Kemer Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kemer.jpg

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kemer, Akdeniz kıyısında yer almaktadır.Antalya’ya 40 kilometre uzaklıkta olan Kemer mavi bayraklı plajı, tertemiz havası, antik kentleri ve canlı gece hayatıyla binlerce tatilcinin uğrak noktasıdır. Özellikle yaz aylarında yurt dışından sayısız misafir ağırlayan Kemer keşfedilmeye değer tatil beldelerimiz arasındadır. Batı Toros Dağları’nın eteklerinde kıyı şeridi üzerine kurulan Kemer’in yüz ölçümü 53.483 kilometrekaredir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Kemer’de ortalama 42.568 kişi yaşamaktadır. Son yıllarda Kemer’e yerleşen yabancıların sayısı da hayli artmıştır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Kemer’de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Yılın ortalama 300 günü güneşli olan Kemer’de sekiz ay denize girilebilmektedir.

İklim özelliği sayesinde sadece yaz aylarında değil bahar ve kış aylarında da ziyaret edilebilen Kemer’in tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. İlçe tarihi MÖ 690 yılına kadar uzanır. Kemer’in merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Phaselis Antik Kenti’nin kuruluşu da bu tarihe dayanmaktadır. Geçmişte önemli bir liman kenti olarak bilinen Phaselis’in kalıntıları günümüzde ziyaret edilebilmektedir. 12. yüzyılda Türklerin hâkimiyetine giren Kemer’e 1910 yılından itibaren yerleşim başlanmıştır. O yıllarda Eski Köy adı ile bilinen bölge sonradan Kemer adını almıştır. 1960’lı yıllara kadar sadece deniz yolu ile ulaşılabilen Kemer, Güney Antalya Turizm Projesi kapsamında yol ve altyapı projelerinin yapılması ile 1980’li yıllardan itibaren hızla gelişmeye başlamıştır. 1986 yılında belde olan Kemer 1991 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş ve turizm anlamında büyük ilerleme kaydetmiştir. Bugün Kemer 52 kilometrelik kıyı şeridi ve dünya çapında hizmet veren otelleri ile Türkiye’nin önde gelen turizm cennetidir.

1980’li yıllara kadar Kemer’in temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı. Nar yetiştiriciliği ve seracılık ile geçinen yöre halkının bir kısmı hâlâ tarıma yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır. Turizmin canlanmaya başlaması ile 90’lı yıllardan itibaren Kemer ekonomisi büyük ölçüde turizme dayanmaktadır. İlçede 100’ü aşkın otel hizmet vermektedir. Kemer’i cazip kılan yönlerden biri de ulaşımın kolay olmasıdır. İster yerli, ister yabancı turistler direkt uçuş ile Antalya Havalimanı’na ulaşarak yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonrası Kemer’e gelebilmektedir. Antalya’dan Kemer’e düzenli deniz otobüsü seferleri de mevcuttur. Kara yolu ile gelmek isteyenler için Kemer yolu harika manzaralar sunmaktadır. Çam ormanları arasında yolculuk yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamadan kendinizi Kemer’de bulabilirsiniz. Yaz döneminde Antalya-Kemer arasında 10 dakikada bir minibüs seferleri de yapılmaktadır.

Tekirova, Çamyuva, Göynük, Beldibi beldeleri ile Kemer yılın dört mevsimi rağbet görmektedir. Deniz, dağ ve orman manzarası eşliğinde tatilinizi yapabileceğiniz Göynük ve Beldibi’ne günübirlik uğrayabileceğiniz gibi birkaç gün konaklayarak şehir stresini üzerinizden atabilirsiniz. Beldibi ve Göynük’te her bütçeye uygun oteller bulunmaktadır. Kemer ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çamyuva batısında Tahtalı Dağı, güneyinde Phaselis Antik Kenti ile komşudur. Bakir doğası, cam gibi koyları ve şirin evleriyle Çamyuva tatilden sakinlik arayanlar için ideal noktalardan biridir. Üç tarafı dağlarla çevrili olan Tekirova ise Olimpos’a yakınlığı ile öne çıkmaktadır. Kemer seyahatinizi Olimpos ile süslemek isterseniz Tekirova’da kalabilir ve günübirlik Olimpos’u ziyaret edebilirsiniz.

Kemer’de gezilecek yerlerin sayısı bir hayli fazladır. Kemer’in en önemli tarihî değerlerinin başında Phaselis Antik Kenti gelmektedir. MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulan antik kent Kemer’e araba ile 20 dakika uzaklıktadır. Phaselis Antik Kenti’ni gezdikten sonra Phaselis Koyu’nda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Kemer’de ziyaret edebileceğiniz diğer bir antik kent Idyros’tur. Kemer merkeze on dakika yürüyüş mesafesinde bulunan Idyros Antik Kenti, Antalya Müzesi tarafından 1970’li yıllarda yapılan kazılarda ortaya çıkartılmıştır. Bölgedeki tek Selçuklu yapısı olan Selçuklu Av Köşkü’nü de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Manzaraya düşkünseniz Tahtalı Dağı’na teleferik ile çıkabilir ve eşsiz görüntülere şahit olabilirsiniz. Şehir merkezinden araçla 30 dakikada teleferiğin çıkış noktasına ulaştıktan sonra 15 dakikalık yolculuk sonrası tadına doyulmaz bir manzara sizleri bekliyor. Yazın 19.00, kışın 17.00’ye kadar hizmet veren teleferik Avrupa’nın en uzun teleferiği olarak öne çıkıyor.

Işıl ışıl denizi ile beğeni toplayan Kemer’de mutlaka bir gününüzü tekne turuna ayırmanızı öneririz. Üç Adalar, Phaselis Koyu, Ayışığı Koyu, Maden Koyu, Kleopatra Koyu ve Çıralı Plajı Kemer çevresinde görmeniz gereken koylar arasındadır. Kemer plajlarında denize girmenin yanı sıra farklı aktivitelere de katılabilirsiniz. Su sporları konusunda oldukça zengin olan Kemer plajlarında seyahatinize heyecan katabilir, adrenalin dolu dakikalar geçirebilirsiniz. Hem tarihî hem doğal güzellikleri ile Kemer’i dört mevsim ziyaret edebilir ve unutamayacağınız bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Tanıtım Videosu: