alabilirsiniz.

Farklı bir gün geçirmek istersenizAvşa Adası, Marmara Adası ve Paşalimanı’na Erdek limanından kalkan gemilerle kısa sürede ulaşabilir, ya da tekne turları ile birbirinden güzel koylarda denize girebilirsiniz. Antik kentlere meraklıysanız yarım gününüzü Kyzikos’a ayırmanızı tavsiye ederiz. Erdek’ten daha fazla keyif almak isterseniz ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret edebilir, kimseler yokken sakin koylarda yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz. Erdek geziniz sırasında birbirinden şirin köylere zaman ayırmayı sakın unutmayın. Birkaç gün de olsa şehirden uzaklaşıp huzur bulmak isterseniz cam gibi koyları, mis kokulu zeytin ağaçları, mide ziyafeti yaşayacağınız yemekleri ile Erdek sizleri bekliyor.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı