Kartalkaya’da Gezilecek Yerler

Uludağ ile birlikte ülkemizin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya göz kamaştıran doğası ve her türlü kar sporuna elverişli yapısı ile binlerce misafir ağırlamaktadır. Aralık ayında başlayan kayak sezonunun mart ayının sonlarına kadar devam ettiği Kartalkaya yaz aylarında da rağbet görmektedir. Çevresinde pek çok doğal güzellik barındıran Kartalkaya’ya günübirlik gelebileceğiniz gibi birkaç gün ayırarak doyasıya eğlenebilirsiniz. Kartalkaya’da dağ otellerinde konaklayabilir ya da çevresindeki yayla ve milli parklarda kamp kurarak doğa ile bütünleşebilirsiniz.

Kartalkaya’da Gezilecek Yerler

Kış sporları için elverişli ortamı, lüks ve konforu bir arada sunan otelleri ve eşsiz doğası ile Kartalkaya Kayak Merkezi bölgenin yıldızı olurken çevresinde birçok doğa harikası da sizleri beklemektedir. Kayak merkezindeki yorgunluğunuzu Sarıalan Yaylası’nda atabilir, bungalov evlerde konaklayarak farklı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Batı Karadeniz’in en büyük göllerinden biri olan Seben Gölü’nü ziyaret edebilir, Sülüklü Göl’de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Kartalkaya’ya gelmişken Yedigöller ve Abant’a da mutlaka uğramalısınız. Dört mevsim boyunca misafirlerine farklı manzaralar sunan Yedigöller ve Abant’ta kamp yapabileceğiniz gibi ağaçların içerisindeki ahşap evlerde de konaklayabilirsiniz. Bolu Fındığı Tabiat Koruma Alanı, Ebe Çamı ve Kökez Tabiat Koruma Alanı’nı da Kartalkaya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Kartalkaya Kayak Merkezi

boy-1835416_960_720.jpg

Kış turizmi açısından ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu il merkezine yaklaşık 38 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bolu’dan özel aracınızla yaklaşık 45 dakikada ulaşabileceğiniz kayak merkezi başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çevre illerde yaşayan yerli turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bolu’nun güneydoğusundaki Köroğlu dağlarının üzerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi kış sporları denince akla ilk gelen yerlerden biridir. Kartalkaya’da aralık ayında başlayan kayak sezonu mart ayına kadar sürmektedir. Kış aylarında kar kalınlığı iki metreyi geçmektedir. Çevresi çam ağaçlarıyla çevrili olup muhteşem bir doğaya ev sahipliği yapmaktadır. Kartalkaya Kayak Merkezi’nde ve çevresinde konaklama için birçok seçenek bulunmaktadır. Kayak ve snowboard yapmak için kayak merkezindeki, daha uygun fiyatlı konaklama için Kartalkaya çevresindeki otelleri tercih edebilirsiniz.

Sarıalan Yaylası

86642,25-sarialan-yaylalari-foto-fazil-karaduman.png

Sarıalan Yaylası Kartalkaya’nın doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz en güzel yerlerinden biridir. Bahar ve yaz aylarında yeşilin neredeyse bütün tonlarına ev sahipliği yapan Sarıalan Yaylası, kış aylarında üzerinin bembeyaz bir örtünün kaplanmasıyla muhteşem görüntüler sunar. Kış turizmin yoğun olarak yaşandığı Kartalkaya’ya 10 kilometre mesafede bulunan Sarıalan Yaylası’ndaki oteller yılın her dönemi misafirlerine hizmet vermektedir. Kayak merkezindeki konaklama tesislerine göre fiyatları çok daha uygun olduğu için pek çok kişi Sarıalan Yaylası’nda kalmayı tercih eder. Sarıalan Yaylası’ndaki oteller kış aylarında Kartalkaya Kayak Merkezi’ne kolay ulaşım sağladığı gibi, yaz aylarında da yaylanın serin havası ve muhteşem doğasıyla huzur dolu bir tatil imkânı sunmaktadır. Sarıalan Yaylası’na gelmişken birkaç kilometre mesafede bulunan diğer yaylalara yürüyüş yapmayı unutmayın. Yayla boyunca Kartalkaya’dan akan buz gibi suyun etrafında keyifli yürüyüş rotaları bulunuyor.

Seben Gölü

seben-golu.jpg

Bolu il merkezine yaklaşık 32 kilometre mesafede bulunan Seben Gölü, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük göllerinden biri olmakla birlikte Abant Gölü’nden yedi kat daha büyüktür. Tamamen yapay bir göl olan Seben Gölü’nün 2006 yılında yapımına başlanmış, 2010 yılında hizmete açılmıştır. Seben Ovası’nın sulanması için yapılan Seben Gölü, çevre düzenlemeleri ile birlikte turizme kazandırılmıştır. Yaklaşık 833 hektarlık alana sahip olan Seben Gölü’nün en derin yeri 8 metredir. Ormanlar için muhteşem bir doğaya sahip olan Seben Gölü, tertemiz havası ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Adeta bir tablo görünümüne sahip olan göle günübirlik turlar düzenlenmektedir. Gölün çevresinde bulunan tarihî kayalara ve mağaralara bot turları ile katılma şansı bulabilirsiniz. Kartalkaya’ya yolunuz düştüğünde Seben Gölü’nü de listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Yedigöller Milli Parkı

hb_b_11101943_l-b.jpg

Yedigöller Milli Parkı şüphesiz Türkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip yerlerinden biridir. Günübirlik geziler yapabileceğiniz milli parkta dilerseniz kamp kurma imkânı da bulabilirsiniz. Bolu’nun kuzeydoğusunda bulunan Yedigöller Milli Parkı, Bolu il merkezine yaklaşık 43 kilometre uzaklıktadır. Başta doğa yürüyüşü olmak üzere birçok doğa sporuna elverişli olan milli park özellikle kamp alanı olarak kullanılmaktadır. Kamp kurmak için oldukça rağbet gören milli parkta güvenlik sebebiyle belirli alanlarda kamp kurulmasına izin verilmektedir. Birçok özel tur şirketi de neredeyse yılın her dönemi bölgeye sıklıkla turlar düzenlemektedir. Yedigöller Milli Parkı’nda kamp kuracaksınız yiyecek stoğunuzu mutlaka gözden geçirmelisiniz. Çünkü park sınırları içerisinde yiyecek bulabileceğiniz herhangi bir tesis ya da işletme yoktur. Daha konforlu bir seyahat deneyimi isterseniz park sınırları içindeki bungalov evleri de tercih edebilirsiniz. Günübirlik de gezebileceğiniz Yedigöller Milli Parkı’nda birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir, bol oksijen eşliğinde yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz.

Mudurnu Sülüklügöl

Bolu il merkezine 50 kilometre mesafede bulunan Mudurnu Sülüklügöl tamamen doğal bir göldür. Tarihi 1703 yılına kadar uzanan Mudurnu Sülüklügöl heyelan seti olarak oluşmuştur. Gölün zeminde yaşanan tektonik hareketler sonucunda oluşan çukurun dere ve taban suyu ile doldurulmasıyla son halini aldığı tahmin edilmektedir. Mudurnu Sülüklügöl, 1987 yılında koruma altına alınmıştır. Sulak sahası birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Sülüklügöl Tabiat Koruma Alanı sınırları içinde karaçam, göknar, kavak, gürgen, çınar, meşe gibi birçok ağaç turu bulunurken karaca, domuz, ayı, kurt, atmaca gibi havyan türlerine rastlamak mümkündür. Adını bölgede yaşayan sülüklerden alsa da bölgede artık sülükler bulunmuyor. Bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan göl çevresinde herhangi bir tesis yok, bu nedenle doğal kalmayı başarmış. Şehirden uzakta, doğayla iç içe huzur dolu zamanlar geçirmek istiyorsanız Sülüklügöl Tabiat Koruma Alanı’nı mutlaka listenize ekleyin.

Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı

tree-1750784_960_720.jpg

Kartalkaya çevresinde görülmeye değer yerlerden biri de Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı’dır. Tekneci Havza mevkiinde bulunan Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı, Bolu il merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı yaklaşık 460 hektar gibi büyük bir alanı kaplamaktadır. Corlyus Colurna olarak da adlandırılan Bolu fındığına burada rastlamak mümkündür. Bolu Fındığı Tabiat Koruma Alanı’nda fındık ağaçları dışında Uludağ göknarı, sarıçam, meşe, titrek kavak, gürgen ve ıhlamur gibi ağaç türlerini görme şansı bulabilirsiniz. Bölge ayrıca yaban hayatta nadir görünen geyik ve karaca gibi hayvan türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayı, kurt, tilki, domuz gibi hayvanların yanı sıra alabalık, sazan ve yayın da Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı’nda yaşamını sürdürmektedir.

