Malatya’da şehir içi ulaşım genellikle Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri’nin sağladığı belediye otobüsleri ve trambüsler ile birlikte, dolmuşlar ve taksi ile sağlanır. Belediye otobüsleri 77 güzergâh ve 2.000’den fazla ara durağıyla birlikte Malatya ili merkezine ve ilçelerine ulaşım sağlar. Ayrıca; 2015 yılının mart ayından itibaren Maşti – İnönü Üniversitesi arasında 57 istasyonu ile birlikte 36 kilometrelik rotada hizmet veren ve elektrik ile çalışan trambüsler, Türkiye’de toplu taşımada türünün ilk örneğidir. Toplu taşıma imkânları genel olarak 06.00 – 23.30 saatleri arasında bulunmaktadır. Gece saatleri için ise tek alternatif taksidir.
Malatya’da toplu taşımada ödemeler için Malatya Kart kullanılır. Malatya Kart’ın kişiselleştirilmiş veya indirimli versiyonları bulunsa da seyahat amaçlı gidildiğinde alınması gereken kart Malatya Kart adıyla geçen standart karttır. Kartın ilk alım ücreti 5 TL’dir. Malatya Kart ile ulaşım ücretleri; şehir içi merkez hatlarda 2,15 TL, Tohma-Duranlar ve Erenli-Düzyol hatlarında 3,50 TL, merkeze daha uzak olan Akçadağ, Yazığan Fethiye ve Kale gibi hatlarda ise 4,30 TL’dir. Malatya Kart aynı zamanda aktarma imkânı da sunmaktadır ve aktarma ücreti 0,75 TL’dir. Malatya Kart’a alternatif olarak 2, 4 veya 6 kullanımlık kartlar da bulunmaktadır. Bunların ücreti sırasıyla 5,50 TL, 11 TL ve 15 TL’dir. Bu kartlarda şehir içi merkez hatlarda tek kullanım hakkı düşerken, uzak hatlarda iki kullanım hakkı düşer.
Malatya’nın uzak ilçelerine ise otobüs terminali veya belirli noktalardan özel otobüs firmalarının seferleri düzenlenmektedir.
Malatya Havalimanı şehir merkezinin yaklaşık 35 kilometre dışında kaldığı için taksi ile ulaşım gideceğiniz noktaya göre 75 TL – 85 TL arasında değişmektedir, Havaş servisleri ile ise 11 TL’ye şehir merkezine ulaşım mümkündür. Malatya otobüs terminalinden şehir merkezine taksiyle ulaşım ise 20 TL – 25 TL arasında değişmektedir.