Akdoğan (Ebe Çamı) Tabiat Koruma Alanı

DKQlYAWXUAAQ5jM.jpg

Bolu il merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Yenigüney köyü sınırları içerisinde bulunan Akdoğan Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tabiat alanlarından biri olarak gösterilmektedir. Akdoğan Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı’nı diğer tabiat alanlarından ayıran önemli bir özelliği bulunmaktadır. Dünya genelinde nadir bulunan ve hatta nesli tehlike altında olan ağaçlar arasındaki Ebe çamı sadece bu bölgede yetişmesiyle eşsiz bir yer olma özelliği taşımaktadır. Ebe çamı dışında bölgede birçok ağaç ve bitki türü çeşitlilik göstermektedir. Tabiat alanında ayrıca arıkuşu, baykuş, ağaçkakan ve saka gibi hayvan türlerine de rastlamak mümkündür. Yeşilin en güzel tonlarına ev sahipliği yapan Ebe Çamı Tabiat Koruma Alanı’nda doğa yürüyüşüne çıkabilir, temiz havayı içinize çekerek bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Kökez Tabiatı Koruma Alanı

forest-1868028_960_720.jpg

Kökez Tabiatı Koruma Alanı, Bolu il merkezine bağlı yaklaşık 13 kilometre mesafedeki Atacak mevkii sınırları içerisinde bulunmaktadır. Aladağların kuzey yamaçlarında yer alan Kökez Bölgesi, yaşlı ve uzun boylu köknar ve kayın ağaçlarından oluşan ormanlara ev sahipliği yaptığı için Tabiat Koruma Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Kökez Tabiatı Koruma Alanı yaklaşık 324 hektar gibi büyük bir alanı kapsamaktadır. Kökez Tabiat Koruma Alanı Bolu il merkezinin içme suyunu bölgede çıkan Kökez suyu ile karşılamasıyla da ayrı bir öneme sahiptir. Kökez Tabiatı Koruma Alanı’nda yaşlı Uludağ köknarları dışında kayın ve gürgen gibi birçok ağaç türü bulunmaktadır. Bölgede ayrıca yabani kiraz, çilek ve fındık türleri de yetişmektedir. Tabiat alanı domuz, geyik, karaca, ayı ve kurt gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Abant Gölü

bolu-2068266_960_720.jpg

Bolu il merkezine yaklaşık 34 kilometre mesafede bulunan Abant Gölü muhteşem doğası, mis gibi havası ile doğaseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği adeta bir tabiat harikasıdır. Abant Gölü’nün tarihinin MÖ 5000 yılında bölgede yaşayan Hititler’e kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Bolu’nun güneybatısında yer alan bu göl Abant dağlarının 1.200 metre yüksekliğinde oluşan doğal bir krater gölüdür. Abant Gölü tamamen kaynak sularından oluşmaktadır ve hiçbir akarsu tarafından beslenmemektedir. Göl rengiyle insanı büyülerken göl çevresindeki çam, köknar ve kayın ağaçlarıyla kaplı olan ormanlık alan ziyaretçilerine tertemiz havada doğa yürüyüşü imkanı sunmaktadır. Abant Gölü bahar ve yaz aylarının yanı sıra kış aylarında da bölgenin en önemli tatil yerlerinden biri olarak gösterilmektedir. Abant Gölü bölgesinde konaklama yapabileceğiniz oteller bulunduğu gibi çadır kurup kamp yapacağınız alanlar da yer alıyor. Kargaşadan uzakta doğanın kucağında huzur dolu bir tatil arıyorsanız Abant Gölü’nü mutlaka listenize ekleyin.

Akşemseddin Türbesi

DSC055608-1024x768.jpg

Bolu il merkezine yaklaşık 96 kilometre mesafedeki Bolu’nun en mistik ilçelerinden biri olarak gösterilen Göynük’te bulunan Akşemseddin Türbesi 1464 yılında dönemin Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın isteği üzerine yapılmıştır. Akşemseddin bilindiği üzere Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocalığını yapmıştır. Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin içerisine yapılan Akşemseddin Türbesi’nin inşasında kesme taş kullanılmıştır. Türbenin içinde ayrıca Akşemseddin’in oğulları olan Fakih ve Nurihüda’nın da sandukaları bulunmaktadır. Göynük ilçesinin turizme kazandırılması ve Akşemseddin Hazretlerini anmak için 1988 yılından bu yana her yıl mayıs ayında Göynük’te Akşemseddin Hazretlerini Anma Törenleri gerçekleştirilmektedir. Törende tiyatro gösterisi, mehter korteji ve konseri, Akşemseddin hakkında konuşmalar, sema gösterisi gibi önemli etkinlikler yapılmaktadır.